Zemanův hradní šéfkuchař: Prezident miluje šunku s křenem a „nemusí“ žemlovku. Na novoroční oběd bude mít tyto tři chody
1. 1. 2023 Rozhovory a reportáže
Tradice velí na Nový rok poobědvat čočku. Slavnostní novoroční oběd prezidenta s premiérem se neobejde bez vybraných lahůdek a dobrého vína. Zeptali jsme se hradního šéfkuchaře Jakuba Nesládka, jak se novoroční menu připravuje a co bude na stole letos. Zároveň si s námi můžete připomenout menu z předchozích let.
České chutě
„Novoroční menu prioritně vychází ze základů české kuchyně. Kancelář prezidenta nám předá dietní omezení či preference dané návštěvy a my poté vytvoříme několik variant návrhů, které následně musí ještě schválit oddělení protokolu, pan prezident i pozvaní hosté," popsal pro Toprecepty.cz proces tvorby novoročního menu šéfkuchař pana prezidenta Jakub Nesládek s tím, že nápojové menu se tvoří až podle vybraného menu.
Pro letošní novoroční oběd prezidentského páru Ivany a Miloše Zemanových s předsedou vlády Petrem Fialou a paní Janou Fialovou bylo na 2. 1. 2023 zvoleno toto menu:
Menu 2023
Předkrm: Jemná kachní paštika s plátky uzených kachních prsíček a omáčkou z lesního ovoce
Hlavní chod: Smažené vepřové řízečky s bramborovým salátem
Dezert: Citronový sorbet s čerstvými malinami
Na každodenním stravování pana prezidenta a na menších akcích pracují dva kuchaři. Pro větší akce se najímá cateringová firma. Podle šéfkuchaře je prezident Zeman poměrně vděčný strávník. "Nemá rád jen rajčata v jakékoliv tepelné úpravě, či žemlovku," prozradil šéfkuchař prezidenta. "Naopak si rád dá šunku od kosti s křenem a hořčicí, klasický smažený řízek či španělského ptáčka s rýží," dodal. Z ryb pak preferuje candáta na másle a tymiánu nebo tradiční smažený filet z kapra.
Mohlo by vás zajímat
Prvorepubliková tradice
Novoroční setkání politiků je tradice, která pochází už z období první republiky, ale ne vždy setkání probíhalo hned na začátku roku. Kupříkladu v roce 1925 se novoroční setkání s politiky konalo až 25. ledna. Jako předkrm se podávala jarní polévka a chlebové paštičky, následoval candát s tatarskou omáčkou, bažant s červeným zelím, k tomu se podával salát i kompot. Na menu byly i artyčoky s holandskou omáčkou. Sladkou tečku na závěr tvořila oříšková zmrzlina, sýrové koláčky a ovoce s kávou.
Prezident Havel se s politiky na začátku roku pravidelně nescházel. „Za pana prezidenta Havla byly ještě novoroční projevy, byť předtočené. Začátek ledna pan prezident pravidelně trávil někde na rekondičním pobytu, proto se s dalšími státníky na začátku roku nescházel,“ vysvětlil pro Toprecepty.cz bývalý protokolář Miroslav Sklenář.
Novodobá historie
Po vzniku České republiky tato setkání obnovil v roce 2004 prezident Václav Klaus. Poprvé se sešel v roce 2004 s premiérem Vladimírem Špidlou. Jen jednou byl řetězec přerušen. A to v roce 2013, kdy prezidentu Klausovi odřekl tehdejší premiér Petr Nečas. Důvod neuvedl, ale později se ukázalo, že důvodem byly rodinné problémy.
Většinou se u svátečně prostřeného stolu schází oba státníci s manželkami. Dvakrát za sebou (roky 2008 a 2009) za éry premiéra Topolánka se sešli jen sami státníci. V roce 2009 se servírovalo toto menu: domácí bramboračka, lánský kuřecí steak se zeleninou a ovocný sorbet, k pití bílá a červená tuzemská vína.
V roce 2020 byly na sváteční oběd kromě manželek státníků pozvány i děti - Kateřina, dcera Ivany a Miloše Zemana, a Babišovy děti – Vivien a Frederik. Jako předkrm se servírovala paštika z kachních jater na portském víně. Hlavním chodem byl candát pečený na másle se zámeckými bramborami a menu uzavřel citronový a malinový sorbet s jahodami. Stejné menu se podávalo i v roce 2019.
O rok později se setkání bohužel uskutečnilo opět jen mezi čtyřma očima, ačkoliv byly opět pozvány celé rodiny. Na vině byla protipandemická opatření. Zeman s Babišem si pochutnali na pražské šunce od kosti a lánském bažantu s nudlemi.
Loni se manželé Zemanovi s Fialovými sešli až na večeři. Pochutnali si na pražské šunce s čerstvým křenem a hořčicí, smaženém telecím řízku s bramborovou kaší a okurkovým salátem a završili to čokoládovou pěnou s malinami.
Náš tip: Podívejte se do galerie, jaká byla a jsou novorníční hradní menu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak si připravit vývar do zásoby: Základem je zredukovat tekutinu, prudce ji zchladit a uschovat
Uvařili jste maso do omáčky a zbyl vám vývar, který vám je líto vyhodit? Nebo si chcete vyrobit domácí bujón místo masoxu, který nechcete do polévky… Číst více
Používáte masox? Nahraďte ho domácím bujónem a vychutnejte si poctivou polévku
Složení masoxu, což je to samé jako bujón, vydá na několik řádků. Přitom se bez něj v kuchyni můžeme snadno obejít. Nejsnazší cestou je udělat si… Číst více
Jak se křtí unikátní kuchařky? Josef Maršálek prozradil, proč má rád bublaninu, Besky přiznala, co jí dopomohlo k vítězství
Josef Maršálek, Tereza Bebarová, Besky i pekařka… Číst více
VIDEO: Jak probíhal křest našich video kuchařek? Podívejte se, co přáli kmotři Josef Maršálek, Besky nebo Tereza Bebarová!
Nejčtenější český web o vaření, Toprecepty.cz,… Číst více
Retro okénko: Tyčinka Milena stávala dříve 2,50 Kčs. Oblíbená je dodnes, třeba jako součást slavných Milena řezů
Zbožňujeme ji skoro stejně jako Kofilu, na rozdíl… Číst více
Tereza Bebarová miluje kachnu, nám ale prozradila recept na tyhle pohankové palačinky
S herečkou a moderátorkou Terezou Bebarovou jsme… Číst více
Příběh Maggi a večeře ze sáčku: „Pytlíkové polévky“ měly v roce 1885 ulevit pracujícím ženám
Žluto-červené logo značky Maggi zná snad každý.… Číst více
Jaké jsou základní druhy vývarů? Vyzkoušejte zábavný kvíz
Každý kuchař pracuje s vývarem - je to základní kámen polévek, omáček a šťáv. Chuťově výrazná tekutina každý pokrm doplní, dochutí a vylepší. Je… Číst více
Demi glace je ten nejlepší základ pro všechny druhy omáček: Jak jej připravit, aby měl opravdu silnou chuť?
Už jste někdy slyšeli o demi glace? Pokud jste… Číst více
Dokonalý domácí bujon připravíme i ze zbytků a můžeme jej zamrazit na příště. V chuti předčí ten kupovaný!
Při přípravě mnoha pokrmů se neobejdeme bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zemanův hradní šéfkuchař: Prezident miluje šunku s křenem a „nemusí“ žemlovku. Na novoroční oběd bude mít tyto tři chody
Snadné, rychlé a nápadité silvestrovské pohoštění: Paštičky z listového těsta budou ozdobou stolu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 7 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 21 hodinami
Komentáře
3. 1. 2023 06:56
1. 1. 2023 20:34
1. 1. 2023 18:07