Okurka jako královna zeleniny je náročná a vybíravá. Nemá ráda mrazíky a slimáky, při správné péči se však odmění sladkými plody
26. 5. 2023 Zahrada
Okurky, spolu s rajčaty a paprikami, patří mezi oblíbené pěstované plodiny. Je možné je pěstovat i v nádobách, a možná i proto jsou tak populární. Chuť vypěstovaných okurek potěší vás v salátech, limonádách i při domácím zavařování.
Právě je nejvyšší čas vysít či zasadit okurky
Tuto zeleninu tak milujeme, že nás neodradí ani to, že je náročnější na péči a choulostivá na vlivy počasí. Co tedy udělat, abychom si na okurkách mohli pochutnávat celou sezónu?
Okurka je zelenina 1. trati, potřebuje dobře vyhnojené stanoviště s vysokým obsahem živin. Právě kvalitní zemina, s vysokým obsahem humusu přispívá i k lepšímu hospodaření s vodou, půda nebude tolik vysychat a vy nebudete muset tak často zalévat (což má výhodu nejen v tom, že nemusíte nosit konev, ale zejména proto, že mokré listy okurky budou náchylnější k plísňovým onemocněním).
Okurka je také velkou milovnicí tepla, nesnese žádné nachlazení, proto sázíme až ve chvíli, kdy nehrozí chladné noci, a umisťujeme zásadně na slunečné a proti větru chráněné stanoviště.
Mohlo by vás zajímat
Přímý výsev nebo předpěstovaná sazenice
Okurky je možné vysévat přímo do záhonu, děje se tak s příchodem teplejšího počasí, nejčastěji na konci dubna či začátku května. Použít se dá i předpěstovaná sadba, kterou na venkovní stanoviště dáváme v okamžiku, kdy pomine hrozba přízemních mrazíků.
Z předpěstovaných sazenic si úrodu trochu urychlíte. Vysaďte je mělce a šikmo, aby rostlina mohla dobře zakořenit. Minimálně mezi rostlinami okopáváme, koření totiž mělce, a to by mohlo kořeny rostlin poškodit. Lepší je přihrnout zeminu k rostlině a udělat tak mírný kopeček. Pokud zvolíme cestu přímého výsevu, semena dáváme do hnízd, třeba 2-3 semena, a necháme asi 50 cm rozestupy. Za chladnějšího počasí se stává, že rostlina vůbec nevyklíčí a semeno uhnije v zemi. Vyplatí se mít v tomto případě zásobu semen, plodnost se zvyšuje stářím osiva, nejvíce plodí tří až čtyřletá semena (rostliny pak mají více samičích květů).
Pokud přece jen jsou chladná rána či vaši zahradu trápí slimáci, zakrývejte na noc rostliny zavařovací sklenicí a během dopoledne odkryjte. Ochrání je to před největším nájezdem slimáků a i před nachlazením.
Prevence chorob
Okurky jsou náchylné především k plísňovým chorobám. Nutná je zálivka ke kořenům, aby se co nejméně smáčely listy, a vyplatí se používat odstátou vodu. Velmi prospěšné je nechat okurky šplhat. Zkuste přidělat sítě a okurku tam navést a obmotat, příp. vyvázat opatrně provázkem (ne na pevno, nesmí se zaškrtit). Vhodné je i zamulčovat či použít textilii, aby rostlina neležela na zemi a aby voda ze zálivky či dešťů nesmáčela zbytečně více, než je nutné. Jako mulč se dá použít sláma či posekaná tráva. Zkusit můžete i babské rady, jako jsou postřik z mléka (naředěné nepasterizované mléko s vodou zhruba v poměru 1:1) či výluh z kopřiv. Vyzkoušet lze i ekologické prostředky na bázi mikrobiologického fungicidu, které proti plísni okurkové umí bojovat.
Přihnojíme v době, kdy se okurky chystají na první dávku úrody, a to třeba naředěným slepičincem či ledkem amonným nebo jinými hnojivy určenými pro plodovou zeleninu, vhodná je i kopřivová jícha.
Sklízet musíme hlavně včas a pravidelně
Šlechtitelé se samozřejmě snaží, aby okurky byly co nejméně náchylné na choroby, aby se obešly bez opylovačů anebo aby nebyly nahořklé. Sortiment pro možné pěstování je tedy velký a je třeba se zaměřit na odrůdu, která se hodí právě pro vaše požadavky.
První okurčičky se vám objeví kolem poloviny července, a když se zadaří, tak sklízet půjde až do září. Zejména nakládačky sklízíme denně, aby rostlina měla tendenci znovu nakvétat a neinvestovala energii do tvorby plodů a dozrávání semen v nich. Pokud necháváme rostlinu přerůstat, netvoří nové květy a postupně zaniká. U salátovek je vhodné sklízet dvakrát týdně.
Zdroje informací:
Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
Časopis Flóra: 3/2022, Nové odrůdy okurek
Časopis Flóra: 7/2022, Aby zelenina plodila co nejdéle
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Po čem pnout okurky? Poradíme 2 způsoby a vysvětlíme, proč jsou pro okurky důležité
Recept na babiččiny kvašáky: K dokonalosti pomůžou vinné listy, kopr nebo kousek chleba
Dokonalá letní zelenina téměř bez kalorií: Salátové okurky pomáhají při hubnutí a zlepšují stav pleti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12