Kostival je v přírodě nepřehlédnutelný. K čemu se hodí a jak ho uchovat pro pozdější využití
Kostival je oblíbená bylina, která má významné místo při léčbě drobných zranění. Obklady z čerstvého nastrouhaného kořene se přikládají na postižené místo a nechají působit obvykle přes noc. Kořen snadno uchováme i pro pozdější použití.
Kostival je statná vytrvalá rostlina, které se dobře daří na vlhčích loukách a poblíž potoků. Listy i stonek jsou porostlé jemnými chloupky, rostlina kvete od května do července výrazně zbarvenými fialovými květy. Sbírá se především kořen - buď zjara nebo na podzim, obvykle v době, když kostival zrovna nekvete.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kořeny kostivalu
Kořeny kostivalu vyryjeme pomocí rýče a použijeme ho především zevně, k obkladům. Způsob jeho využití je znát již z názvu, dříve se přikládal na zlomeniny, k podpoře srůstání kostí. Kostival hojí drobné rány, zmírňuje bolesti a regeneruje tkáň. Dokonce odstraňuje modřiny po zánětu žil. Kostival je důležitá rostlina pro domácí léčení, navíc snadno dostupná.
Jak zpracovat kořen
Čerstvý kořen oškrábeme nožíkem a nastrouháme, můžeme použít elektrický přístroj, ale jeho mytí pak bude pracnější. Nastrouhaný čerstvý kořen rozložíme na papírový ubrousek nebo na kousek plátýnka a přiložíme k bolavému místu. Zakryjeme např. kouskem igelitu nebo mikrotenovým sáčkem a ovážeme, případně jinak zajistíme. Necháme působit, nejlépe přes noc.
Jak uchovat kořen
Očištěný nastrouhaný kořen můžeme zalít buď alkoholem (např. vodka) nebo olejem (obyčejný nebo olivový) a nechat dva týdny luhovat. Poté používáme k potírání. Z kořene lze připravovat i masti. Jednoduchý způsob uložení kostivalu na pozdější využití je mražení. Očištěný a nastrouhaný kořen z jarní nebo podzimní sklizně rozdělíme do mikrotenových sáčků, zmrazíme a pak podle potřeby odebíráme. Stačí vždy jen malé množství, které přiložíme na postižené místo a necháme působit.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 14 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero častých otázek a odpovědí na téma černý bez a jeho zpracování. Recepty na bezový sirup a další využití
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Komentáře