Šumajstr aneb Kočičí svatba s fazolemi: Původně postní jídlo z fazolí a krup ochucené uzeným zasytí a báječně chutná
26. 3. 2024 Vaření
Velikonoce se sice blíží mílovými kroky, zatím tu ale stále máme postní období. Pokud se snažíte půst dodržovat a už vám chybí inspirace, co dobrého si připravit, zkuste třeba šumajstr z krup a fazolí. A pokud půst neřešíte, můžete si jej navíc vylepšit křupavými škvarky.
Pokrm prostý, ale výživný
Čas půstu před Velikonocemi je poměrně dlouhý, trvá celých 40 dní a nápady na dobré postní pokrmy, které nasytí, mohou k jeho konci docházet. Postní pokrmy našich předků byly sice prosté, ale vydatné a výživné. Bylo totiž potřeba, aby se jimi nakrmila spousta hladových krků a dodaly i dostatek sil.
Obsahovaly proto levné a snadno dostupné ingredience, které ovšem byly plné živin, což byly třeba luštěniny nebo obiloviny. Odtud to již byl jen kousek ke vzniku jídla zvaného šumajstr, které se ovšem často dělá i v poměrně nepostní variantě, tedy se škvarky nebo s uzeným masem.
Mohlo by vás zajímat
Šoulet s fazolemi
Šumajstr je lehce pozměněnou variantou o trochu známějšího staročeského pokrmu zvaného šoulet, jemuž se u nás často poměrně jednoduše říkalo podle dvou základních ingrediencí i „hrách a kroupy“. Znám byl ovšem i pod názvem kočičí svatba. Předobrazem tohoto prostého pokrmu našich předků byla zřejmě židovská specialita cholent, která se jedla během židovského svátku šabatu.
Právě z tohoto názvy pak vzniklo slovo šoulet. Šoulet obecně se nepřipravuje jen z hrachu, ale přidávají se do něj i další luštěniny, třeba čočka nebo fazole. Lidová tvořivost však dala kombinaci krup a čočky jiný název, a to kočičí tanec, a kroupám s fazolemi se začalo říkat šumajstr.
Regionální specialita od paní ševcové
Původ tohoto neobvyklého názvu není moc jasný, a to hlavní, co se o šumajstru ví, je fakt, že jde o regionální pokrm typický pro oblast Slovácka a Záhoří a že se mu občas říká i šulimajz. Existují sice teorie, že možná slovo vzniklo na základě podobnosti s německým výrazem Schuhmeister neboli švec. Pak už můžete jen usuzovat, zda bylo dílem nějaké paní ševcové nebo se mu tak začalo říkat na základě podobnosti třeba s ševcovským lepidlem.
Jak na šumajstr s uzeným?
Příprava šumajstru je velmi snadná. Stačí jen na tuku osmahnout cibulku, přidat předem uvařené kroupy a fazole a pak vše promíchat a ochutit majoránkou a česnekem. Značně chutnější, i když už vůbec ne postní verzí šumajstru, byla ta se škvarky.
V některých koutech naší vlasti se do jídla přidávají i brambory nebo kořenová zelenina a v novodobějších variantách se kroupy nahrazují rýží. Hotový pokrm se nakonec pro vylepšení celkové chuti podávat s nakládanou zeleninou, obvykle s okurkami kvašáky nebo s kvašeným zelím.
Pokud jste na šumajstr dostali chuť, můžete se do jeho přípravy pustit podle našeho receptu. Tento sice není úplně postní, ale s uzeným masem šumajstr chutná skvěle. Jak na to?
Budete potřebovat: 1 kg uzených kostí (žebra, nebo i maso), 2 hrnky krup číslo 7, 2 hrnky fazolí (mohou být i z konzervy), mletý pepř, sůl, 1-2 lžíce sádla a 2 stroužky česneku (možno vynechat).
- Uzené kosti uvařte doměkka, maso oberte, nakrájejte na menší kousky a dejte do mísy. Uvařte i fazole, které jste den předem namočili do vodě. Nesolte. Uvařené fazole pak přidejte k masu.
- Poté uvařte kroupy, které jste řádně oprali a den předem namočili do vody. Vařte v osolené vodě, po uvaření vodu slijte a přidejte k masu a fazolím. Nakonec přidejte sádlo a promíchejte. Podle chuti ještě osolte, opepřete a můžete přidat utřený česnek. Opět promíchávejte. Jezte samotné nebo s chlebem.
Náš tip: Klasický šoulet si můžete připravit podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si vychutnat kroupy podle našich babiček: Kroupová smaženice, polévka nebo kroupové zelí chutnají božsky a moc nestojí
Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly? Dříve bývaly důležitou součástí jídelníčku, jsou výživné, levné a když se dobře uvaří, tak velmi chutné
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Kočičí svatba neboli šoulet: Levné staročeské jídlo z hrachu a krup skvěle vylepší kousek uzeného masa či slaniny
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
10 nejlepších postních jídel: Připravte si pučálku, jahelník, škubánky nebo grenadýrmarš!