Buchty v 7 pádech Honzy Dědka: Cukrářka Mirka van Gils Slavíková prozradila léty prověřený recept od své babičky
14. 11. 2023 Vaření
Hostem úterního pořadu 7 pádů Honzy Dědka byla slavná cukrářka Mirka van Gils Slavíková. Do studia ovšem při natáčení nepřišla s prázdnou, ale rovnou s pekáčem buchet "honzovek" pro Honzu. Pro čtenáře webu Toprecepty pak prozradila svůj vyzkoušený recept.
Buchty pro Honzu od Mirky
Mirka van Gils Slavíková patří k našim nejznámějším cukrářkám. Je autorkou mnoha kuchařek a proslavila se i jako porotkyně první řady pořadu Peče celá země. Její moučníky jsou vyhlášené, přičemž jedním z jejích nejproslulejších jsou právě buchty.
O tom, že bude hostem pořadu 7 pádů Honzy Dědka, informovala cukrářka v pondělí 13. listopadu své příznivce na svém instagramovém profilu a nechala je hádat, co asi si tak pro novináře a moderátora připravila. A právě klasické české buchty pro Honzu tipoval snad každý. Mirka nám to pro Toprecepty.cz potvrdila a podělila se i o svůj, léty prověřený, recept.
Mohlo by vás zajímat
Buchty s vůní tonky
Recept na vláčné kynuté buchty pochází z Mirčiny knihy Famózní! a slavná cukrářka jim říká plzeňské. Výjimečné na nich je, že jim vanilkovou vůni dodávají tonka fazole – semena stromu slivoň obecný, která chutnají po mandlích, skořici, karamelu a mají i lehce rumové aroma.
Pokud jste v pečení kynutého těsta začátečník, nemusíte mít z těchto buchet obavy. Jejich příprava je poměrně snadná. Mirka ani nepřipravuje kvásek, ale rovnou dělá těsto tak, že nejprve smíchá suché ingredience a pak je smíchá s mokrými. Teprve propracované nelepivé těsto následně nechává kynout.
Buchty podle Mirky van Gils Slavíkové
Buchty Mirka van Gils plní makovou a tvarohovou nádivkou, v knížce Famózní! pak doporučuje povidla dle vlastní chutě, ochucená třeba badyánem. Mirka sama se nám přiznala, že má nejraději povidla hrušková nebo kdoulová.
Ovšem základem všech buchet je samozřejmě těsto, a to Mirčino je vždycky nějak kořeněné. Nejinak je tomu i u těchto buchet, kterým Mirka říká plzeňské a recept na ně má od babičky.
Na těsto budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 100 g cukru krupice, 100 g změklého másla, 6 g soli, 3 žloutky, 300 ml mléka, 10 g sušeného droždí, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, 5 hřebíčků, 1⁄4, nastrouhaného muškátového oříšku, 1 nastrouhanou tonka fazoli nebo 1 vydlabaný vanilkový lusk.
Na makovou náplň: 125 g namletého máku, 200 ml mléka, 2 g mleté skořice, 80 g cukru, 2,5 cl rumu, z 1⁄2 citronu nastrouhanou kůru, 1 g soli a nastrouhaný perník (pokud je náplň řidší a potřebuje být zahuštěna).
Na tvarohovou náplň: 250 g tvarohu v kostce, 2-4 žloutky, 100 g moučkového cukru, nastrouhanou kůru z 1 limetky a 1 vydlabaný vanilkový lusk.
- Nejdříve zadělejte těsto. Mouku prosejte do mísy, na okraj dejte sůl (aby se hned nepotkala s droždím), do středu těsta udělejte důlek a do něj nasypte cukr, nastrouhaný muškátový oříšek, citronovou kůru, nastrouhanou tonku a roztlučený hřebíček.
- Ve vlažném mléce rozmíchejte sušené droždí a žloutky. Vlijte do důlku v mouce a přidejte měkké máslo.
- Pak zadělejte těsto a propracovávejte na vále nebo v robotu tak dlouho, až přestane lepit a je krásně elastické.
- Těsto přikryjte a nechte kynout. Asi tak za dvě hodiny by mělo být dvojnásobné. Těsto opět zpracujte, řádně prohněťte a opět nechte kynout. Poté postup ještě jednou zopakujte.
- Na makovou náplň vařte mléko s mákem, přidejte cukr, skořici, citronovou kůru, sůl a rum. Povařte krátce do zhoustnutí, ale za stálého míchání – mák se snadno připaluje. Hotovou náplň nechte vychladnout. Vychladlou náplň dejte do sáčku s malou hladkou trubičkou.
- Na tvarohovou náplň smíchejte tvaroh, cukr, žloutky, limetkovou kůru a vanilku a utřete do hladké náplně. Žloutky dle velikosti použijte dva nebo čtyři tak, aby náplň netekla. Hotovou náplň dejte do sáčku s hladkou trubičkou.
- Po třetím vykynutí dejte těsto na vál a rozválejte na obdélník, který rozkrájejte na čtverce dle požadované velikosti buchet. Na střed naneste náplně, buď do každé buchty jinou, nebo obě, nebo dejte jen povidla, a těsto pečlivě uzavřete tak, aby nevytékala náplň.
- Do pekáčku, který vymažete máslem, skládejte buchty spojem dolů a tak, aby měly prostor vykynout a měly hezký tvar. Každou buchtu velmi dobře pomažte máslem ze všech stran. Buchty ještě potřete máslem na vrchu. Nechte vykynout a pečte v troubě vyhřáté na 190 °C asi 15 – 20 minut.
- Po upečení pomocí prkýnka buchty obraťte a odstraňte pekáček. Až buchty vychladnou, pocukrujte je moučkovým cukrem .
Na fotky z pořadu 7 pádů Honzy Dědka se můžete podávat i v naší fotogalerii:
Fotogalerie - Nejlepší buchty pro Honzu: Ty podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové jsou krásně nadýchané a voní po vanilce a hřebíčku
Extra tip: A pokud s pečením kynutého těsta začínáte, možná vám přijde vhod náš video recept na kynuté buchty:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často… Číst více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme,… Číst více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
10 nejlepších moučníků z kynutého těsta: Recepty na buchty „Honzovky“, smažené koblihy i koláčky s drobenkou
Buchty v 7 pádech Honzy Dědka: Cukrářka Mirka van Gils Slavíková prozradila léty prověřený recept od své babičky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 2 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Exotická ingredience jménem fazole tonka: Při zpracování zastudena chutnají po medu, za tepla připomínají vanilku
Linecké ovocné košíčky podle cukrářky Mirky van Gils Slavíkové: Díky těmto radám se krém nesrazí a korpus bude krásně křehký
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní