Jak rozpustit čokoládu? Ve vodní lázni to jde nejlépe, ale máme i další možnosti, jak si s rozpouštěním poradit
Čokoláda se rozpouští velmi dobře, stačí jí malé zvýšení teploty. Této její vlastnosti využijeme při přípravě skvělých polev, které různé cukroví, řezy i dorty pozvednou na mnohem vyšší úroveň, vylepší je a dotvoří.
Na rozpouštění používáme obvykle čokoládu na vaření, ale oblíbené jsou i čokoládové kousky (pecičky, pecky). Koupíme je ve specializovaných cukrářských prodejnách i přes e-shopy. Na výběr máme cukrářské pecky z hořké, mléčné, bílé i ochucené čokolády. Prodávají se od malých balení (25 dkg) po velká (několik kg) na profesionální využití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak rozpustit čokoládu
Celou čokoládu rozlámeme na menší kousky, aby rozpouštění probíhalo stejnoměrně a rychle. Máme několik možností, jak dále postupovat:
- Čokoládu pohodlně a rychle rozpustíme ve vodní lázni. Během rozpuštění ji mícháme, do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody. Jsme opatrní, abychom se nespálili.
- Větší množství čokolády lze pozvolna rozpustit v pečicí troubě, kterou nastavíme na teplotu 40 °C - nesmí být vyšší. Ne každá trouba jde nastavit na takto nízkou teplotu.
- Při rozpouštění v mikrovlnné troubě dáváme pozor, abychom čokoládu nepřehřáli. Troubu zahříváme pouze na nejnižší teplotu, po deseti sekundách čokoládu opakovaně kontrolujeme a vždy ji promícháme.
- Rozpouštět můžeme i přímo v kastrolku na plotýnce, teplota musí být velmi nízká a musíme dobře míchat. Při tomto postupu je větší riziko připálení čokolády.
- Malé množství čokolády se dá rozpustit pomocí fénu, postup je ale zdlouhavý.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 15 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Peče celá země: Jak na správné temperování čokolády, aby se vám pralinky nerozpustily v ruce
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Komentáře