Sladké třešně zrají: Jejich praskání způsobuje deštivé počasí, na červy a další hmyz platí postřik, na ptáky zakrytí stromu
30. 6. 2023 Zahrada
Červen a červenec jsou měsíce typické zráním třešní. Toto sezonní ovoce patří mezi nejdříve zrající ovoce na našich zahradách a je oblíbené při pečení sladkých dobrot. Třešně jsou i pochoutkou k přímému zobání. Ale co když jsou napadené červy? A štve vás, že třešně až moc praskají? Jak si tedy chránit úrodu?
Sklizeň třešní v plném proudu, zvolte nepukavé odrůdy
Samozřejmě záleží na nadmořské výšce a konkrétní odrůdě třešní, kterou máme, ovšem červen je měsícem, kdy už ve velkém červenají tyto oblíbené peckoviny. Jednou ze špatných vlastností třešní je pukání plodů. Děje se tak zejména při deštivém počasí v době dozrávání a zralosti třešní. Některé odrůdy jsou k tomuto jevu více náchylné než jiné, souvisí to zejména s pevností slupky.
Za deštivého počasí se zvyšuje obsah vody v plodech (odpařování je v takovémto počasí ztíženo) a odrůdy s tužší dužinou (chrupky a pochrupky) a srdcovky s méně elastickou slupkou snadno pukají. Takovéto plody pak podléhají rychleji zkáze.
Mezi méně pukavé odrůdy tak patří srdcovky či odrůdy s elastickou slupkou jako polochrupka Burlat, srdcovka Aranka či Kaštánka (ta je i odolná vůči červivosti), velmi raná srdcovka Rivan, samosprašná Májová polochrupka raná či chrupka Karmen. To je jen krátký výběr odrůd s menší náchylností k praskání.
Když uvažujeme o třešni do zahrady, měli bychom si všímat si uváděných dat o vhodném opylovači (třešně jsou většinou cizosprašné), dále pak o době konzumní zralosti (kdy nám budou třešně dozrávat), o vlastnostech plodu a v neposlední řadě také, na čem jsou zapěstované, zda budeme mít v zahradě vysokokmen či třeba čtvrtkmen, a jak rychle rostoucí je podnož.
Mohlo by vás zajímat
Další vada na chuti - červivost třešní a jak proti ní bojovat
Hlavní škůdce pro úrodu třešní je vrtule třešňová, která způsobuje červivost třešní. Dá se řešit postřikem chemickým, který musí být aplikován cca 3 týdny před sklizní. Ovšem důležitější jsou preventivní opatření, která nám pomohou zabránit v každoročním napadení třešní.
Je především nutné důsledně vysbírat všechny plody ze stromu. Po přezrání jsou totiž hlavní zdrojem šíření vrtule. To platí i pro plody opadané na zem. Třešním konkrétně škodí bílé larvy. Napadené ovoce ztrácí lesk a v místě nakladení vajíček se propadají. Později v tomto místě vzniká hnědá skvrna, třešně měknou a hnijí.
Více se tento škůdce vyskytuje u pozdnějších odrůd. S ranými odrůdami třešní se možná červivosti vyhnete úplně (např. Rita, Rivan, Karešova). Vhodné je také na stromy umístit žluté lepové desky, které svou barvou zaujmou nalétávající dospělce vrtule třešňové a odchytají je. Lapače musí být vyvěšeny v době tvorby plodu, a to ideálně rovnoměrně po obvodu koruny (vrtule nalétají ze spodní strany). Na podzim pomáhá půdu pod stromy zrýt, kukly se tak stanou potravou pro ptáky. Pomáhá také zapracování vápna do půdy.
Během předjaří je vhodné aplikovat postřiky na přezimující škůdce. Další možností, jak se popasovat se škůdci, je zakrytí stromu, to pomůže nejen proti útokům hmyzích škůdců, ale nebudete se muset o úrodu dělit s ptáky, kteří jinak třešně rádi klovají. Takže zkuste se škůdci bojovat, ať zbyde hodně úrody pro vaši spotřebu.
Mohlo by vás zajímat
Máte opakovaně malou úrodu?
Děláte všechno možné, a přesto máte strom bez třešní? Možná byl jen špatný rok z hlediska počasí v době květu. Může se to stát, a příští rok bude situace zase jiná. Ovšem někdy se stává, že byl podceněn výběr odrůdy. Třešně jsou nejčastěji cizosprašné a k opylení potřebují květy jiné vhodné odrůdy v okolí. V zahradnictví jsou k dostání i samosprašné odrůdy (např. česká srdcovka Halk, dále pak Celeste či chrupka Grace Star) a na tuto skutečnost je tedy dobré myslet při pořizování stromku do zahrady.
Zdroje informací:
Kniha Švestky a třešně, Vávra - Ferkl-Koch-Černík
Kniha Chemie na zahrádce, Zakopal - Šedivý a kol.
jukka.cz: Třešně
zahradnictvi-spomysl.cz: Třešně
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Recepty z třešní: Naučte se tradiční bublaninu jako od babičky a další dobroty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12