Jak dlouho udit domácí klobásy? Doba uzení se liší u teplého a studeného kouře
Uzení je od nepaměti nejčastější způsob konzervování masa i uzenin. Správně vyuzená klobása závisí na více faktorech, ať už to je teplota kouře, délka uzení nebo také správně zvolený druh dřeva. Látky v kouři dodají klobásám nádhernou vůni i chuť.
Před samotným uzením probíhá příprava směsi na klobásy, kdy nameleme vepřové i hovězí maso, smícháme dohromady v poměru podle receptu a nakládáme se solí i kořením. Po odležení plníme do střívek a máme připraveno k uzení v udírně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak dlouho udit klobásy
Zvolit můžeme tyto varianty uzení:
- Uzení studeným kouřem - touto metodou uzení na nižší teplotu pod 30 °C se klobásy stanou trvanlivými a vydrží i několik měsíců. Nevýhodou je, že uzení může trvat 2 až 3 dny.
- Uzení teplým kouřem - klobásy udíme na vyšší teplotu kolem 60 °C, při které se příliš neuvolňuje tuk. Díky této tepelné úpravě uzení trvá pouze 3–15 hodin podle velikosti klobás. Klobásy po vyuzení v lednici vydrží několik dní a poté je musíme zmrazit nebo konzervovat stejně jako uzené maso.
Pojďte si připravit hřejivou zelnou polévku, do které můžete nakrájet i čerstvě vyuzenou klobásu. Polévka získá výtečné aroma i chuť. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 11 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 14 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 15 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si vybrat správnou plničku klobás: Tipy a rady pro úspěšnou výrobu klobás
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
2 varianty uzení masa v udírně: Jakou zvolit teplotu na studený a teplý kouř
Komentáře