Tři netradiční dipy na grilování: Zázvorový dip dodá masu pikantní chuť, ředkvičkový osvěží a červenou řepu skvěle doplní česnek
24. 7. 2023 Vaření
Grilování je skvělá zábava na letní dny. K masu i zelenině s dají využít nejen klasické dipy, ale také ty méně tradiční. V těch našich hraje hlavní roli červená řepa, zázvor a ředkvičky.
Dipy k masu
Nejrůznější omáčky a dipy ke grilování si sice můžeme koupit, ale domácí příprava je mnohem lepší. Dipy pak jsou z čerstvých surovin a voní bylinkami a kořením. Příprava není složitá. Pokud stále nechceme jíst česnekový dip, můžeme si přichystat méně tradiční a výborné dipy na maso a zeleninu.
Mohlo by vás zajímat
1. Dip z červené řepy
Pokud chceme při grilovačce zazářit, dip z červené řepy je to pravé. Je krásně barevný a na stole vypadá luxusně. Potřebujete na něj vařenou červenou řepu, pikantní chuť dodá česnek a zázvor. Vyladíme ho zakysanou smetanou nebo kvalitním bílým jogurtem a dochutíme pepřem a solí. Případně můžeme kápnout trošku citronové šťávy.
Přichystejte si: 250 g vařené červené řepy, 2 stroužky česneku, 1 malou šalotku, 2 cm nastrouhaného zázvoru, 180 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu, kapku citronové šťávy, pepř a sůl.
Jak na to? Uvařenou řepu dejte do mixeru. Přidejte oloupané stroužky česneku a zázvor. Pak přidejte oloupanou šalotku a vše rozmixujte. Vmíchejte smetanu, ochuťte pepřem, solí a citronem.
2. Dip ze zázvoru
Zázvorový dip, stejně jako dip s červenou řepou se hodí výborně nejen k masu, ale i k zelenině. Základem dipu se zázvorem je kromě nastrouhaného zázvoru zakysaná smetana nebo selský bílý jogurt. Pikantní zázvor nastrouháme (asi 2 centimetry), smícháme s 200 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu, přidáme podle chuti trochu citronové šťávy, citronovou kůru, 1-2 lžičky plnotučné hořčice, pepř a sůl. Do tohoto dipu se báječně hodí i kopr a bazalka. Pokud by nám přišel dip příliš nakyslý, můžeme přidat trošku medu. Dip dobře promícháme a dáme do lednice odležet. Lépe chutná zhruba po hodině.
Ne, že bychom ho po léta neznali, nicméně boom grilování do našich zemí dorazil ze Západu až po revoluci. A jeho obliba stále roste úměrně dostupnosti levných zahradních grilů a grilovacích uhlíků.…
3. Ředkvičkový dip
Ředkvičky jsou k dispozici po celou letní sezónu. Praktická a levná zelenina se hodí do dipu ke grilovanému masu. Ředkvičkový dip je hotový do deseti minut a svěle ho ochutí zakysaná smetana, která je v létě ideální na ochlazení. Svazek ředkviček dobře očistíme a nastrouháme. Pak přidáme 180 g zakysané smetany nebo bílý jogurt, 2 lžíce tvarohu, sůl a čerstvě mletý pepř. Pokud budeme chtít jemnější chuť, sáhneme po bílém.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejlepší grilované špízy? Šťavnatost zajistí slanina, pikantnost ovoce a pestré budou díky zelenině
Jaké druhy masa použít při přípravě steaků? Poradíme, z čeho můžete vybírat
Pečená červená řepa, jak si ji zamilujete: Dokonale sladká a voňavá zelenina z trouby je jednoduchá na přípravu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49