Chutě známých politiků: Miloš Zeman má nejraději brambory na loupačku
5. 2. 2021 Historie a zajímavosti
V seriálu "Chutě známých politiků“ jsme si dosud představovali chutě velkých zahraničních jmen a jejich jídelníčky. Opomenout bychom neměli ani naši kotlinu a prezidenta České republiky. Na čem si rád pochutnává Miloš Zeman a co nabízí v Lánech hostům?
Klasická česká kuchyně
Prezident Zeman si nepotrpí na složité recepty a večeře o mnoha chodech. Jeho oblíbeným jídlem jsou brambory na loupačku a karbanátky. "Nikdy jsem nemiloval jídla podávaná na recepcích a nikdy jsem nepřinutil kuchaře, aby vařili podle mého vkusu, protože se jim to zdálo příliš prosté až sprosté," napsal ve svých pamětech. Prezident Zeman za poslední léta zhubnul až deset kilogramů. Je to mimo jiné proto, že zmenšil velikost porcí jídla, na kterém si pochutnává a jako přílohu si dává salát. O zelenině kdysi však mluvil až hanlivě: "Můj vztah k zelenině je veskrze pozitivní. Žádám ovšem, aby mezi mne a ji byl vsunut transformační mezičlánek, který se jmenuje prase."
Mohlo by vás zajímat
Jako rybka
V říjnu 2019 byla zveřejněna lékařská zpráva o prezidentově zdravotním stavu. Ústřední vojenská nemocnice koncem října 2019 uvedla, že Zeman se v ní léčil a po propuštění stále léčí pro poruchu výživy spočívající v úbytku a narušené funkci svalů, zejména nohou. Podle nemocnice prezident v nemocnici absolvoval rehabilitační cvičení a byla mu aplikována intenzifikovaná výživa. Hrad označil čtyřdenní hospitalizaci za rekondiční pobyt. Kancléř Mynář uvedl, že prezident je na požehnaných 75 let ve skvělé kondici, a že to sám nečekal. Prezidentovi prý chybí pouze minerály v důsledku dehydratace, což měly spravit infuze.
Mohlo by vás zajímat
Zeman si podle kancléře jídelníček určuje sám. "V poslední době, zvláště po těch výživných infuzích, se mu zlepšila chuť k jídlu. Krom tradičních sladkostí, které má velmi rád, jsme měli včera oběd, kde jsme si dali zabijačku, kulajdu a pan prezident si velmi pochvaloval jitrničky," řekl tehdy Mynář. Ačkolic prezident Zeman před svým druhým zvolením v roce 2017 na tiskové konferenci uvedl, že se díky lásce ke sladkým jídlům vyléčil z cukrovky, trpí v jejím důsledku neuropatií dolních končetin, což způsobuje bolestivou chůzi a vysvětluje, proč prezident při mnoha příležitostech raději zvolí možnost sedět.
Prezident o jídle rád mluví
Prezident miluje českou kuchyni a několikrát se vyjádřil, jaký způsob přípravy jídla preferuje. "Na pánvičce rozpustíte trochu másla, pak do ní vlejete půl koflíku smetany, zahustíte polévkovou lžící strouhanky a nakonec vložíte dvě vajíčka na osobu," upřesnil jednou Zeman, jak má rád vajíčka. Vyjádřil se i o svých oblíbených bramborách na loupačku: "Já si dvakrát týdně dělám brambory na loupačku. Uvaříte brambory, oloupete je, dáte na ně máslo, posolíte. V létě tam dáte trošku pažitky." Pro milovníky životního stylu beze zbytků má Miloš Zeman v rukávu i polévku: "Do kuřecího vývaru nasypete všechno, co máte v ledničce, třeba starý tvrdý sýr, zalijete trochou smetany, která to zjemní. A když máte doma 7 kořenek, odsypete z každé trošku. Když máte 10, tak z desíti. A vznikne pokaždé nová chuť. Někdy se to dokonce dá i jíst," vtipkoval Zeman v rozhovoru pro blog Vývařovna z roku 2012.
Mohlo by vás zajímat
Jak je to s návštěvami?
V roce 2017, kdy prezident objížděl celou republiku, zveřejnil Ústecký kraj celkový účet za jídlo a ubytování. Detailní pohled do objednávky ukazuje, že lidé v delegaci se vždy dělí do dvou kategorií - a to podle stolu, u něhož sedí, a kvality jídla, které dostanou. U hlavního stolu vždy zasedne prezidentský a hejtmanský pár, prezidentův kancléř a někdy i poslanci či senátoři z regionu. Pro ně Ústecký kraj objednal menu za 600 korun. Doprovod delegace, což je podle objednávky až 90 lidí, se pak musí spokojit s poněkud skromnější večeří v hodnotě 125 korun. Jde například o řidiče prezidentské kolony, nižší úředníky nebo ochranku. I když je Zeman zkušeným politikem, dokáže se občas přeřeknout. Na své návštěvě Rumunska v roce 2014 například Blesku řekl, že jedl myši, ačkoliv měl na mysli mici, což jsou rumunské domácí mini párečky.
Mohlo by vás zajímat
Při letošním slavnostním novoročním obědě, který se podával 3. ledna a vyvolal kontroverze kvůli tehdy platným ochranným opatřením, si podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka pochutnali Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem také na české kuchyni. Ovčáček ČTK sdělil, že k obědu se podávala pražská šunka od kosti a lánský bažant s nudlemi. Loni i předloni se při novoročním obědě servírovala paštika z kachních jater na portském víně a candát pečený na másle se zámeckými bramborami. Celé menu uzavřel citronový a malinový sorbet s jahodami.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velký přehled nejlepších těst na cukroví: Uděláte si linecké, kokosové nebo kávové?
První adventní neděle se blíží a mnoho z nás se… Číst více
Jak zahustit těsto na palačinky. Stačí použít osvědčený recept a palačinky se vždy povedou
Základem chutných palačinek je osvědčený recept, na který je spolehnutí. Pokud takový máme, držíme se ho a rádi se k němu vracíme. Můžeme využít… Číst více
Vánoční dárky pro ženy jsou někdy opravdovým oříškem. Máme pro vás tipy na originální dárky od srdce a přímo z vlastní kuchyně
Vánoce se blíží každým okamžikem a vám chybí dárky pro nejmilejší? Možná byste jim rádi dali něco krásného, originálního, lahodného nebo užitečného?… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Ječné kroupy
Ječné kroupy jsou vlastně celá ječná zrna, zbavená pouze obalových vrstev. Jsou velmi výživnou i zdravou potravinou, obsahují vitamíny skupiny B a E,… Číst více
Kernotto, kernoto
Kernoto jsou špaldové kroupy, vzhledem podobné klasickým kroupám ječným. Vznikají oloupáním a obroušením špaldových zrn. Jsou výborné chuti, vhodné… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Suchý únor je tu. Co se vlastně děje v našem těle, když pozřeme alkohol?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře
7. 2. 2021 23:23