Medovníková roláda: Báječně vláčný a medem vonící moučník s karamelovým krémem se rozplývá na jazyku
26. 3. 2024 Vaření
Pokud neodoláte medovníku, bude vám chutnat i medovníková roláda. Vynikající dezert je plněný výborným karamelovým krémem a navrchu ozdoben směsí perníku a ořechů. Dobrá volba pro sváteční moučník.
Medová roláda
Med v našich dezertech není žádnou výjimkou a tyto moučníky patří k nejoblíbenějším. I proto jsme se zamilovali do medových dortů. Medovník se během let stal pověstným dezertem. Variantou je i medovníková roláda, kterou vám dnes představujeme. Tento na přípravu nenáročný moučník je propojen lahodným karamelovým krémem a navrchu jako skvělá tečka je směs perníku a ořechů.
Mohlo by vás zajímat
Pudinkový krém do rolády
Stejně důležité jako těsto je i krém. V našem případě budeme chystat karamelový krém z pudinku. Není v něm jen karamelový pudink a máslo, ale také zkaramelizované Salko, které posílí chuť. V dnešní době můžeme koupit hotové karamelové Salko, ale také si ho připravit doma tak, že zavřenou plechovku celou ponořenou ve vodě budeme vařit 2-3 hodiny.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Medovníková roláda
Na roládu si připravte: 4 vejce (4 bílky + 3 žloutky), 100 g cukru moučka, 2 lžíce medu, 120 g polohrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a 1 lžičku perníkového koření. Na krém: 1 máslo, 1 zkaramelizované Salko, 300 ml mléka a 1 karamelový pudinkový prášek. Na obalení: 50 g strouhaného perníku a mleté ořechy.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si zvlášť bílky, zvlášť žloutky. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a postupně do něj zašlehejte žloutky, cukr a med. Nakonec jen lehce vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kořením.
Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a rovnoměrně na něj naneste těsto. Plech dejte do trouby a ve vyhřáté troubě pečte asi 10 minut. Upečený plát ještě teplý srolujte a nechte vychladnout. Na krém uvařte v hrnku z mléka a pudinkového prášku pudink a nechte ho vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny, postupně do másla zašlehejte vychlazený pudink a karamelové Salko.
Vychladlý upečený plát rozložte, potřete krémem a srolujte do rolády. Krémem také potřete celou roládu a nakonec ji posypejte směsí perníku a ořechů.
Náš tip: Připravit si můžete také snadnější variantu výborného medovníku na plech podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Medvídek Pú věděl, co dělá! Med vám pomůže od kocoviny i od vrásek
Když nemáte prášek do pečiva: Na výrobu domácího kypřidla stačí jenom tři suroviny a výsledek je zaručený
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalý medovník voní po medu a je krásně vláčný. Zkuste jej podle našeho receptu!
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Jak doma zkaramelizovat Salko? Oblíbené karamelové cukroví, řezy a další pochoutky budou díky němu neodolatelné