Chlebíček na řízku: Specialita způsobila na sítích poprask. Místo dvou teď denně prodáváme patnáct, říká majitelka bufetu
1. 3. 2024 Historie a zajímavosti
Řízek s bramborovým salátem je jedním z nejpopulárnějších pokrmů u nás. Není proto divu, že v některých domácnostech nahrazuje na Štědrý den dříve typického kapra. Dokážete si ovšem představit řízek ve formě chlebíčku? V Českém Krumlově to zvládli a připravují tak vyhledávanou pochoutku. Jaký má úspěch prozradila pro Toprecepty.cz majitelka bufetu, kde netradiční pokrm „frčí“.
Převzatý nápad
S myšlenkou nabídnout hostům Bufetu a Kavárny Linecká v Českém Krumlově netradiční lahůdku přišel Roman Kořán, který má na starosti zdejší studenou kuchyni.
„Je to nápad mého švagra. Je převzatý z bistra u Linharta v Mariánských Lázních, kde byl pan Kořán jako mladý na praxi. V tomto bistru ho nyní vyrábí pan Dymáček,“ vysvětlila pro Toprecepty.cz majitelka podniku Tereza Kořánová.
Mohlo by vás zajímat
Plnohodnotná svačina
Kouzlo „řízkového chlebíčku“ spočívá v tom, že oblíbená masová pochoutka v trojobale nahradila klasickou veku.
Na řízku je domácí bramborový salát, nechybí ani tradiční chlebíčkové propriety, jako jsou šunka, okurka, paprika či rajče a vejce natvrdo.
Maso zvolili v českokrumlovském bufetu kuřecí. Celá „paráda“ vás přijde na zcela přijatelných 70 korun. Šunkový či salámový chlebíček koupíte okolo 30 korun, sýrový dokonce o pár korun levněji.
Hit sociálních sítí
I když se zprvu zdálo, že půjde pouze o pokus a nezvyklý chlebíček zmizí po několika nabídkách z menu, došlo k pravému opaku. Stačilo pár zmínek na internetu a z řízkové speciality se stal hit. „Nápad má teď velký ohlas. Pomohl virtuální úspěch na sociálních sítích,“ potvrzuje Tereza Kořánová. „Dříve jsme prodali 2-3 denně, nyní 15-20 kusů,“ dodává.
Hotovky i dort Míšy Landové
Do bufetu a kavárny, kde kromě řízkového a dalších chlebíčků podávají denně osm hotovek a dvě polévky, zavítají i cizinci. V krásném jihočeském městě je jich totiž po celý rok nespočetně. I oni reagují na „zvláštní“ pokrm pozitivně. „Hosté ze zahraničí občas ochutnají, především ze zvědavosti,“ říká pro Toprecepty.cz Kořánová.
Kdo nemá hlad, ale jen by mlsal, může si v kavárně dát například čokoládový bezlepkový dort podle receptu Míšy Landové nebo tradiční laskonku, štrúdl, větrník či kokosku.
Co všechno nabízí českokrumlovský bufet a kavárna se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: Pokud máte rádi řízky, vyzkoušejte připravit podle našeho videoreceptu vepřový naruby:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Chlebíček na řízku: Specialita způsobila na sítích poprask. Místo dvou teď denně prodáváme patnáct, říká majitelka bufetu
Rychlé chlebíčky pro návštěvy: Stačí mít doma máslo a vajíčka, další ingredience pak podle fantazie a výsledek chutná úžasně
Náš život s celiakií aneb Co jí bezlepkář ve školní jídelně a jak jsme vděční za naši paní učitelku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Podle Ladislava Špačka lze konzumovat chlebíčky jen jedním způsobem: Vlezte si do vany, zhasněte a jezte, říká expert na etiketu
Míša Landová z Peče celá země nabídla recept na skvělý chlebíček: Vynikající zůstane několik dní, říká
Na Matějskou jen s plnou peněženkou: Cukrová vata za 250 Kč, smažák za 185 Kč a perníkové srdce stojí 450 Kč