Ryzec je považován za krále mezi houbami. Jedna z nejlepších hub vyniká svou chutí a je skvělá na kmíně i na kyselo
Možná ještě ryzce neznáte, avšak houbaři mají jasno - jedná se o jednu z nejchutnějších hub. Poradíme, jak ryzce v lese poznat, jaké druhy ryzců jsou nejlepší na kuchyňské zpracování a jak je co nejlépe připravit.
Ryzce patří k nejchutnějším českým jedlým houbám a mezi houbaři jsou vysoce ceněné. Krásně voní a chuť ryzců je jedna z nejzajímavějších. Jak tyto houby jednou ochutnáte, už je vícekrát v lese nepřehlédnete.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké ryzce sbírat
Ryzce vzhledem připomínají holubinky. K nejchutnějším patří tři druhy:
- Ryzec pravý má oranžový klobouk a vytéká z něj oranžové mléko.
- Ryzec syrovinka (název odvozen z možnosti přímé konzumace za "syrova") je hnědočervený a má bílé lepkavé mléko, které je cítit po slanečkách.
- Posledním jedlým je ryzec smrkový, který má kořeněnou chuť a vzhledem se velmi podobá ryzci pravému.
Při sbírání dávejte pozor, ať se mlékem neumažete, dělá na oblečení totiž těžko odstranitelné skvrny.
Jak ryzce co nejchutněji připravit
Tato atraktivní houba nám nabízí různé možnosti upravení:
- Ideální kulinářská úprava je ryzce jednoduše osolit, okmínovat a opéct přímo na plotně buď na sucho, nebo na tuku, másle či sádle.
- Dají se též potřít různými marinádami z koření a bylinek a upravit na grilu.
- Ryzec smrkový je delikatesa ve sladkokyselém nálevu připraveném z octa. Využití má ale i další.
- Ze všech druhů ryzců je vynikající tzv. "falešná račí polévka", která má nezaměnitelnou chuť.
- Pokud máte rádi křupavé houby, vyzkoušejte udělat z ryzců škvarky. Podávají se na chleba se sádlem.
Léčivé účinky
Ryzce nebodují jen v kuchyni. Své ceněné místo mají i v lékařství. Patří k účinným přírodním antibiotikům s protizánětlivými účinky a na podporu imunity. Konzumací těchto hub proto uděláme něco dobrého i pro své zdraví.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 11 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 14 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 15 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Přečtěte si Zobrazit více
Barevné houby v našich lesích. Jaké houby se sbírají, které jsou nejlepší a jak vypadá moderní houbaření?
Grilované houby si připravujeme kdykoliv. V sezoně použijeme lesní houby, ale žampiony máme po ruce celoročně
Paštika ze zeleniny a hub podle Viléma Vrabce: Lehce vyškvařená slanina ji navoní, vařená rýže zahustí a smetana zjemní
Komentáře