Jak na dokonalé kedlubnové zelí? Chutná skoro jako to klasické, jen je jemnější a využít do něj můžete i nať kedlubny
5. 6. 2023 Vaření
Máte rádi kedlubny? Pokud si je pěstujete na zahrádce, určitě je s oblibou používáte i při vaření. Kedlubnové zelí je asi nejjednodušší pochoutkou, kterou z nich můžete připravit. Patříte-li mezi milovníky klasického moravského nekyselého zelí, určitě vás jeho kedlubnová verze nadchne.
Kedlubny využijete i na zelí
Kedlubny jsou oblíbenou košťálovou zeleninou. Jde o druh zvaný brukev zelná, kam patří rovněž hlávkové zelí. I když kedlubna vypadá trochu jinak, toto zařazení ji předurčuje k podobné úpravě, v jaké si nejčastěji vychutnáváme právě zelí. Jako příloha se zelí připravuje ve dvou variantách. V Čechách ke kachně nebo k vepřovému s knedlíkem podáváme nejčastěji dušené zelí kysané, na Moravě dávají přednost sladšímu dušenému zelí připravenému rovnou z čerstvých hlávek. A přesně stejným způsobem se dělá i zelí kedlubnové.
Mohlo by vás zajímat
Kedlubny jsou dobré čerstvé i vařené
Možná vás to překvapí, ale kedlubny patří k nejzdravějším druhům zeleniny. Mají lehce ořechově nasládlou chuť se smetanovým nádechem. Nejlepší jsou mladé menší kedlubny (přerostlé mohou být dřevnaté), které si nejčastěji vychutnáváme čerstvé, kdy krásně křupou. Pokud je uvaříte, ještě více zesládnou a texturou připomínají brambory.
Kedlubnové zelí nahradí hlávkové
Výhoda kedlubnového zelí je, že je mnohem jednodušší na přípravu – kedlubny stačí jen nastrouhat na obyčejném struhadle. Kromě toho je i kedlubnové zelí pro mnohé lépe stravitelné než to hlávkové a má i trochu jemnější chuť. Jinak se příprava kedlubnového zelí od toho dušeného hlávkového nijak neliší. Kromě samotných kedluben můžete na zelí použít i natě, které se jinak zbytečně vyhazují.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit chuť kedlubnového zelí?
I na kedlubnové zelí je třeba použít kvalitní čerstvé kedlubny. Poznáte je podle toho, že nemají povadlé listy, případně můžete do začátku kořene píchnout jehlou. Když to jde stěží, znamená to, že je hlíza dřevnatá. Takovou je lepší použít na polévku. U kedlubnového zelí je samozřejmě důležité i dokonalé ochucení.
- I kedlubnové zelí by mělo být trochu nakyslé. Toho docílíte pomocí octa nebo citronové šťávy. Místo klasického octa můžete použít umeocet, který je nositelem chuti umami a celý pokrm bude mít pak výraznější chuť. Pro zajímavější a pikantnější chuť můžete přidat i trochu bílého vína.
- Jako koření se používá nejčastěji kmín, lze přidat i koriandr, pepř a případně i trochu chilli pro pikantnější příchuť.
- Kromě kedluben nezapomeňte ani na cibuli, která zelí rovněž zvýrazní. Pokud by vám přišlo příliš obyčejné, můžete nastrouhané kedlubny podusit na předem osmahnutých kostičkách slaniny či špeku.
- Na konečné dochucení je třeba nejen sůl, ale i trocha cukru, který vyváží kyselost octa.
- Zelí lze zahustit nakonec moukou nebo kukuřičným škrobem pro bezlepkovou variantu.
Recept na základní kedlubnové zelí
A jak tedy dokonalé kedlubnové zelí připravit? Můžete to zkusit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: 3 velké kedlubny, 1 cibuli, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíci sádla, 1 lžíci kmínu, trochu soli, cukru a octa na dochucení. Jak na to?
- Kedlubny oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Dejte je do hrnce, osolte, okmínujte a zalijte jen trochou vody. Přiklopte pokličkou a duste tak dlouho, až budou kedlubny téměř měkké.
- Mezitím připravte jíšku. Rozehřejte sádlo, přidejte oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět. Přisypejte hladkou mouku a za stálého míchání usmažte světlou jíšku.
- Kedlubny případně částečně slijte, vývar odložte stranou na pozdější zředění.
- Kedlubnové zelí zahustěte připravenou jíškou a podle potřeby zřeďte odloženým vývarem z kedluben. Pozvolna ještě zelí provařte, až jsou kedlubny zcela měkké. Nakonec vše dochuťte octem a cukrem.
Náš tip: Láká-li vás vyzkoušet trochu netradiční verzi kedlubnového zelí, připravte třeba následující podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kedlubnové hody: Připravte pomazánku, božské „zelí“ nebo i řízek pro vegetariána
Valašský frgál se zrodil z omylu. Víte, že tradiční koláč se peče třeba i s kedlubnovou náplní?
Holka u plotny radí: Jak využít zeleninové natě? Z kedlubnové udělejte zelí, z mrkvové pesto
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49