Pět nejlepších podzimních polévek: Vydatná dršťková nebo frankfurtská s párkem zasytí i velké jedlíky, zelňačka voní klobáskami
23. 10. 2023 Vaření
S podzimem přichází sychravo a větší potřeba teplého jídla. Máme pro vás pět nejlepších podzimních polévek. Ať už jde o dýňovou, rajčatovou, frankfurtskou, dršťkovou nebo o zelňačku, všechny krásně prohřejí a zasytí.
Nejlepší podzimní polévka
Nejlepší podzimní polévka je taková, která krásně prohřeje a zároveň příjemně zasytí. V chladném počasí si polévky dávají často i ti, kteří je jinak příliš nemusí. Některé jsou dokonce i přesnídávkové, takže zastanou funkci hlavního jídla. Takových výborných polévek pro vás máme pět.
Mohlo by vás zajímat
1. Dýňová polévka
Dýně je jedním ze symbolů podzimu, a právě polévka z ní je vynikající. Přitom pro její přípravu stačí tak málo: dýně (ideální je hokkaido, kterou není třeba loupat), česnek a cibule. Když ingredience hezky opečeme, povaříme ve vývaru a rozmixujeme, získáme voňavoučkou lahodnou polévku. Navrch ji můžete ještě ozdobit třeba kopečkem zakysané smetany.
Náš tip: Připravte si dýňovou polévku a doplnit ji můžete třeba o pražená dýňová semínka.
2. Rajčatová polévka
Rajčatová polévka nabízí různé možnosti. Můžeme ji přichystat s těstovinami, s bramborami, s mozzarellou, ale také třeba s rýží. Využijeme zbylá zralá rajčátka schovaná před mrazy. Výborná je ale i z rajčatového protlaku a konzervy loupaných rajčat. Polévka krásně vypadá, když ji posypeme nasekanými lístky celeru, které se k ní také chuťově výborně hodí.
Náš tip: Přichystejte si rajčatovo-bramborovou polévku s bazalkou a voňavým rozmarýnem.
3. Frankfurtská polévka
Frankfurtskou polévku jste kdysi našli v každém bufetu. Tato přesnídávková polévka zasytí díky bramborám a párkům, voňavá a krásně barevná je díky paprice. Ideální je místo vody přichystat polévku z masového vývaru. Bude ještě lahodnější.
Náš tip: Výborná je frankfurtská polévka s fazolemi.
4. Dršťková polévka
Dršťkovou polévku, která je už po léta hitem, si můžete připravit pravou, z drštěk, ale také falešnou z hub. Když seženete očištěné, oprané a předvařené dršťky, je příprava polévky mnohem snazší. Do té falešné se hodí houby, jako jsou bedly, václavky, kotrč, masáky, které jste si mohli nasbírat v houbařské sezóně. Výborná je ale i falešná dršťková s hlívou. I pro ni můžete do lesa, nebo zkrátka zajít k chladícímu pultu do supermarketu.
Náš tip: Připravte si poctivou pravou dršťkovou polévku.
5. Zelňačka
Zelňačka se většinou připravuje z kysaného zelí, které provaříme. Jako základ můžeme nechat vyvařit uzená žebra a doplnit je o bobkový list, nové koření a pepř. Takováto polévka bude velmi vydatná. Někdy se do ní dávají i brambory pokrájené na kostky. Výjimkou nejsou ani aromatické klobásky.
Náš tip: Připravte si zelňačku z hlávkového zelí podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Prosluněné Toskánsko je rájem gurmánských zážitků. Tahle místní rajčatová polévka s bílým chlebem nemá chybu
Holka u plotny radí: Krémová dýňová polévka s pečeným česnekem a vlašskými ořechy může být skvělým letním oběděm
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Frankfurtská polévka je rychlá, zasytí, využijete do ní zbytky z lednice a vyjde vás na pouhých 40 Kč
Polévka z pečeného česneku a červené řepy je podzimní životabudič. S vařeným vejcem navíc hravě nahradí hlavní jídlo
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu