Šlehačka je ideální k dochucení a ozdobení různých pokrmů a dezertů
Šlehačka je významnou součástí mnoha dezertů a pokrmů, které díky ní získávají na krémovosti a chuti. Je oblíbenou ingrediencí v kuchyni a umožňuje různorodé použití při vaření a pečení. Šlehačka je vyrobená z mléka nebo smetany, a to nejčastěji kravského původu. Obsah tuku v ní může být různý, obvykle se pohybuje od 30 do 40 % tuku.
Využití šlehačky v kuchyni
Šlehačka se používá k ozdobení a dochucení různých pokrmů a dezertů. Je obvykle sladká, ale lze ji také použít ve slaných pokrmech.
- Nejčastěji se šlehačka používá na zdobení dortů (často v kombinaci s mascarpone), palačinek, zmrzliny, ovocných salátů, muffinů a nápojů, jako je horká čokoláda nebo káva. Použít lze i již hotovou šlehačku ve spreji.
- Ve slané kuchyni se používá v různých omáčkách (svíčková, koprová, kuře na paprice atd.) nebo polévkách (například brokolicová, pórková či dýňová) pro zjemnění chuti a získání krémové konzistence.
Tip: Kromě tradiční šlehačky existují i další varianty, jako je šlehačka bez laktózy nebo rostlinná šlehačka vyrobená z kokosového mléka nebo sójové smetany.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 19 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvé bylinky na podzim? Vysejte petrželku, kopr či kerblík, nejsou nijak náročné na půdu, ani na péči, a skvěle doplní saláty
Dokonalý houbový guláš je nejlepší z hříbků. Chuť a barvu zvýrazní velké množství cibule a sladká paprika, guláš se konzumuje jen čerstvý
Umíte správně rozmrazovat maso? Může to být věda, ale s našimi triky to zvládnete