Vinař Michal Závada: Letošní burčák je kvalitní, litr pořídíte už od 80 korun a hlava vás z něj bolet nebude, když dodržíte jednu zásadu
28. 8. 2023 Ostatní
Milovníci burčáku se brzy dočkají svého nejoblíbenějšího období. Michal Závada, který vlastní své malé vinařství a zároveň se stará o vinice na parkánech Josého Rizala v Litoměřicích, v rozhovoru pro Topecepty.cz vysvětlil, proč jsou letos podmínky pro výrobu kvalitního burčáku téměř ideální, co ovlivňuje cenu populárního nápoje či z jakého vína je burčák nejlepší.
Michale, sezóna burčáku začala. Je krátce po lisování prvních letošních hroznů, co to pro vinaře znamená?
Bereme to jako začátek sklizně, tedy jakési zúčtování. Je to pro vinaře téměř posvátné období. Začátek oslavy sklizně. Ne nadarmo se říká, že vinaři znají čtyři roční období - jaro, léto, burčák, zima.
Je skutečně tento nápoj tak oblíbený, jak se říká?
Burčák je rok od roku oblíbenější. Milovníků vína stále přibývá a s tím přibývá i lidí, kteří ví, kde kvalitní burčák koupit.
Mohlo by vás zajímat
Pozná se dopředu, třeba podle počasí, jakou kvalitu bude mít ten daný rok burčák?
Určitě. Tak například, pokud přijdou během jara mrazíky, nebo krupobití v létě, může být úroda výrazně nižší. Potom je burčáku méně, protože vinaři potřebují hrozny pro výrobu vína. Letos je to zatím fajn, alespoň tedy u nás na severu. Úroda vypadá objemem pěkně, cukernatost hroznů jde hezky nahoru.
Kolik letos bude stát litr nápoje a co ovlivňuje jeho cenu?
Vypadá to na cenu nejčastěji mezi 80 a 100 korunami, tedy zhruba o deset korun víc než poslední dva roky. Cenu ovlivňuje jak objem úrody a případné negativní dopady počasí, jak už jsem zmínil, tak délka distribučního řetězce, tedy, jede-li zákazník pro víno k vinaři, nebo k nějakému obchodníkovi, který burčák nakoupil od dalšího prostředníka.
Když si koupím větší množství burčáku, jak ho mám nejlépe skladovat?
Ne, ne! Burčák se neskladuje. Burčák se pije! A kdyby přece jen náhodou, rozhodně nedotahovat víčko, neb burčák stále pracuje a má-li chvíli vydržet, dejte ho do lednice, tím se kvašení zbrzdí.
Často se říká, že po burčáku bolí hlava, musí to tak být vždycky?
Ne, nemusí. Prokládejte konzumaci tohoto nápoje sklenkou vody, to jistě pomůže.
Z jaké odrůdy vína se dělá nejlepší burčák?
To je těžká otázka. Z každé odrůdy je jiný. Velice oblíbené jsou aromatické odrůdy, například Muškát moravský, klasikou pro výrobu burčáku je Irsai Oliver, ale zajímavý je i z modrých hroznů, například ze Svatovavřineckého nebo Zweigeltrebe.
Budete v Litoměřicích nabízet burčák z místního vína?
Samozřejmě. Vinaři na Litoměřicku už pár dní sklízejí. Raná odrůda Solaris se blíží cukernatosti 25°NM (stupně normalizovaného moštoměru), hrozny jsou zdravé, mošt pěkný a burčák ještě lepší.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Zákulisí nejlepší restaurace na světě očima Kristíny: V Geraniu je klid, i když pracujeme 16 hodin denně, říká vítězka MasterChefa
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Cuketové zelí podle Jaroslava Sapíka máte hotové za pár minut: Nešetřete kmínem, radí slavný šéfkuchař
Rajská polévka jako od babičky: Z čerstvých rajčat chutná božsky, voní skořicí a hřebíčkem a sladký nádech podpoří zkaramelizovaný cukr
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu