Štrůdl jako od babičky: Recepty, se kterými hravě zvládnete jeho sladkou i slanou variantu
1. 11. 2020 Vaření
Každý tu vůni známe; tu vůni pečených jablek a skořice, která natolik nezaměnitelná, že každý hned s jistotou ví, že si jde do kuchyně pro nefalšovaný štrůdl. Dalo by se ale říct, že kolik je lidí, tolik je různých štrůdlů. Někdo ho rád s ořechy, někdo s rozinkami, všichni se ale shodnou, že štrůdlem nepohrdnou. Poradíme vám, jak zvládnout jeho tradičně sladkou, ale i stále oblíbenější slanou variantu.
Z Rakouska až na náš stůl
Že je štrůdl naše rarita? Omyl! Slovo štrůdl pochází z německého „Strudel“, které je odvozeno od středověkého slova vír. Nejstarší nám známý recept na štrůdl pochází z roku 1697 a tento rukopis je uložen v radniční knihovně města Vídeň.
Ať už se jedná o sladkou nebo slanou variantu vrstveného pečiva s náplní uvnitř, štrůdl získal popularitu v 18. století díky rozpínavosti Habsburské monarchie. Rakouská kuchyně byla po staletí formována a ovlivňována všemi národy, se kterými monarchie přišla do styku. Konkrétně štrůdl můžeme připodobnit k baklavě původem z Osmanské říše, která se do zemí pod nadvládou vznešených Habsburků dostala přes Maďarsko (tehdejší Uhry). Štrůdl je nejčastěji spojován s Rakouskem, tradičním zákuskem se však stal na celém území bývalé monarchie.
Nejčastějším typem je ten klasický, který známe od babiček – plněný jablky, často se však objevují i slané varianty. Rakušané jsou na štrůdl náležitě hrdí. Společně s vídeňským řízkem a tafelspitzem ho považují za svůj národní pokrm.
Sladká varianta
- 500 g hladké mouka
- 250 g hery
- 2 čajové lžíce citronové šťávy nebo octa
- 0,25 lžička sůl
- 1ks vejce
- 1 ks žloutek
- 1 kg jablek
- 3 balíčky vanilkového cukru
- 60 g bílého nebo třtinového cukru
- Kokos a skořice dle chuti
- Vlašské ořechy
- 0,13 l vlažné vody
Z mouky, másla, vajec, vody a octa zaděláme těsto, do kterého nezapomeneme dát špetku soli. Těsto rozdělíme na 3 stejné části a necháme chvíli odležet v lednici. Mezitím si nastrouháme nahrubo asi 1 kg jablek bez slupky. Každou část těsta rozválíme v podlouhlý obdelník a na každý rozprostřeme jablka asi v půl centimetrové vrstvě tak, že 2 cm od krajů a 3 cm od vzdálenějšího konce zůstanou bez jablek. Každou třetinu posypeme jedním vanilkovým cukrem, je-li třeba přisladíme ještě cukrem, dle chuti poprášíme skořicí, kokosem a přidáme mleté (nebo drcené) vlašské ořechy. Zavineme od nejbližšího konce a opatrně přeneseme na pekáč (nevymazaný, nevystlaný papírem). Opakujeme se všemi třemi záviny. Štrůdl není nutno potírat vejcem. Pečeme na 180° 15 minut, poté stáhneme na 150° a dopečeme.
Snadná slaná varianta z listového těsta
- 1 balení listového těsta
- 20dkg šunka
- 5 dkg sýra
- 1 cibule
- 1 vejce
- česnek
- kečup
- oregano
- kmín nebo paprika
Listové těsto rozválíme na tenký plát, který potřeme česnekem vymíchaným v kečupu. Posypeme oreganem nebo kořením podle vlastní chuti, poklademe plátky šunky, sýra a posypeme syrovou nakrájenou cibulí. Zavineme a pomažeme vejcem. Můžeme posypat oreganem, paprikou nebo kmínem. Pečeme při 200 stupních, dokud těsto nezezlátne.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Rady a tipy na ty nejchutnější šunkofleky. Co do nich dát a jak je uvařit nejlépe
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Jak si vyrobit ovocnou šumivou bombu, která vytvoří z každého nápoje originální drink
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský