Listy pampelišky lehce dochutí čerstvý salát nebo báječně doplní banánové smoothie. Jen je třeba vědět, kde a jak je sbírat
12. 4. 2024 Vaření
Listy pampelišky jsou všude okolo nás. Skvěle je můžeme využít v kuchyni. Důležité je vědět, kde a jak je sbírat. Poradíme, jak na to a jak tyto nahořklé listy využít.
Proč sbírat listy pampelišky
Pampelišky patří mezi první rostliny, které se objevují na jaře a jsou všudypřítomné. Najdeme je podél cest, na loukách, zahradách, ale i na mezích a na polích. Snadno je můžeme využít tak, jak to dělali naši předkové. Z pampelišky se dá využít nejen květ, ale i listy a kořen.
Proč si dát právě listy pampelišky? Listy pampelišky patří vedle medvědího česneku, kopřiv a sedmikrásek mezi rostliny, které jsou volně dostupné v přírodě a my si díky nim můžeme zpestřit jídelníček. Listy pampelišky jsou bohaté na vitaminy A, B, C a D, obsahují i betakaroten, křemík, draslík, vápník a železo.
Mohlo by vás zajímat
Kdy a jak sbírat listy pampelišky
Listy pampelišky vyrůstají na jaře. Přestože to vypadá, že jich je stále všude dostatek, je lepší sbírat listy této rostliny jen za určitých podmínek. Je vhodné trhat pampeliškové listy ještě před tím, než rostlina rozkvete. Mladé listy mají lepší chuť než ty starší. Jsou sice také nahořklé, ale svěžejší, a nejsou tak tuhé.
Sbírat listy je lepší tam, kde není tráva tolik znečištěná, a kam příliš nechodí zvířata.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…
Jak využít listy pampelišky
Mladé listy pampelišky přidáváme v syrovém stavu do salátů, pomazánek, zeleninových příloh, i třeba do polévek. Přichystat si můžeme i vynikající pampeliškový salát s vejcem provoněný česnekem. Listy jsou chuťově podobné rukole, hodí se tedy i tam, kam bychom dali tuto rostlinku. Pampeliška bývá chuťově srovnávána i s čekankou. Listy pampelišky můžeme využít i do bylinkového másla, a to třeba ve společnosti dalších bylinek. Jíme je hlavně čerstvé, co nejdříve utržené.
Podobně jako výše uvedené rostliny, i pampelišku můžeme dát do smoothie, například v kombinaci s banánem, citronem a třtinovým cukrem.
Zdroje informací:
budejovice.rozhlas.cz: Jezte pampelišky
ceskatelevize.cz: Pampeliška lékařská
Náš tip: Z květů pampelišky zase můžete podle následujícího videoreceptu vyrobit voňavý med:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Popeleční středou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. Jak ho dodržet v době moderní?
Popeleční středou začíná pro věřící období… Číst více
Čím nahradit cukr a maso? Chytré rady, jak snadno vařit v době půstu
Rozhodli jste se držet půst? Ať už pro to máte… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Jaká postní jídla nám pomohou překonat období od masopustu do Velikonoc?
Půst ve smyslu jídla nebyl vždycky doménou církve. Ke konci zimy se zásoby ve spížích tenčily, do nové úrody bylo daleko, a tak se jedla taková jídla… Číst více
Budoucí maminky, pozor! Jak se správně stravovat, když čekáte miminko?
Řádné strava je vždy důležitou součástí zdravého… Číst více
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Důležité jsou suroviny Jako všeobecně se nevyplácí nic, tedy ani polevu, ošidit nebo odbýt. Protože poleva korunuje celý výsledek, měli bychom dbát… Číst více
Jak upéct kakaové, skořicové a ořechové sušenky. Populární retro sušenky podle oblíbených receptů
Chutné a trvanlivé mlsání Mezi nejoblíbenější stálice mezi sušenkami patří ty s kakaovou, skořicovou nebo ořechovou příchutí. Kdo by neznal… Číst více
Kouzlíme s piškoty: Tři nejlepší recepty na nepečené moučníky, které zvládne každý
Balíček piškotů může zachránit i život. Inu, to… Číst více
7 nejlepších perníků podle hrníčkových receptů. Vyzkoušet můžeme cuketový, mrkvový nebo se sušenkovým krémem
V našem receptáři je řada receptů na velmi chutné perníky, do našeho přehledu jsme ale tentokrát vybrali pouze ty, které připravíme snadno i bez… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čekanka nemusí být hořká! Záleží na uskladnění i přípravě
Užijte si sezonu pampelišek: Jak z nich připravit úžasný pampeliškový med i limonádu
Dokonalá tečka: Domácí bylinkové máslo pozvedne (nejen) steaky do božských výšin
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 23 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Medvědí česnek je dobrý při chřipce a nachlazení. Zkuste z něj udělat „medvědí máslo“ nebo delikátní olej!