Holka u plotny radí: Falešný hamburger z plněných vajíček se slaninou, rajčaty a salátem skvěle chutná a snadno se dělá
29. 5. 2023 Vaření
Vzpomínáte na socialistické retro předkrmy, kterým vévodila plněná vajíčka? Tahle dobrota obstojí i dnes a když dvě půlky vajíček spojíte, vypadají podobně jako "hambáč". Ale přitom jde o lehčí a zdravější verzi fast foodové dobroty.
Vajíčka v jiné úpravě
Natvrdo uvařená vajíčka kralují na obložených chlebíčcích a bývají také součástí obložených mís s různými pochutinami. Anebo si je na cesty dáváme, nakrájená na plátky, mezi dva chleby s máslem, případně je o Velikonocích rozdáváme koledníkům. Zkrátka, je to tak trochu univerzální a přírodně "zabalené" jídlo, které skýtá hodně možností, jak s ním naložit.
A právě jednou z těch možností je udělat z vajíček obdobu hamburgeru. Slanina, majonéza, rajče ani salát nechybí, jen se musíte obejít bez housky a bílkovinu z masa nahradí bílkovina z vajíčka. Pro hubnutí do plavek značka ideál!
Mohlo by vás zajímat
Recept na falešný vajíčkový hamburger
Co budete na tuto dobrotu potřebovat? Připravte si: 6 natvrdo uvařených vajec, 3 lžíce másla, 3 lžičky čočkového misa na dochucení (vice níže), rajče, slaninu, salát nebo bylinky a sezamová semínka.
Jak na to? Vajíčka podélně rozřízněte a vyjměte žloutek. Pak spodní část vajíčka trochu seřízněte, abyste vytvořili rovnou plošku (více v galerii). Žloutky smíchejte se změklým máslem a čočkovým nebo jiným misem (můžete nahradit sardelovou pastou, ale není to totéž).
Ochucené žloutkové máslo pomocí cukrářského sáčku naplňte do vaječných půlek. Na jednu (spodní, seříznutou) půlku přidejte trochu majonézy, plátky osmažené slaniny, plátky rajčat a salát. Přiklopte druhou naplněnou půlkou a pokud chcete, ozdobně posypte sezamovými semínky, tak, jako to bývá na hamburgerových bulkách.
A můžete podávat! Zastánci low carb stravování si dají hambáč bez pečiva, ostatní mohou přikusovat housku nebo čerstvý kváskový chléb.
Moje tipy:
- Na různé kulinární úpravy jsem si oblíbila českou miso pastu. Miso je fermentovaný výrobek, který se dělá nejčastěji ze sójových bobů, ale někdy se přidávají ještě obiloviny jako rýže, ječmen, pšenice nebo čočka, jako je to v případě české miso pasty čočkové. Právě tou jsem dochutila utřené žloutky s máslem. Miso totiž zajišťuje takzvanou pátou chuť umami, pomazánka tak díky tomu bude výraznější.
- Jak seříznou a naplnit vajíčko, na to se podívejte v galerii, kde jsem nafotila postup krok za krokem:
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Zhubnout do plavek? Nesmíme zapomínat na vajíčka, říká nutriční poradkyně Petra Krajčinovič, pak půjdou kila dolů skvěle
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů