Jak poznat v obchodě kvalitní chleba? Všímejte si barvy bochníku, pevnosti kůrky i pružnosti střídky, říká expertka Hana Nykodymová
27. 6. 2023 Rozhovory a reportáže
Stává se vám, že v obchodě koupíte chleba, ale doma zjistíte, že není podle vašich představ, anebo je, ale rychle ztvrdne či zplesniví? Jak v supermarketu vybrat ten nejlepší chleba a jak jej pak doma správně uchovat, aby vydržel dlouho čerstvý a nezplesnivěl? Na to jsme se zeptali komisařky soutěže Chléb roku 2023 a zkušené pekařské technoložky Hany Nykodymové.
Český kváskový chléb
Dobrý chleba s křupavou voňavou kůrkou, pružnou a jemně nakyslou střídkou vonící po žitném kvásku, to je něco, co našincům, žijícím v cizině, nebo i nám na delší dovolené často chybí. Zatímco Francouzi nedají dopustit na své bagety, my si nedokážeme představit život bez chleba.
V posledních letech se navíc nabídka chleba na pultech obchodů značně rozšířila a tak může být někdy nesnadné poznat kvalitní bochník. Proto jsme oslovili komisařku soutěže Chléb roku 2023 a zároveň zkušenou pekařskou technoložku firmy Melvia, Hanu Nykodymovou.
Ta pro Toprecepty.cz říká, že kvalita chleba v posledních letech značně stoupla, ale i tak se může stát, že v obchodě narazíte na bochník nedopečený, přepečený nebo i tři dny starý. Na co se tedy v supermarketu zaměřit?
Mohlo by vás zajímat
Jak v poznat kvalitní chleba?
Podle Hany Nykodymové hrají roli barva, střídka, pružnost chleba, ale i naše zkušenosti s konkrétním výrobcem. Expertka proto radí všímat si následujících věcí:
- Barva
Podívejte se, jakou má vámi vybraný chléb barvu. Nesmí být ani „bledý jako babský břicho“, ale zase ani hodně tmavý a přepečený, což jednak není zdravé, ale ani chutné. Ideální barva je kaštanová nebo medová. - Kůrka
Kůrka má být pevná, nikoli měkká. Když je měkká, propustí vlhkost střídy a chléb rychleji stárne. Správně vypečený chleba vydrží delší dobu i proto, že ho konzervuje kůrka. Ale když je měkká nebo tenká, tak svoji roli neplní. Na chléb si proto sáhněte v jednorázových rukavicích, které by měly být k dispozici v každém obchodě. - Pružnost
Při pohmatu musíte cítit, že kůrka klade nějaký odpor, ale zároveň pod ní musí být chleba měkký. To znamená, že kůrka má být pevnější, ale ne tvrdá a chleba pod ní musí být pohmatem pružný.
„A samozřejmě platí, že každý má jiné chuťové preference,“ dodává expertka a připomíná, abychom si chleba, který nám chuťově vyhovuje, zkrátka zapamatovali, respektive jeho výrobce, který musí být na obalu uveden, nebo vám jej musí v obchodě sdělit. Konkrétní pekárna totiž peče pořád stejně a má stejnou recepturu, takže by i jejich chleba měl chutnat pokaždé stejně.
A pokud si chcete připomenout, které chleby letos zvítězily v hodnocení odborníků, podívejte se do naší galerie ze soutěže Chléb roku 2023. Většinu bochníků nabízejí velké supermarkety.
Fotogalerie - Nejlepší chleba v Česku 2023: Některé vítězné bochníky nás chutí neoslovily, vynikající je ale pelhřimovský pecen z peká
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak poznat kvalitní vlašské ořechy? Jen takové se hodí ke konzumaci, při špatném prosušení nebo skladování snadno chytnou plíseň
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 1 hodinou
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 3 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 5 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 18 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat v obchodě kvalitní chleba? Všímejte si barvy bochníku, pevnosti kůrky i pružnosti střídky, říká expertka Hana Nykodymová
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu