Kuřecí játra trochu jinak: Lehce pikantní s nivou a žampiony nebo neuvěřitelně šťavnaté v těstíčku s bylinkami
6. 2. 2024 Vaření
Vnitřnosti občas vzbuzují obavy, ale výborná kuřecí játra si dává spousta nadšených strávníků. Zjistěte, jak si je přichystat doma a co je pro přípravu důležité. Dopřejte si jatýrka v různých obměnách.
Kuřecí játra
Kuřecí játra by měla patřit do jídelníčku. Tyto vnitřnosti obsahují velké množství bílkovin, zinek, železo a vitamin D. A protože mají jemnou chuť, jsou rychle připravené a relativně levné, mohou posloužit jako skvělý oběd či večeře.
Obvykle připravujeme kuřecí játra s rýží, ale abychom si tyto vnitřnosti vychutnali i v jiných podobách, můžeme se inspirovat následujícími variantami.
Mohlo by vás zajímat
Při přípravě kuřecích jater se vyplatí vědět
Ještě, než se dostaneme k samotným možnostem úpravy, stojí za to si připomenout pár informací k přípravě. Po nákupu je třeba kuřecí játra přichystat co nejdříve, protože se snadno kazí, proto je nenecháváme v ledničce příliš dlouho. Před úpravou je prohlédneme a případně odstraníme vše, co se nám nelíbí (zbytky tuku a žilek).
Játra obecně nepotřebují příliš dlouhou úpravu a játra kuřecí jsou ještě jemnější, jsou tedy velmi rychle hotová. Už proto bychom stav uvaření měli kontrolovat, aby nebyla příliš vysušená. Šťavnatosti i chuti pomáhá přítomnost slaniny.
Kuřecí játra v těstíčku
Kuřecí játra na paprikách
Pokud chceme játra s omáčkou, můžeme si je přichystat na paprice (sušené sladké a pálivé nebo i na paprikovém lusku). Chuť a voňavost je doladěna tymiánem a podpoříme ji na závěr i jemnou zakysanou smetanou. Nakyslost a pikantnost dodává i hořčice.
Náš tip: Připravte si kuřecí játra na paprikách podle tohoto receptu.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Kuřecí játra na slanině se žampiony
Kuřecí játra na slanině nemusí mít vždy stejnou podobu. Změnou je třeba kombinace uvedených surovin se žampiony a nivou. Překvapivá varianta chutná velmi dobře a skvěle se hodí k zeleným salátům. Dát si je můžeme třeba s pečivem. Připravte si kuřecí játra na slanině se žampiony.
Náš tip: Přichystejte si třeba drůbeží játra na cibulce s rýží podle tohoto videonávodu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí játra udělají z topinky luxusní pokrm: Voní majoránkou, říz jim dodá česnek a křupavost šťavnatá jablka
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Místo husy jenom játra. Umíte je správně připravit? A víte, čím se liší slavná foie gras?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Nejlepší recepty z kuřecího masa: Je libo kuře pečené, grilované či v omáčce?