Holka u plotny radí: Pečené kuře na způsob kung pao je skvěle šťavnaté a chutná jako známá asijská specialita
15. 5. 2023 Vaření
Milujete kuře, ale kolikrát už nevíte, jak byste je upravili? Nejsnazší možností je kuře pečené, a právě na to vám dnes nabízím svůj vyzkoušený recept. Kuře pečené ve stylu asijské speciality kung pao.
Kuřecí Kung-pao
Kuřecí kung-pao je čínské jídlo, které má původ v sečuánské kuchyni. Tradičně se připravuje z vykostěného kuřecího masa, nejčastěji z prsou, ale někdy i ze stehen, které se nakrájí na kostky o hraně asi 2 cm a naloží do marinády ze sójové omáčky, kukuřičného škrobu a rýžového vína. Poté se maso opeče a následně se smíchá s dalšími opečenými ingrediencemi, jako je česnek, zázvor, jarní cibulka, chilli a arašídy.
Vznikne lahodná lehce pikantní tmavá omáčka se šťavnatými kousky masa. Tato originální verze je úplně skvělá a není třeba na ní nic měnit. I proto jsem ve svém experimentu zachovala všechny používané ingredience, jen jsem zvolila jiný postup a maso upekla. Jestli si tedy chcete kung pao vychutnat trošku jinak, inspirujte se mým receptem.
Mohlo by vás zajímat
Pečené kuře na způsob kung-pao
Budete potřebovat: 2 kuřecí stehna nebo čtvrtky, 3 lžíce bílého vína (lze vynechat), 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce slunečnicového oleje, asi 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 stroužek česneku (oloupaný a nastrouhaný) a kousek zázvoru.
Dále na omáčku si připravte: hrst arašídů, 3 jarní cibulky, kousek zázvoru, chilli papričku, 1 stroužek česneku (oloupaný a nastrouhaný), 2 lžičky třtinového cukru, omáčku tamari hrachovou (nebo sójovou omáčku) a 2 lžičky kukuřičného škrobu.
Jak na to? Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Část smíchejte s 1 stroužkem česneku, vínem, sójovou omáčkou a olejem. Kuřecí čtvrtky potřete touto marinádou a nechte působit několik hodin. Poté marinádu z kuřete opatrně setřete a kuře obalte ve škrobu a krátce osmahněte v hlubší pánvi v rozehřátém oleji.
Osmažené kuře dejte do pekáčku, podlijte marinádou, zbylou z marinování, a dejte péct do středně vyhřáté trouby.
Jarní cibulky oloupejte a nakrájejte na delší kousky.
Jakmile je kuře téměř hotové, osmahněte v pánvi na troše oleje arašídy, pak přidejte zbylý zázvor, nasekanou chilli papričku, cukr a česnek. Zalijte škrobem, rozmíchaným v sójové omáčce a vše společně prohřejte. Poté směs přidejte ke kuřeti do trouby a společně ještě dopečte. Kuře 2-3 omáčkou přelijte.
Hotové podávejte s vařenou jasmínovou rýží.
Zdroje informací:
Wikipedie.cz: Kuřecí kung-pao
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49