Madame de Pompadour: Krále Ludvíka XV. rozmazlovala jídlem, on podle jejích prsou nechal navrhnout sklenky na šampaňské
20. 1. 2024 Historie a zajímavosti
Oficiální milenka markýza de Pompadour měla zřejmě mnoho skrytých předností, které králi Ludvíku XV. imponovaly. Nejvlivnější žena francouzské monarchie 18. století si potrpěla na špičkovou gastronomii. Krále tak asi kromě jiného „utáhla“ i na jídlo.
Z ctižádostivé Jeanne se stala markýza
Narodila se jako Jeanne-Antoinette Poisson do rodiny obyčejného pařížského měšťana. Za jejího skutečného otce je však považován bohatý finančník Normant de Tourhenem. Ostatně to byl on, kdo se o dívku, která mu říkala „strýčku“, vzorně staral a platil jí vzdělání. Poté ji provdal za svého synovce Charlese d´Etiolles a z obyčejné dívky se stala příslušnice nižší šlechty.
Ctižádostivá Jeanne dostala možnost několikrát se dostat do blízkosti krále Ludvíka XV. Mladá žena ho natolik zaujala, že si ji nastěhoval do Versailles. S jeho pomocí došlo k odluce od manžela a král mladé milence pořídil zámek a s ním i šlechtický titul – z Jeanne se tak stala markýza de Pompadour.
Mohlo by vás zajímat
Král Ludvík XV. byl gurmán
Nepochybně velice inteligentní dáma dokázala udržet králův zájem mj. i jídlem. Ludvík XV. byl z dnešního pohledu gurmán, rád a dobře jedl i pil. Dynastie Bourbonů měla vztah k vysoké gastronomii zřejmě v genech. Když se tedy král oficiálně začal ukazovat s novou milenkou, vodit ji do společnosti a překládat jí vybraná jídla, bylo jasné, že i Jeanne má smysl pro dobré a kvalitní jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Na stole byly nejvybranější lahůdky
Na královském dvoře se servírovaly ty nejvybranější lahůdky té doby. Nechyběly čerstvé ústřice, na mnoho způsobů připravený humr, ale samozřejmě také foie gras jako předkrm. Ludvík XV. rád chodil na lov, proto se podávaly i na mnoho způsobů upravená zvěřina, dušené a pečené hovězí a telecí nebo drůbež a ryby. To vše s různými druhy sezónní zeleniny.
Jako dezert bylo čerstvé nebo sladké kandované ovoce, sladké pečivo s marmeládou i horká čokoláda.
Mohlo by vás zajímat
Jídlo v režii markýzy de Pompadour
Markýza de Pompadour využila královu slabost pro dobré jídlo a vyhledávala nové recepty. Za pomoci tehdy známých kuchařů sestavila i mnoho nových receptů, podle kterých se králi vařilo. Šlo mj. o filety z mořského jazyka à la Pompadour s lanýži, jehněčí kousky připravované ve vývaru s plátky telecího masa a lanýži, nebo lehce podušené a kořeněné filety z kuřecích prsou.
Mohlo by vás zajímat
Chřest s omáčkou
Královské zahrady dodávaly do kuchyně spoustu druhů zeleniny. Mezi nimi byl i chřest, který si oblíbil již předchůdce (a pradědeček Ludvíka XV.) Ludvík XIV. Podával se s omáčkou z másla a žloutků připravovanou ve vodní lázni (podobná bernské omáčce), ochucené verjus (kyselá tekutina vyráběná z nezralého ovoce, převážně z vinných hroznů) a muškátovým oříškem.
Možná ještě na závěr stojí za zmínku, že král Ludvík XV. a jeho milenka Jeanne milovali víno a rádi si dávali skleničku šampaňského. Král pak údajně nechal sklenky na šampaňské navrhnout podle velikosti prsou markýzy de Pompadour.
Náš tip: Chřest s jemnou sýrovou omáčkou podle našeho videoreceptu by neudělal ostudu ani na stole Ludvíka XV. a jeho milenky markýzy de Pompadour:
Zdroje informací:
finedininglovers.com: Dining with Madame de Pompadour
fxcuisine.com: Asparagus à la Pompadour
afsf.com: Louis XV: Tales of love and cookery
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Francouzský král Ludvík XIV. spořádal čtyři talíře polévky i celého bažanta a snědl tolik hrášku, že to málem nepřežil
Jídelníček Marie Terezie: Milovala šneky z kynutého těsta, ujížděla na sladkém a prosadila pěstování brambor
Na dvoře Rudolfa II: O půstu se jedly palačinky ze štičích jiker a úhoř se pekl nadívaný kapřím masem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Kandovanou citronovou nebo pomerančovou kůru s úspěchem využijeme jako mlsání nebo do moučníků
Královna Marie Antoinetta milovala croissanty, vodu si nechávala dovážet a pila ji s květy pomerančovníku
Jídelní rozmary slavných: Leonardo da Vinci zapisoval, co jedl, míchal si koktejl s růžemi a nikdy neodolal vydatné polévce minestrone