Poctivý vývar, základ podzimního jídelníčku. Jak ho ozvláštnit? Zkuste noky nebo svítek
16. 10. 2020 Vaření
I když si dnes můžeme vybrat mezi mnoha cizokrajnými polévkami, přece jen patří klasické masové či zeleninové vývary mezi ty nejoblíbenější. Není divu, vařívaly je už naše babičky, a proto s každou lžící můžeme vzpomínat na chvilky z dětství. Přeneste se s námi zpátky do minulosti a připomeňte si, čím se právě vývary dříve vylepšovaly. Zdaleka to nebyly jen domácí nudle.
Vaječná sedlina
O co méně dobře název zní, o to lépe chutná i vypadá. Na sedlinu budete potřebovat 1 vejce, 100 ml mléka, sůl a trochu nasekané listové petrželky. Vejce rozšlehejte s mlékem a solí a poté vmíchejte nasekanou petrželku. Směs nalijte do malého kastrůlku a ten dejte do většího kastrůlku s vroucí vodou a přiklopte. Vařte ve vodní lázni, dokud směs neztuhne. Uvařenou sedlinu vyklopte na talíř, nakrájejte na kostičky a vložte do hotové polévky. Sedlinu můžete také při přípravě ochutit strouhaným sýrem, nebo do ní přidat hrášek.
Krupicové noky
Na tuhle nadýchanou dobrotu si připravte 100 ml plnotučného mléka, 60 g krupice, 10 g másla, 1 vejce, sůl a špetku muškátového oříšku. Mléko vlijte do kastrůlku, zahřejte a přidejte do něj změklé máslo. Přiveďte k varu a pomalu za stálého míchání vsypávejte krupici a vařte – odpalujte, dokud se těsto nepřestane lepit na vařečku. Nechte vychladnout a do těsta vmíchejte vejce a muškátový oříšek. Můžete přidat i trochu petrželky. Z těsta pak pomocí navlhčené lžičky vykrajujte noky a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte asi 4 minuty. Poté je vyjměte a vkládejte do hotové polévky.
Vaječný svítek
Dříve se podával ke slavnostním obědům. Zkuste to taky! Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si 25 g změklého másla, 2 menší vejce, 50 g hrubé mouky a sůl. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Změklé máslo utřete se žloutky a solí a zlehka vmíchejte sníh. Pak opatrně po lžících vmíchávejte mouku. Vymažte tukem a vysypte hrubou moukou vhodnou zapékací misku, nebo pánev, kterou lze dát do trouby. Vaječnou směs vlijte do vymazané nádoby a pečte v předehřáté troubě asi 15 minut. Pak nakrájejte na silnější proužky nebo na kostičky a vložte do vývaru. Svítek můžete opět ochutit petrželkou, hodí se do něj ale také nadrobno nakrájená šunka.
Celestýnské nudle
Na tyto polévkové „palačinky“ si přichystejte 1 vejce, 70 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, sůl, bylinky dle chuti a olej. Vejce rozšlehejte s moukou, solí a mlékem na řidší tekuté těstíčko. Ochuťte je dle libosti nasekanou hladkolistou petrželkou nebo libečkem a nechte 10-15 minut odstát. Poté naběračkou vlijte do pánve a opečte na rozpáleném oleji z obou stran jako palačinky. Hotové nakrájejte na přibližně 5 cm dlouhé a půl centimetru široké proužky a vkládejte do polévky.
Strouhání
Asi nejlevnější a nejsnazší vložka do polévky. Taková osvědčená klasika. Na strouhání budete potřebovat 120 g hrubé mouky, 1 vejce, sůl a lžíci vody. Vše v misce smíchejte dohromady a vytvořte tuhé těsto. To nastrouhejte na hrubém struhadle a nechte na prkýnku trochu proschnout. Poté strouhání vařte ve vroucí osolené vodě jako těstoviny. Nakonec sceďte a vložte do hotového vývaru.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Čaj z podbělu pomůže proti kašli a zahlenění. Na přípravu je jednoduchý
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Přemek Forejt slibuje, že uvaří v každé domácnosti: Naučím tě neskutečný vychytávky, říká slavný šéfkuchař
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu