Pomalu dušená kližka s česnekem, libečkem a majoránkou: Výraznou chuť masa zajistí správný postup přidávání ingrediencí
2. 5. 2024 Vaření
Pomalu dušená kližka s česnekem, libečkem a majoránkou je výborný sytý oběd, ať už si k němu dáte bramborovou přílohu či obyčejný rohlík. Využijte bylinky hned na začátku dušení, podpoří silnou chuť.
Na co se hodí hovězí kližka
Hovězí kližka je přední maso z namáhané části nohou nad kolenem. Typické pro kližku je významné mramorování klihem. Díky němu pak v jídle vyniká nezaměnitelnou chutí.
Tento kus masa se hodí na dlouhé úpravy, při kterých šlachy krásně nabobtnají a změknou. Maso je pak lahodně šťavnaté a vláčné. Vhodné je na dušení, využívá se do gulášů. Kližku můžeme využít vcelku, pokrájenou na kostky, ale i na závitky. Hodí se k houbám či zelenině.
Mohlo by vás zajímat
Kdy přidat bylinky
Dnes pro vás máme recept na pomalu dušenou kližku ve šťávě, kterou nezahušťujme. Sušené bylinky se přidávají hned na počátku dušení. V našem případě přidáváme sušený libeček a majoránku. Občas se uvádí, že bylinky mohou zhořknout, ale není třeba se bát.
Speciální službu provede i stroužek či dva česneku, přidaný na začátku vaření zvýrazní chuť pokrmu. Výsledkem je silná chuť masa a šťávy a není třeba doplňovat nic dalšího. Pokud chceme, aby byl česnek nebo libeček výraznější, ještě můžeme přidat trošku na konci vaření.
Dušení je považováno za jeden z nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů. Jsou při něm totiž minimální ztráty vitaminů i chuti (na rozdíl třeba od vaření). A s minimem tuků. Dušení je proto oblíbeným…
Jak připravit pomalu dušenou kližku s česnekem, libečkem a majoránkou
Na přípravu tohoto pokrmu si připravte: cca 800 g hovězí kližky, hovězí vývar (nebo voda), 1 cibuli, 6-8 stroužků česneku (podle velikosti), sádlo, 1-2 lžičky mleté papriky, 2-3 lžičky majoránky, 1 lžičky sušeného libečku, mletý pepř, sůl a silnější plátek másla.
Jak na to? Maso nakrájejte na kostky. Do kastrolu dejte sádlo a nechte ho rozehřát. Pak do něj přidejte maso a osmažte na sádle dohněda. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Po zatažení masa přidejte česnek a cibuli. Nakonec vše osolte, opepřete a přisypte papriku. Promíchejte s masem, nechte ji pustit barvu a zalijte trochou vývaru (vody), aby se nepřipálila. Maso nemá být zcela potopené, tekutiny má být spíše menší množství.
Do kastrolu k masu nasypejte libeček a v dlaních rozetřenou majoránku, přidejte máslo. Po promíchání a ochutnání dosolte (pokud je potřeba), kastrol zakryjte, ztlumte teplotu a maso pomalu nechte dusit doměkka. Podávejte s bramborem (mačkaným) nebo s kaší, případně s bílým pečivem.
Náš tip: Připravte si kližku na česneku a majoránce podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
5 zaručených tipů, jak si uchovat libeček na zimu: Vydrží v mrazáku, sušený, naložený v oleji nebo jako součást domácí „vegety“
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak se dělí hovězí maso? Které části jsou šťavnaté a libové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 10 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Pečený guláš z hovězích líček: Aby bylo maso jemné a šťavnaté, nesmí se příprava uspěchat a pomůže i jeden trik
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Sezóna českého česneku je tu! Poznejte sílu nejúčinnějšího přírodního antibiotika