Pečeme bez lepku: Chytrý průvodce bezlepkovými moukami pro začátečníky
31. 10. 2020 Vaření
Ať už se lepku vyhýbáte ze zdravotních důvodů, nebo jen rádi experimentujete, jistě nám dáte za pravdu, že je pečení z bezlepkových surovin někdy pořádné dobrodružství. Náš přehled proto přijde vhod nejen začátečníkům.
Co je pro bezlepkáře tabu?
Lepek je obsažen zejména v pšenici a pšeničné mouce, a to i v té špaldové. V menším množství se však nachází také v žitu a ječmenu nebo v surovinách kontaminovaných během zpracování – typicky v ovesných a dalších vločkách. Těmto ingrediencím se proto při pečení bez lepku obloukem vyhněte.
Nenechte se odradit prvními neúspěchy
Proč je vlastně pečení bez lepku takový oříšek? Jak už jeho název napovídá, lepek slouží jako účinné pojivo. Některé pokrmy z bezlepkových surovin proto mohou být sušší či drobivější nebo málo nadýchané. Stačí však objevit ten správný poměr surovin a vědět, po které mouce sáhnout. Skvostné bezlepkové moučníky, chleba i pizza pak na sebe nenechají dlouho čekat.
Mohlo by vás zajímat
Mouky z bezlepkových obilovin a rýže
Bezlepkové mouky, jako je například rýžová, pohanková či kukuřičná, jsou u nás již poměrně snadno k dostání. Najdete je nejen ve zdravých výživách, ale i v dobře zásobených supermarketech. V mnohých receptech dobře fungují jejich kombinace – každý druh propůjčí výslednému pokrmu to nejlepší ze svých vlastností. Pojící funkci lepku přitom pomáhá suplovat větší množství vajec, ale i lněné semínko či psyllium, které po kontaktu s vodou vytvoří gelovitou konzistenci. Stejnou službu vám udělá také trocha přírodní xantanové či guarové gumy.
Co se chuti týče, rýžová a kukuřičná mouka jsou spíše neutrální. Jejich použití je tak velmi univerzální. Pohanka má výraznější chuť, která perfektně ladí s ořechy i ovocem. Jejím revírem jsou proto především bábovky, sladké chlebíčky nebo palačinky.
Nasládlá chuť s nádechem exotiky
Kokosová mouka se vyrábí rozemletím kokosové dužiny, která se nejprve vysuší a poté vylisuje. Obsahuje vyšší množství bílkovin i vlákniny, a tak zároveň lépe zasytí. Díky lehce nasládlé chuti vyniká v muffinech, sušenkách či lívanečcích, které si tak vystačí s menším množstvím cukru.
V receptech ji často najdete v kombinaci s jinými typy muk. Mějte však na paměti, že saje více vody. Chcete-li použít kokosovou mouku do vlastních experimentů, nahraďte jeden hrnek běžné mouky čtvrtinou hrnku mouky kokosové a navíc přidejte ještě čtvrt hrnku tekutiny. Stejně dobře poslouží také další ořechové mouky – vyzkoušejte například mandlovou.
Dejte šanci luštěninám
Velmi zajímavou alternativou jsou mouky z luštěnin, které jsou zároveň nabité živinami a výslednému pokrmu dodají pořádnou dávku rostlinných bílkovin. Nejdostupnější a zároveň chuťově nejuniverzálnější je cizrnová mouka. Ta se hodí nejen pro slané pečení a omelety, ale zazáří i ve sladkých receptech. Kromě mouky se však můžete spolehnout i na luštěniny v celku. K oblíbeným receptům patří zejména fazolové brownies, ve kterém byste obávanou chuť fazolí hledali marně.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bez odpadkového koše se v kuchyni neobejdete. Je lepší nášlapný nebo bezdotykový?
Víte, co je nejdůležitější pomocníkem v kuchyni?… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Den masových koulí
Koule z okořeněného mletého masa podávané s různými omáčkami a přílohami jsou známé a velmi oblíbené nejen v evropské, ale také v asijské či americké… Číst více
Norské masové kuličky medisterkaker z vepřového masa voní kořením a jsou neskutečně šťavnaté
Švédské masové kuličky zná díky řetězci Ikea snad… Číst více
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Zelenina vařená v páře Při vaření ve vodě se mnoho vitamínů a důležitých látek z vařené zeleniny vyluhuje do vody. Pokud ji zužitkujeme (nejčastěji… Číst více
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Vařit v páře můžeme téměř vše - např. maso, brambory, zeleninu a knedlíky. Vaření v páře má výhodu zachování přírodní chuti, protože se nic zbytečně… Číst více
13 nejlepších funkcí mikrovlnky pro rok 2022: Konec obyčejného ohřívání, high-tech přístroje vaří, smaží i grilují!
Mikrovlnné trouby, které ohřejí jídlo a rozmrazí… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Ochutnejte hit holandských barů, masové kuličky Bitterballen: Nejlepší jsou s pivem!
Vypadají jako masové kuličky populární ve švédské… Číst více
Ekologie v kuchyni: Jak šetřit přírodu i svoji peněženku? Tyhle tipy vám ukážou cestu!
Ptáte se, jak se dá přispět k ochraně životního… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Jak na palačinky bez mouky? Nahradit ji lze tvarohem, pudinkem i pohankou
Sladké dorty, tentokrát bez lepku: Oblíbeným dezertům se nemusíme vyhýbat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zahušťovat pokrmy bez lepku? Možností je možná více, než si myslíte
Geniální brownies: Jak připravit slavný čokoládový dezert rychle, dietně a klidně i bez mouky?
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu