Domácí rajčatový džus se hodí do smoothie, polévek i omáček. Ve slavném koktejlu Bloody Mary hraje spolu s tabascem hlavní roli
10. 8. 2023 Vaření
Sezónu rajčat je třeba využít na maximum. Během celého roku se rajčatová omáčka, protlak i směsi s další zeleninou spotřebují do mnoha pokrmů, hodí se však i zásoby domácího rajčatového džusu, který je skvělou a zdravou přísadou do smoothie nebo také základní surovinou pro míchaný koktejl s vodkou Bloody Mary.
Jak poznat zralá rajčata vhodná na džus?
Na rajčatový džus jsou ideální zralá rajčata, nikoli však přezrálá. Odrůdy rajčat se liší vzhledem i vegetační dobou, proto je třeba zralost ověřit více faktory.
Jedním z ukazatelů je barva, nikoli však jen odstín červené, který se také může lišit podle odrůdy, ale známkou zralosti je změna z matné barvy na lesklou. Nejlepší způsob testování je však hmatem a čichem.
Zralá rajčata lze velmi snadno oddělit od stopky bez jakéhokoli odporu. Na omak musí být rajče pevné, po mírném stisknutí však poddajné. Příliš měkká rajčata už jsou přezrálá, z tvrdých nedostanete tolik chuti a šťávy, jako z těch ideálně zralých. Vůně zralých rajčat je intenzivní.
Mohlo by vás zajímat
Rajčatový džus zastudena i zatepla
Výborný džus se dá připravit jednoduše bez tepelné úpravy, chcete-li však uchovat zásoby až na několik měsíců zavařením rajčatové šťávy, doporučujeme připravit jej zatepla.
Rajčatový džus bez vaření
Nemáte-li po ruce odšťavňovač jako nejrychlejší variantu výroby rajčatového džusu zastudena, rajčata zbavená „bubáků“ jednoduše nakrájejte na menší kousky, rozmixujte a nechte v cedníku vyloženém čistým plátýnkem nad hrncem přecedit. Následně ještě kroucením plátýnkem dostaňte ze zbytku dužiny co nejvíce šťávy.
Samotná rajčatová šťáva může být poměrně kyselá a je třeba ji dochutit krupicovým cukrem a zlehka osolit. Podle toho, zda je džus určený na pití nebo do pokrmů, lze přidat bylinky, koření a další dochucovadla.
Rajčatový džus zatepla
Pokrájená rajčata dejte bez přidané vody dusit při mírné teplotě asi na 15-20 minut společně s cukrem, solí, případně bylinkami. K rajčatům se hodí třeba tymián, rozmarýn nebo bazalka. Dále postupujte stejně jako u přípravy zastudena, tedy směs přeceďte přes plátýnko, které nakonec vyždímáte.
Rajčatový džus, který projde tepelnou úpravou, má silnější chuť a z rajčat se uvolní více šťávy. Pro delší trvanlivost se při vaření může přidat kyselina citronová a šťáva následně zavařit.
Mohlo by vás zajímat
Rajčatový džus do zásoby
Na 1 kilogram zralých rajčat zbavených „bubáků“ budete potřebovat 2 lžičky krupicového cukru (může být i třtinový), 1-2 lžičky soli, 1 lžičku kyseliny citronové a podle chuti také čerstvé bylinky. Dále si připravte sterilizované sklenice s víčky, které musí být suché, hrnec, cedník a čisté plátýnko.
Jak na to? Omytá rajčata vložte do hrnce společně se všemi surovinami, přiveďte k varu a za častého míchání při mírné teplotě poduste 15-20 minut. Směs nalijte do cedníku vyloženého čistým plátýnkem a nechte vykapat do hrnce. Následně ještě důkladně vyždímejte zbylou šťávu z plátýnka.
Ještě teplým rajčatovým džusem naplňte zavařovací sklenice tak, aby hladina byla asi 2 cm pod víčkem, pevně uzavřete a sterilizujte 20 minut při 90 °C.
Mohlo by vás zajímat
Jak využít domácí rajčatový džus?
Rajčatový džus se dá pít samotný, hodí se do snídaňového zeleninového smoothie, je skvělým ochucovadlem polévek a omáček, dá se jím zvýraznit chuť nejrůznějších zeleninových i masových směsí, nebo z něj vyrobíte světoznámý míchaný alkoholický nápoj Bloody Mary [blady mery].
Kde vzal koktejl Bloody Mary svůj krvavý název?
Bloody Mary je jedním z nejznámějších koktejlů na světě díky velmi specifické ostré chuti. Původ receptů je zahalený tajemstvím a existuje několik různých verzí příběhu.
Podle nejzajímavější legendy má nápoj původ v Londýně na začátku 20. století a je pojmenovaný podle kruté královny Marie, která byla zodpovědná za popravy stovek protestantů. Krvavě červená barva nápoje má symbolizovat prolitou krev.
Prozaičtější teorie tvrdí, že nápoj Bloody Mary má kořeny ve 20. letech 20. století během prohibice v USA. Podle této teorie koktejl vznikl v New Yorku nebo v Paříži, kde barmani hledali nové způsoby, jak zakrýt nepříjemnou chuť domácího lihového alkoholu.
Existuje také verze příběhu, ve kterém koktejl vznikl v newyorském baru začátkem 20. století. Barman prý vytvořil první verzi drinku s vodkou a rajčatovým džusem, kterou pojmenoval "Bucket of Blood" [kbelík krve].
Ať už má Bloody Mary původ v jakékoli z těchto nebo mnoha dalších legend, stojí za to koktejl ochutnat, zejména jste-li milovníky ostře pikantních chutí.
Recept na Bloody Mary
Klasický koktejl Bloody Mary obsahuje poměrně nezvyklé ingredience, každá však v chuti hraje svou roli.
Na 2 koktejly budete potřebovat 300 ml rajčatového džusu, 100 ml kvalitní vodky, 1 lžíci citronové šťávy, 2 střiky worcesterové omáčky, pár kapek tabasca podle chuti, špetku soli a pepře. Na servírování si připravte led, brčko a obvyklé je drink podávat s mladým řapíkem celeru, který slouží jako koktejlové míchátko.
Všechny ingredience jednoduše důkladně promíchejte. S tabascem doporučujeme zacházet opatrně a použít nejprve velmi malé množství, které doladíte až po smíchání všech ingrediencí.
Bloody Mary se podává ve vyšších sklenicích s ledem, brčkem a jedním řapíkem celeru, který přečnívá přes okraj.
Zdroje informací:
Alphafoodie.com: How to make tomato juice
Thriftyfrugalmom.com: Making and canning tomato juice
Liquor.com: Bloody Mary
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často… Číst více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme,… Číst více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Slavné omáčky: Jemná rajčatová doladí chuť těstovin i masa. Takhle se správně dělá
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Jak vybrat kvalitní odšťavňovač a kolik vás to bude stát? Důležitý je výkon i velikost plnicího otvoru
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 2 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kečup, sugo nebo passata… Vyznáte se v nejznámějších rajčatových omáčkách?
Nealkoholické nápoje: Chutné pití lze připravit i bez alkoholu, přesvědčte se sami
Recept na Campari Spritz: Hořkosladký koktejl jen ze tří ingrediencí je oficiálním drinkem festivalu v Karlových Varech