Houbová královna imunity: Ve staré Číně se hlívou ústřičnou dokonce i platilo
11. 3. 2021 Životní styl
Řada lidí netuší, co si s hlívou ústřičnou počít. Přitom tuto houbu snadno proměníte v řadu chutných pokrmů. Kromě toho je ale hlíva plná zdraví prospěšných živin. Ostatně, ne nadarmo se jí říká královna imunity. A do třetice všeho dobrého, nemusíte za ní do lesa. Takže co to na hlívě ústřičné vlastně je?
Hlíva ve starověku
Hlíva ústřičná se pěstovala už ve staré Číně. První zmínky o ní pocházejí z období 960 až 1279, kdy vládla dynastie Sung. Už tenkrát si jí lidé velmi považovali, používala se dokonce jako platidlo. Od té doby je také součástí tradiční čínské medicíny. Z Asie se díky svým léčivým schopnostem postupně rozšířila do celého světa. Přibližně v druhé polovině minulého století se začala pěstovat komerčně a dnes se řadí k nejvíce používaným houbám na světě.
Mohlo by vás zajímat
Léčivka
Obrovská zásobárna důležitých živin, jako jsou vitamíny skupiny B, vitamíny C, D a K či minerály draslík, měď, selen nebo železo, to není jediné vhodné označení hlívy ústřičné. Významný přínos totiž mají její antivirové, antibakteriální a protinádorové účinky. Z biologicky aktivních látek jsou ceněné zejména glukany, díky nimž se také někdy hlívě přezdívá královna imunity. Kromě toho glukany rovněž snižují hladinu cholesterolu, zabezpečují správnou funkci střev a zlepšují hojení ran. Hlíva ústřičná rovněž funguje jako prevence srdečně cévních onemocnění, a to tím, že normalizuje krevní tlak a příznivě působí na cévy. Prospěšná je i po psychické stránce, protože pomáhá lépe se vyrovnávat se stresem a přispívá k celkové regeneraci organismu.
Z obchodu, z lesa, nebo vlastních zásob?
Asi nejdostupnější je hlíva, kterou koupíte v obchodě. Pokud ale rádi chodíte na houby, dá se najít i v lese, kde roste zejména v podzimním a zimním období v listnatých nebo smíšených lesích. Najdete ji na kmenech dubů a buků, ale také na živých i odumřelých pařezech. Kromě toho může růst i na vrbě, lípě nebo topolu a jestli máte na zahradě ořešák, mrkněte také na něj. Hlíva se dá ovšem pěstovat i v domácích podmínkách. V zahradnictví nebo hobby marketu stačí pořídit substrát s touto houbou, který se prodává s návodem, jak se o hlívu starat.
Mohlo by vás zajímat
Hlíva ústřičná v kuchyni
Hlíva nabízí v kuchyni široké použití. Můžete ji upéct, udělat z ní klasickou smaženici s vajíčkem, hodí se k těstovinám, dají se z ní připravovat různé omáčky, vynikající je hlívový guláš. K velmi oblíbeným receptům patří polévka z hlívy, tzv. falešná dršťková. Říká se jí tak proto, že nakrájené kousky hlívy připomínají ne všemi oblíbené dršťky. Stačit vám bude balíček hlívy, cibule, česnek, sladká paprika, masový vývar a pokud polévky lehce zahušťujete, tak mouka, ideálně celozrnná. Příprava je stejná jako například u gulášovky. Cibuli nakrájíte na kostičky, dáte lehce osmahnout na olej, přidáte očištěnou a na nudličky nakrájenou hlívu. Krátce orestujete, případně lehce zasypete moukou, přidáte papriku, znovu lehce osmahnete a zalijete vývarem. Osolíte, opepříte a přidáte utřený česnek. Hlíva se vaří přibližně půl hodiny. Na závěr nezapomeňte na majoránku.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Komentáře
11. 3. 2021 11:30