Upekli jsme preclíky podle receptu z MasterChef Česko: Voní pivem a chutnají jako sádlové houstičky od babičky
14. 9. 2023 Vaření
Ve třetím díle třetí řady MasterChef Česko 2023 se vařil kotlíkový guláš, připravovaly se buřty na pivě a k tomu všemu soutěžící pekli preclíky jako netradiční přílohu. Získali jsme z TV Nova originální recept a preclíky jsme podle něj upekli!
Preclíky nebo knedlíky?
Přiznáme se na rovinu, poslední díl MasterChef Česko jsme sledovali dopředu na VOYO. A když jsme viděli, že se soutěžící museli v nečekanou chvíli popasovat s výzvou upéct preclíky, napadlo nás, že to zkusíme taky.
Samozřejmě v klidu domova, bez kamer a přísných porotců. Upekli jsme preclíky přesně podle receptu, který jsme získali z TV Nova a teď se s vámi o něj podělíme, stejně jako o zkušenosti s pečením i s tím, jak preclíky nakonec chutnaly.
Mohlo by vás zajímat
Recept na preclíky z MasterChefa
Recept na preclíky obsahoval v originále poměrně značné množství surovin (přece jen soutěžící museli zajistit 41 porcí), pro potřeby pokusu jsme tedy množství dělili třemi, i tak bylo preclíků dost, dle velikosti upečete z následujících surovin zhruba 20 ks.
Potřebovat budete: 500 g polohrubé mouky, 230 ml piva, 30 g droždí, 20 g cukru,
40 g sádla, 80 g másla, 2 žloutky + na potření a 10 g soli. Na posypání pak mák, sezam nebo kmín.
Jak na to? Z odváženého množství surovin dáme do misky 100 g mouky, všechno droždí, cukr a asi 100 ml piva. Smícháme, zakryjeme a necháme vykynout kvásek.
Do mísy dáme zbylou mouku, vykynutý kvásek, zbylé pivo, sůl a žloutek. Přidáme i trochu povolené máslo a sádlo a vypracujeme vláčné těsto.
Necháme v míse pod utěrkou vykynout, pak rozdělíme na kousky o váze 60 g, ty rozválíme na tenké válečky, po stranách tenčí. Tvarujeme preclíky na plech, vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem smíchaným s pivem, nebo jen žloutkem, případně jen pivem, a posypeme solí, případně kmínem či mákem.
Necháme opět vykynout a pečeme při 200 C 6 minut, pak teplotu snížíme a dopečeme při 170 C 10-15 minut dozlatova.
Naše zkušenosti:
- Těsto je poměrně vláčné a tučné, je nutné je dobře vypracovat. Máslo nenechávejte moc povolit, pak by se s těstem hůř pracovalo.
- Část preclíků jsme pekli hned po vytvarování, část jsme nechali znova vykynout. Rozdíl nebyl téměř znát.
- Největší překvapení přišlo při ochutnání. Preclíky nelze označit za křupavé, spíš jde o domácí sádlové houstičky s pivem. Ostatně, vypadají tak i vzhledově. Takže pokud si nechcete lámat hlavu s tvarováním preclíků, udělejte klidně houstičky.
- Chuť preclíků je mírně sádlová, pivo lze také znát, konzistence je docela hutná, pečivo díky vyššímu obsahu tuků asi nemůže být hodně nadýchané. Právě takové houstičky ale mnozí milují.
- Jako příloha je to určitě dobrá volba. My jsme zkusili preclíky ještě rozříznout a naplnit a využít je tak skutečně jako houstičky, plněné máslem, sýrem a šunkou. Takhle byly vynikající!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Proč se dává pivo do těsta? Nejčastěji ho přidáváme do těst na rohlíky
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Co s nadbytkem vařených vajec po Velikonocích? Můžete je naložit jako utopence nebo použít ve studené i teplé kuchyni
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 2 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 5 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 6 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů