Jednoduché krémy na dorty zvládnou i začínající hospodyňky. Máme pro vás přehled základních krémů
Připravit krém je pro začínající hospodyňku velká výzva. Nejlehčí je ušlehat šlehačku, ozdobit ji ovocem a letní dort je hotový. Na cestování s dortem je ale vhodnější připravit máslový krém, který po vychlazení vydrží přepravu. A nebo ganache pro milovníky čokolády? Nic není nemožné, pokud víte, jaký krém by byl pro vás nejsnadnější.
Zvládli jste upéct dortový korpus a jednoduchý krém určitě zvládnete taky. Krémy jsou lehké a těžké a proto se některé hodí na letní období a některé na zimu. To vás ale nemusí trápit - pokud dostanete v srpnu chuť na máslový krém, připravte si ho.
Mohlo by vás zajímat
Druhy krémů na dorty a zákusky
Je osm základních druhů krémů, které můžeme ochutit podle libosti:
- Máslový krém - americký jednoduchý šlehaný krém z másla a cukru.
- Máslový pudinkový krém je máslo s cukrem, nastavené uvařeným pudinkem.
- Šlehačkový krém - připravuje se ze šlehačky se ztužovačem nebo s kakaem.
- Smetanový krém - používá se čerstvý sýr Philadelphia, Mascarpone, Lučina.
- Čokoládová ganache je kvalitní hořká čokoláda, rozpuštěná v horké smetaně.
- Tvarohový krém se připravuje z másla, cukru, pudinku a tvarohu.
- Bílkový krém Swiss Meringue je z bílků, šlehaných s cukrem v páře a s máslem.
- Žloutkový krém se připravuje ze šlehaných žloutků, smetany, másla a cukru.
Krémy šleháme v robotu nebo za pomoci elektrického šlehače. Všechny suroviny na krém musí mít stejnou pokojovou teplotu, což platí hlavně pro máslo, které má být pěkně povolené, jinak udělá v krému nepěkné hrudky. Alkohol, sirup nebo aroma nelijeme přímo na máslo, ale na cukr, aby se do něj vpily a krém se nesrazil.
Jak ochutit krém na dort
Korpus, krém, druhy ovoce nebo ozdob by se k sobě měly hodit nebo se chuťově doplňovat:
- Nejvýznamnějším a nejznámějším ochucovadlem v cukrařině je vanilka.
- Můžeme použít potravinářská aromata, která koupíme v obchodě. Pozor na dávkování - kapeme jen po kapkách, jinak krém znehodnotíme!
- Využíváme přírodní ovocné sirupy - citrón, pomeranč, kiwi, banán, jahoda, malina a všechno ovoce s výraznou chutí.
- Maličko sladkého alkoholu chuť krému vylepší. Nejpoužívanější je rum, griottka, vaječný koňak, brandy, ořechový a kávový likér.
- Mezi ochucovací ingredience patří kvalitní čokoláda, karamel, med, kondenzované mléko, tonka fazole.
Ovocné krémy
Vanilkový krém podle videa
Sladké drobečky
Pokud si nejste jistí, jak krém dopadne, vyšlehejte kostku měkkého másla se zahuštěným mlékem Salko - dostanete rychlý, jednoduchý krém, který milují hlavně děti. Karamelový krém vznikne, pokud použijeme karamelové Salko. Z vlastní zkušenosti - karamel milují hlavně muži, ale většinou to nepřiznají.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 1 hodinou
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 2 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 15 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí vaječný likér: Vyjde maximálně na 184 Kč na litr, pokud nakoupíte v akci, tak ještě méně. Příprava je snadná, chuť božská
Holka u plotny radí: Bílkovo-máslový krém je lehký, přesto luxusní. Jak ho mít perfektní?
Exotická ingredience jménem fazole tonka: Při zpracování zastudena chutnají po medu, za tepla připomínají vanilku
Komentáře