V bábovce Václava Kopty nechybí ořechy ani poleva: Je tak skvělá, že ji většinou sním celou sám, říká herec a moderátor
16. 10. 2023 V kuchyni s VIP
Přestože Václav Kopta neměl rád sladké, možnost moderovat pořad Peče celá země mnoho věcí změnila. Například se sám rozhodl, že musí mít nějaký vlastní sladký „majstrštyk“, kterým překvapí nejen svou rodinu.
Změna vaření
Populární herec a moderátor je známý tím, že umí skvěle vařit. Problém mu nedělá svíčková, zvěřina ani úprava ryb. Když mu jeho dcery oznámily, že se z nich stávají veganky, musel sice své vaření hodně obměnit, ale třeba na dobrý telecí řízek k Janu Punčochářovi si stále zajde rád.
Mohlo by vás zajímat
Peče celá země
Moderování oblíbeného pořadu Peče celá země, kterého se ujal po boku Terezy Bebarové, změnilo Koptovo vaření také. Přimělo ho totiž přehodnotit přístup ke sladkému. Václav tak nyní nejen rád ochutná výtvory soutěžících v pečící show, ale dokonce se rozhodl, že se naučí péct.
Tuning na bábovce
„Mrzelo mě, že nemám nějaký svůj moučník, který by pro mě byl charakteristický. Díky Peče celá země jsem se ale naučil udělat bábovku, a tak ji jednou, dvakrát do roka upeču,“ svěřil se webu Toprecepty.cz Kopta. „Ale je ve stylu, jako když si koupíte nějaké obyčejné auto ve střední třídě, a pak ho dáte firmě, která se zabývá tuningem,“ dodal.
Nejde tak o tradiční recept, který by Václav okoukal od nějakého cukráře, ale o jeho vlastní variaci na téma bábovka.
Bábovka podle Václava Kopty
Na sladký „vytuněný“ moučník podle známého herce a moderátora budete potřebovat: Na těsto: 300 g hladké mouky, 150 g cukru krupice, 1 prášek do pečiva, špetku soli, 4 vejce velikosti L, 200 ml oleje, 200 ml mléka, 1 balíček vanilkového cukru. Na kakaové těsto: 2 lžíce kakaa, 3 lžíce mléka. Na ochucení a zdobení: 75 g rozinek, 75 g mletých mandlí, trochu másla a hladké mouky na vymazání a vysypání formy. Na polevu: 100 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy.
Jak na to?
- V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli.
- Ve druhé míse vyšleháme vejce s vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidáváme olej a mléko a mícháme do hladka.
- Suché ingredience přidáme k mokrým a zamícháme hladké těsto.
- Třetinu těsta si odložíme bokem a smícháme s kakaem a mlékem. Do zbylé části těsta přidáme rozinky a mleté mandle. Dobře promícháme.
- Do připravené formy, vytřené máslem a vysypané moukou, střídavě nabíráme obě těsta (nejdříve světlé, pak tmavé) a vytvoříme tak mramorový efekt.
- Bábovku pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 45-50 minut, nebo dokud není těsto propečené. Zkontrolujeme špejlí.
- Po upečení necháme bábovku chvíli vychladnout, pak ji opatrně vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout.
- Připravíme si polevu. Moučkový cukr smícháme s citronovou šťávou dohladka.
- Polevu nalijeme na úplně vychladlou bábovku, posypeme ji mandlemi a rozinkami a necháme ztuhnout.
- Po ztuhnutí polevy je bábovka připravena k podávání.
V naší fotogalerii můžete nahlédnout do soukromí Václava Kopty:
Náš tip: Zkuste podle našeho videoreceptu připravit cuketovou bábovku:
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vepřové kotlety v alobalu: Maso je báječně šťavnaté a měkké, rajčata a papriky dodají další rozměr chuti
Josef Maršálek upekl luxusní máslové sušenky: Základem je vanilka a dobře zpracované těsto, říká cukrář
V bábovce Václava Kopty nechybí ořechy ani poleva: Je tak skvělá, že ji většinou sním celou sám, říká herec a moderátor
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Velký přehled výlovů rybníků 2023: Kam pro čerstvé ryby a kde na místě ochutnáte kapří hranolky či voňavou rybí polévku
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Když nemáte prášek do pečiva: Na výrobu domácího kypřidla stačí jenom tři suroviny a výsledek je zaručený