Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlíkova cesta kolem světa: Jak chutná kuchyně tam, kde se narodil Ježíšek?
Zdroj: Richard Klasovsky, Pixabay.com

V našem pravidelném seriálu každý týden hrdina Jedlík cestuje za skvělým jídlem po celém světě a vychutnává si ty nejlepší místní pokrmy. Tentokrát ho přilákalo něco zvláštního a jiného než jenom chuť poznávat. Podobně jako Tři králové zahlédl na nebi hvězdu, která symbolizuje jediné – narození Ježíška! A nebyl by to Jedlík, kdyby po návštěvě jeslí v Betlémě, který leží na území dnešní Palestiny, neochutnal i lokální kuchyni. Jak jedí lidé na Blízkém východě a proč se zde mísí tolik chutí?

Historické kořeny kuchyně

Blízký východ zahrnuje úrodný půlměsíc včetně území mezi řekami Tigris a Eufrat. Zde se lidé díky kvalitní půdě usidlovali už 8 000 let před naším letopočtem. Nejprve se zde pěstovala pšenice, následovala žito, ječmen, čočka, fazole, pistácie, fíky, granátová jablka, datle a další regionální plodiny. Bylo zde také vynalezeno kvašení za účelem výroby chleba a piva v Mezopotámii a Levantě. Nejstarší písemné recepty vůbec pocházejí právě z této oblasti.

Jako křižovatka mezi Evropou, Asií, Kavkazem a severní Afrikou se stala tato oblast centrem výměny potravin a receptů z různých koutů světa. Během první Perské říše (asi 550–330 př. n. l.) byl položen základ pro moderní blízkovýchodní kuchyni, když byla do místní stravy začleněna rýže, drůbež a ovoce. Fíky, datle a ořechy vyváželi obchodníci do dobytých území a nazpět vozili koření.

Region byl také ovlivněn mongolskými útočníky, kteří sem zavedli knedlíky. Kurkuma a další koření sem přišly z Indie; hřebíček, pepř a nové koření ze souostroví Moluky; okra z Afriky a rajčata z Nového světa. Svůj podíl na podobě místního jídelníčku mělo i náboženství, právě kvůli němu se primárně konzumovaným masem stalo jehněčí, protože Židé ani muslimové vepřové maso nejí. Korán, svatá kniha muslimů, zakazuje konzumaci alkoholu, ale přesto se v zemích, jako je Libanon, víno vyrábí, a to dnes dokonce v mezinárodně uznávaných vinicích jako Château Ksara, Château Kefraya a Château Masaya. Al-Maza je navíc největším libanonským pivovarem a kdysi jediným producentem piva na Středním východě. Libanon je v regionu známý svými alkoholickými nápoji: vínem a arakem, a je výjimkou v nedostatku alkoholu na Středním východě. Před nastolením fundamentální vlády islámu byl známý svým vínem i Írán. Za vlády Osmanů bylo do regionu přivezeno sladké pečivo z listového těsta filo a káva.

Kuchyně Blízkého východu se neobejde bez obilnin

Obilniny jsou základem středovýchodní stravy, kde se pšenice a rýže považují za základní potraviny. Ječmen je v regionu také široce rozšířen a v některých oblastech se produkuje i kukuřice. Chléb je univerzální jídlo, které se v různých formách konzumuje napříč všemi třídami obyvatelstva téměř při každém zasednutí ke stolu. Kromě chleba se pšenice používá také na bulgur a kuskus. Bulgur je popraskaná pšenice vyrobená částečným vařením pšeničných zrn ve vodě, sušením v peci (nebo na slunci) a jejich rozbitím na kousky. Obvykle se vaří ve vodě a postupně se dochucuje podobně jako rýže. Bulgur se také používá do masových koláčů a jako přísada do salátů (zejména do tabboulehu s nasekanou petrželkou, rajčaty, citronem a olejem). Freekeh je dalším běžným obilným jídlem vyrobeným z nezralé zelené pšenice.

V regionu se pěstuje a konzumuje mnoho druhů rýže. neochucená rýže se podává pod grilovaným masem nebo v pokrmech s dušeným masem a zeleninou. Složitější jídla obsahující rýži se většinou skládají z masa, zeleniny, omáček, ořechů nebo sušeného ovoce.

Náboženský vliv v kuchyni

Na tomto území se mísí hlavní tři světová náboženství – křesťanství, judaismus a islám. Jehněčí a skopové maso je velmi oblíbené, protože islám a judaismus zakazují konzumaci vepřového. Oblíbená jsou grilovaná masa upravovaná na mnoho způsobů odlišných region od regionu. Nejoblíbenější jsou však jehněčí kostky na špízech (ražniči) a kuře, které lze grilovat stejným způsobem. Další oblíbenou variantou je kofta kebab vyrobený z mletého masa smíchaného s cibulí a kořením, které se uhněte kolem jehly na špíz do tvaru klobásy. Stánky s kebabem ve velkých městech obvykle nalezneme na každém rohu, kebab se podává s chlebem, salátem a okurkou. Zajímavé je, že doma ho tam skoro nikdo nedělá.

Na kávu nedají dopustit

Turecká káva je nejznámější nápoj této oblasti. Nejsilnější z káv se vyrábí vařením jemně mletých ​​kávových zrn ve vodě, v níž se jemný kávový prášek usadí. Během 80. let se stala populární i instantní káva. Na společenských akcích bychom většinou nalezli arak, destilovaný alkoholický nápoj s anýzovou příchutí, obvykle zředěný vodou a ledem. Qamar Al Deen, hustý, sladký meruňkový nápoj, pijí muslimové během ramadánu. Meruňky se vaří s cukrem a vodou, dokud není směs hustá, a poté se suší na dřevěných prknech. Jallab je ovocný sirup vyrobený z hroznové melasy, datlí a tzv. růžové vody, který se podává s drceným ledem a někdy s rozinkami nebo piniovými oříšky. A už i v Česku se často setkáme s jogurtovým nápojem ayran populárním v Turecku a Íránu.

Stolování

V některých arabských zemích, zejména v oblasti Perského zálivu, je běžné, že si hosté berou jídlo ze společného talíře uprostřed stolu. Tradičně se nepoužívají vidličky nebo lžíce; místo toho se jídlo nabírá pitou nebo palcem a dvěma prsty. V arabské kultuře je levá ruka považována za nečistou, a dokonce i leváci tedy jedí pravou rukou. Běžnou výjimkou však je, že levá ruka může držet sklenici s nápojem, když člověk jí mastné jídlo pravou. Součástí etikety je pochválit hostitele za jídlo a pohostinnost a vyzkoušet každé jídlo na stole. Pokud host před sebou nechá prázdný talíř, hostitel ho většinou okamžitě naplní.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli