Ocet má v kuchyni různé využití. Dochutí pokrmy a zakonzervuje nejrůznější suroviny
Ocet už dávno není jen ten klasický tmavý, který máme všichni v kuchyni. Dnes již existuje mnoho druhů octů s různými chutěmi, vůněmi a barvami. V kuchyni má ocet mnoho využití a hraje důležitou roli především jako dochucovadlo a konzervační látka.
Druhy octů
Každý druh octa má své vlastní charakteristiky a využití v kuchyni. Volba závisí na konkrétním receptu a preferencích kuchaře.
-
Bílý/hnědý ocet je jedním z nejběžnějších druhů octů. Má ostrou a kyselou chuť. Používá se často do marinád, salátových zálivek a při konzervaci zeleniny.
-
Jablečný ocet je oblíbený pro svou mírně ovocnou chuť. Používá se v salátových zálivkách, marinádách a má mnoho zdravotních výhod.
-
Rýžový ocet je běžný v asijské kuchyni. Má mírnou chuť a je klíčovým prvkem při přípravě sushi rýže a různých omáček.
-
Vinný ocet může být červený nebo bílý. Je používán při vaření a v kuchařských receptech pro přidání kyselé chuti.
-
Balzamikový ocet je tmavý a sladký. Používá se v italské kuchyni a je vynikající v salátových zálivkách, jako glazura na pečených pokrmech a do dezertů.
Využití v kuchyni
V kuchyni má ocet mnoho využití a hraje důležitou roli v různých směrech. Ocet se používá hlavně jako ochucovadlo různých pokrmů, používá se jako hlavní složka do zeleninových salátů nebo do marinád, někdy se používá i do pečení, kde vykouzlí lehkou texturu, najdeme ho i v asijských omáčkách a v neposlední řadě slouží jako konzervační látka.
Další témata
Další recepty
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Tahle česnečka mění pravidla hry: Zkuste rozpečený sýr, krutóny s česnekovým máslem nebo uzená kuřecí křídla
Vyrobte si domácí arašídové máslo. Můžete mít rázem zdravý základ pro svačinku i do cukroví!