Moravské jitrnice
Jedním z lákadel zabíjačky jsou bezesporu výborné, masité, dobře vychucené a v přírodním střívku zašpejlované jitrnice. Ty moravské mají oproti českým jednu odlišnost. Jsou jen z masa bez přídavku pečené kynuté buchty.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 21 664 kJ / 5 178 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 950,77 g |
Tuky | 145,43 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 2,89 g |
Sodík | 2,55 g |
Sůl | 5,35 g |
Sacharidy | 16,43 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Někdy se radí jitrnice vařit ve vodě, my je vždy vařili v kotli v polévce. Část jitrnicoviny jsme dávali i do sklenic a klasicky zavařili - 2 hodiny při 100°C.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
12. 2. 2023 15:37
2. 4. 2018 08:44
1. 4. 2018 16:19
1. 4. 2018 15:22
26. 2. 2017 08:48
26. 2. 2017 08:39
26. 2. 2017 07:22
25. 2. 2017 22:11
Víte ,že při čtení přízpěvků se člověk pobaví. Ale každý to dělá po svém způsobu.Rovněž nechápu, proč by se měly jitrnice vařit v jiné vodě. Zvládli jsme mnoho zabíjaček a vždy pár jitrnic uteklo do polévky ,stačí vyšší teplota . O to byla lepší polévka. Ale je to věc názoru a chutí. Kroupy jasně , jen do jelítek a do jitrniček se dělala buchta, která se namáčela.
Tento recept se mi líbí !!!
Milan P.
21. 2. 2017 11:11
20. 2. 2017 19:44
20. 2. 2017 14:57
20. 2. 2017 13:02
20. 2. 2017 12:48
Ale prakticky ve všech receptech, které potkávám v různých kuchařkách, se jitrničky vaří ve vodě - proto jsem dopsala
20. 2. 2017 12:45
Na podobné thééma jsou komentáře i tady: https://www.toprecepty.cz/recept/25308-jaternice-%...
cathleen: "Někdy se radí jitrnice vařit ve vodě..."
hosta: "Vaří se v extra vodě, nikdy v polévce. "
Proč?
No, pominu-li nutnost další nádoby a čistě theoretickou možnost "vyvaření" jitrnic (difuze přes propustnou blánu, tak co když, nedejbože, rupne střívko? Pokud se "vaří" v polévce, tak z prasklé jitrničky byla akorát chutnější polívčička, že
20. 2. 2017 11:31
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 59 minutami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 4 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 5 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 18 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 21 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Právě bylo uvařeno:
Lahodné kuře-pečené v marinádě
Jan Nemec uvařila před 17 minutami
Hlávkový salát se škvarečky
dexulka uvařila před 22 minutami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Zdenka13 uvařila před 32 minutami
Kynuté jahodové knedlíky
Jamca uvařil před 42 minutami
Hamburská vepřová kýta
8181bartova uvařila před 50 minutami
Zmrzlina ze Salka
Swarofka uvařila před 54 minutami
Koprová omáčka s karamelovým základem
Hanes uvařila před 59 minutami
Bramborák na plech
ovocny.caj uvařila před 1 hodinou
Banánová buchta - hrnková
Vroutek uvařila před 1 hodinou
Zapečené těstoviny se šunkou, smetanou a sýrem
jcqxrd uvařila před 1 hodinou
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma zabíjačka aneb vše, co potřebujete vědět o této tradici
Jak na domácí jitrnice? Zvládnete je klidně i v paneláku a bez prasátka běhajícího po dvorku
Jak doma vyrobit škvarky, aby byly voňavé a dokonale křupavé? Pomáhá fígl s mlékem, ale důležité je i správné krájení
Další recepty
Tématické fráze: buchta do jitrnic pečená jitrnice v troubě jitrnice pečené v troubě buchta do jitrnic recept jitrnice a jelita recepty obchazka recept buchta do jitrnic jitrnice opečená jitrnice jitrnice recept pečené jitrnice v troubě jitrnice v troubě jitrnice a jelita recept jitrnice a jelita recept na buchtu do jitrnic polevka z jitrnice buchta na jitrnice pečená jitrnice pečené jitrnice a jelita buchty do jitrnic
Suroviny: maso, játra vepřová, vývar masový, sůl, pepř mletý, majoránka, koření nové koření mleté, zázvor mletý, česnek
Moravské jitrnice
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ooB
25 názorů