V troubě upečené bramboráky s čerstvými bylinkami jsou jednoduché, za chvíli hotové a skoro bez tuku
21. 8. 2023 Vaření
Bramboráky patří k české klasice. Oblíbené placky nemusí být vždy jen z brambor, těsto se doplňuje například strouhanou cuketou. Kromě tradiční majoránky lze využít i různé jiné voňavé koření.
Které bylinky použít v bramboráku
Pokud do jídla rádi přidáváme bylinky, můžeme je využít i v bramboráku. Bramborák v nejrůznějších variantách je tuzemskou specialitkou. Jeho podob je nespočet. Přidává se do něj zelí, cuketa nebo i maso, tak proč neobměnit i bylinky.
Typickou bylinkou v bramboráku je majoránka. Můžeme ale využít další rostlinky a vychutnat si jiné aroma. Po čem sáhnout? Hodí se libeček, pažitka, petrželka, bazalka, ale i další provensálské bylinky, jako jsou kromě majoránky rozmarýn, tymián, oregano saturejka nebo i levandule. Ve směsi může být i šalvěj, estragon, případně fenykl.
Mohlo by vás zajímat
Jak urychlit přípravu bramboráku
Příprava bramboráku spočívá ve smíchání jednotlivých ingrediencí. Než ale do směsi přidáme brambory, ideálně varný typ C (mají dostatek škrobu), musíme je nastrouhané nechat chvilku odstát. V té době se totiž odloučí voda a nebude nám kazit kulinární dílo později. Stačí asi tři minutky. Brambory vymačkáme, slijeme vodu na jiné použití a vůbec nemusíme trávit dlouhý čas u sporáku, protože narovnáme placičky na plech a upečeme je najednou v troubě s minimem tuku. Je třeba počítat s tím, že bramboráčky z pánve chutnají trochu jinak, než ty upečené v troubě. V případě bylinkových bramboráků to ale napraví právě hrst různých bylinek.
Mohlo by vás zajímat
Jak zajistit, aby brambory neměnily barvu
Občas se stane, že brambory při přípravě mění barvu. Aby se to nestalo, je vhodné nastrouhané a slité brambory přelít velmi horkým mlékem. Tak se nestane, že začnou tmavnout.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Jak připravit bramboráky pečené v troubě
Na přípravu bramboráků budete potřebovat: ½ kg brambor (varný typ C), 100 ml horkého mléka, 1 vejce, 2-3 stroužky česneku, asi 2 lžíce mouky, 1 lžíci strouhanky, kmín, pepř, sůl a hrst oblíbených bylinek, olej na potření.
Jak na to? Brambory očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Pak je nechte chvíli odstát. Nakrájejte si bylinky dle chuti. Vymačkejte a slijte vodu z brambor. Zalijte je horkým mlékem, přidejte ostatní ingredience (mouku a strouhanku nasypte dle potřeby) a smíchejte vše do směsi.
Troubu rozehřejte na 190 °C. Plech vyložte pečicím papírem a potřete ho olejem. Lžicí nabírejte směs a rozetřete je do tvaru bramboráčků a trochu je potřete olejem i na povrchu. Bramboráčky pečte v předehřáté troubě dozlatova.
Náš tip: Přichystejte si bramboráky z trouby podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bramboráky s kysaným zelím v těstě: Zelí bramboráky odlehčí, dodá jim nakyslou chuť a díky němu jsou i šťavnatější
Snídaně, svačina nebo rychlá večeře: 7 levných pomazánek od česnekové přes vajíčkovou až po netradiční čočkovou
12 nejlepších receptů na bramboráky: Dáte si klasický, dýňový, mrkvový, chlebový nebo plněný zelím a škvarky?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlé obědy hotové do 30 minut: Udělejte si koprovku, krůtí řízky nebo plněnou tortillu!
Farmář Josef Pech radí, jak nakupovat brambory: Neberte ty viditelně poškozené, dobrá brambora vydrží i horší podmínky, říká
Oblíbené provensálské koření si můžeme připravit i sami. Poradíme, co je jeho součástí a jak si poradit se sušením