Češi v zahraničí: V Chorvatsku ochutnejte pomazánku z tresky a domů si přivezte Linu i čokoládu Mikado, radí Dagmar ze Splitu
28. 7. 2023 Cestování
Dagmar Brokešová – Udovičić je v Chorvatsku jako doma. Před 9 lety si totiž vzala muže z chorvatské Dalmácie a když se jim narodil syn, trávila hodně času ve Splitu, kde je ostatně i teď. Správkyně facebookové skupiny Chorvatsko v srdci se s našimi čtenáři podělí o své tipy, co ve vysněné dovolenkové destinaci ochutnat a co si přivézt domů.
Češka ve Splitu
„S manželem jsem se poznala v Praze, ale když se nám později narodil syn, většinu času jsem trávila ve Splitu. A to až do té doby, než začal syn chodit do školy. Muž totiž pracoval v Lucembursku a já trávila spoustu času s jeho maminkou, švagrovou a tetičkami, a kde jinde, než v kuchyni,“ směje se Dagmar, která jedním dechem pro web Toprecepty.cz dodává, že v Česku ji vaření moc nebavilo, ale v Chorvatsku mu přišla na chuť.
V dovolenkové destinaci statisíců Čechů tráví Dagmar vždy několik měsíců v roce. A má tak za ta léta dobře zmapovanou místní gastronomii. „Chorvatsko je v kulinární oblasti rozmanitá země a tak si na své si přijdou prakticky všichni,“ říká Dagmar, která se drží hesla ,,domaće je najbolje" (domácí je nejlepší) a všem cestovatelům doporučuje, pokud nemají tu možnost ochutnat jídlo přímo v chorvatské rodině, tak ať zajdou do restaurace, kam se chodí stravovat i místní.
Mohlo by vás zajímat
Kam zajít či zajet a co tam ochutnat
Co se týká konkrétních podniků, na Istrii Dagmar například doporučuje Konobu Kolinasi a zdejší lanýže. „Jsou pouze dvě možnosti. Bud si je okamžitě zamilujete, nebo ani nedojíte. A pokud nemáte cestu na Istrii, ale pojedete silnicí od Karlovace směr Plitvická jezera, v obci Tušilović se nachází boží obchod firmy Zigante s výrobky z bílých a černých lanýžů,“ upřesňuje Dagmar a dodává, že milovníci lanýžů je v Chorvatsku nakoupí řádově levněji než v České republice.
V kvarnerském zálivu, konkrétně na ostrově Rab, si můžete pochutnat na míchaných vajíčkách se sušenou chobotnicí a když už jste na Rabu, nesmíte zapomenout na Rabský dort. Hlavní ingrediencí jsou mandle a likér Maraschino a jeho zajímavostí je spirálovitý tvar.
Další ostrov, který se může pochlubit sladkou dobrotou, je Brač a jeho dort s názvem Hrapačuša. Svůj název dostal podle hrubého dolského kamene, ze kterého byly vytvořeny jeskyně a skály, a kterému se vzhledem podobá. Tradičně se připravoval jako svatební dar nebo na oslavu narozenin a je zajímavé, že ženy ho připravovaly v noci, aby je nikdo neviděl a „neukradl“ recept. Základem tohoto dortu jsou vlašské ořechy a prosecco.
Jste-li spíš na slané, pak na slaném koláči si můžete pošmáknout na ostrově Vis. Komiška Pogača (foto v galerii níže) je koláč plný šťavnaté cibule, sladkých rajčat a slaných rybiček.
Co si přivézt domů
„Tradičně velmi oblíbenými jedlými suvenýry z Chorvatska jsou vyhlášené polomáčené oplatky Domaćica, stejně jako oplatky Jadro s dvojí náplní, nebo bonboniéra Bajadera,“ říká Dagmar a doporučuje také lískooříškovou pomazánku Linu, která je podobná Nutelle, ale má vyšší obsah oříšků.
„Výtečná je i káva Jubilarna, k snídani je vhodný sýr ABC a samozřejmě chorvatský pršut,“ vypočítává krajanka Dáša a dodává, že Chorvaté nemají nic ani proti paštikám. „Ta v tubě je na cesty vyloženě ideální.“
Pokud máte rádi čevapčici, tak v Chorvatsku si je koupíte i jako polotovar. Třeba na přípravu v apartmánu je to značka ideál. K tomu nesmí chybět dip z paprik, lilků a rajčat, tedy Ajvar. Dětem můžete vodu ochutit Cedevitou, což je něco jako náš Vitacit.
Jako dárky pro rodinu se uplatní fíkové i jiné marmelády Dida Boža či pomazánka Bakalar na bijelo, což je jinak tradiční vánoční jídlo ze sušené tresky. „Pomazánka se podává se na bílém chlebu a pokapaná olivovým olejem je to delikatesa,“ doporučuje Dagmar.
A zapomenout nesmíme ani na legendární čokoládu Mikado s pufovanou rýží. Pamětníci si tuhle dobrotu vozívali již z bývalé Jugoslávie. Dnes 300 g kvalitní čokolády s rýží koupíte zhruba za 109 Kč.
Pokud rádi vaříte, užijete i koření Nadalina. „Tato značka letos oslavila už 33 let. Je to vyhlášené koření široko daleko a nejen to. Stejnojmenná čokoláda (kterou si lze koupit ve Splitu) je i ve tvaru gramofonové desky a ano, opravdu hraje,“ vysvětluje Dagmar Brokešová – Udovičić, správkyně facebookové stránky Chorvatsko v srdci.
Na ostatní dobroty a aktuální ceny, které pro web Toprecepty.cz zmapovala Dagmar Brokešová – Udovičić, se můžete podívat v galerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Lanýžový olej fantasticky dochutí rizoto i míchaná vajíčka. A stačí ho jen pár kapek!
Jak správně sbírat, sušit a skladovat vlašské ořechy: Osvědčené rady zkušených zahrádkářů nezklamou
Retro okénko: Znáte čokoládu s burizony? Ta nejslavnější chorvatská se jmenuje Mikado, krásně křupe a u nás ji seženete jen zřídka
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Češi v zahraničí: V Chorvatsku ochutnejte pomazánku z tresky a domů si přivezte Linu i čokoládu Mikado, radí Dagmar ze Splitu