Den vanilkového pudinku
Národní den
Vanilkový pudink je sladký dezert, který nám všem připomíná naše dětství. Dokonale se hodí do moučníků, doplňuje milované buchtičky, a i jen tak samotný je neskutečně dobrý. Pokud milujete pudink tak jako my, pojďme společně oslavit 22. května jednou zlatavou vanilkovou porcí.
Pudink je sladký pokrm, který se připravuje z mléka a pudinkového prášku obsahující převážně kukuřičný škrob a barviva. Podle chuti se při přípravě pudinku přidává cukr nebo jiné sladidlo. Slovo pudink pochází z francouzštiny, ale v 17. století v tom byl velký zmatek. Pod tímto názvem se ukrýval masitý pokrm ve střívku, také pokrmy moučné a pečené nebo dezerty z mouky a škrobu. První zmínky o pudinku podobnému tomu, jak ho nyní známe, se v kuchařce datují k roku 1823. Dodnes obyvatelé Britských ostrovu pletou hlavu všem fanouškům pudinku, neboť mají white pudding, black pudding a Yorkshire pudding a ani jedno není sladká dobrota. Věděli jste, že první práškový pudink bez vajec vymyslel chemik Alfred Bird v roce 1837 pro svou ženu, která byla alergická na vejce?
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit domácí pudink?
Připravit práškový pudink je tak snadné, že si jej připravují i děti pod dohledem rodičů. Pokud právě nemáte doma práškový pudink nebo milujete přípravu domácích pokrmů pro své blízké, vyzkoušejte recept na domácí pudink pro dva: 250 ml mléka rozdělíme a 2/3 dáme vařit do hrnce, přisypeme 1 lžíci cukru a zrníčka z vanilkového lusku. Ve zbytku mléka rozmícháme 1 lžíci škrobu a nalijeme do hrnce s mlékem ve chvíli varu. Nyní je třeba zmírnit teplotu na minimum. Mícháme do zhoustnutí a přidáme rozšlehaný žloutek z vejce velikosti L. Zjemníme lžící másla a pak lijeme do pohárků nebo formiček a po vychladnutí podáváme. Chcete být originální? Vyzkoušejte lahodný pudink z chia semínek, z tapioky nebo obyčejné rýže.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den vanilkového pudinku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 14 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Původní pudink vypadal jako jelito. Ten práškový vymyslel britský chemik pro svou ženu
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Dokonalý pudink je nejlepší základ do pohárů s ovocem a šlehačkou. Udělejte si domácí!