Došla vám paprika uprostřed vaření? Vsaďte na zaručené rady, jak to zachránit
24. 4. 2021 Tipy a triky
Paprika je jako koření v mnoha receptech nepostradatelná. Jídlu dodává šmak i barvu a třeba guláš by bez ní snad ani nebyl gulášem. Nebo byl? Co dělat, když zjistíte, že vám červený prášek došel, jenže jste zrovna uprostřed přípravy večeře?
Nahrazujeme papriku
Může se to stát i těm nejzkušenějším kuchařům a kuchařkám - vaříte, vaříte a najednou zjistíte, že vám došlo právě to koření, které zrovna potřebujete. Pokud je tím kořením mletá paprika, nemusíte si zoufat! Pikantní červený prášek, který se typicky používá do guláše a gulášové polévky, ale skvělý je i k masu a využití najde také v mexické, balkánské, a dokocne i italské kuchyni, se dá relativně snadno nahradit jinými typy dochucovadel.
Mohlo by vás zajímat
První variantou je kajenský pepř, který pravděpodobně máte ve spíži. Pokud vám jde o jasně červenou barvu a pikantnost, pak je kajenský pepř jasná volba, ale pozor - je hodně ostrý, proto je potřeba být s ním opatrný. Raději dejte jen malou dávku a případně jídlo dochuťte nadvakrát. Další možností je chilli, nebo ještě lépe chilli prášek. To je kořenící směs, která kromě mletých pálivých červených papriček obsahuje ještě česnek, oregáno a kmín. Jako náhrada papriky bude nejlépe fungovat v receptech maďarské kuchyně.
Mohlo by vás zajímat
Méně běžný už je Aleppský pepř, který je typický pro středomořskou kuchyni. Je nejen ostrý, ale také slaný, proto se s ním rovněž musí opatrně. Tip: Pokud jej smícháte se špetkou mletého kmínu, výraznou chuť Aleppa tím trochu zmírníte.
Jak dobarvit guláš?
A jak je to vlastně s tím gulášem? Jeho barvu, která je pro jednoho červená, zatímco pro druhého spíš nahnědlá, ale i chuť vedle papriky dělá především cibule. Pokud chystáte tuto v Česku populární omáčku a ke konci vaření máte pocit, že je guláš málo červený, určitě do něj nesypte papriku jen tak; mohla by vám totiž zhořknout. Raději si na pánvičce rozpalte olej nebo máslo, na tuku osmahněte cibulku dohněda a tu pak přidejte do omáčky. Dávejte si ale pozor, abyste ji nespálili.
Mohlo by vás zajímat
Pokud vám paprika neschází, mužete jí cibuli na pánvičce zaprášit, a tak dosáhnete dokonalé gulášové barvy. Další variantou je přidat do guláše lžíci rajčatového protlaku navíc nebo do něj přilít trochu rajčatového džusu. Pozor ale, aby vám omáčka po přidání těchto přísad nežřídla.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
Ochutnejte zázračnou aronii: Nejlepší je ve formě sirupu, džemu či kompotu
V obchodech často sháníme různé exotické… Číst více
Nejlepší sirup zastudena připravíme z plodů aronie. Je snadný, chutný, trvanlivý a velmi zdravý
Zralé plody aronie otrháme do košíku. Buď je hned zpracujeme nebo je můžeme několik dnů nechat rozložené na bedničkách a zpracovat, jakmile budeme… Číst více
Arónie je nejen krásná, ale i ceněná pro hodnotné plody, které se dají zpracovat různými způsoby
Jeřáb černý (temnoplodec černoplodý, Aronia melanocarpa) je odolný, nenáročný na pěstování a dosahuje pouze menšího vzrůstu. Pěstuje se buď jako… Číst více
Nezralý angrešt je výborný na zavařování, zralý na moučníky
Angrešt neboli srstka je letní ovoce, kvete později, takže netrpí tolik jarními mrazíky. Dříve se pěstoval hlavně keřový, poslední roky získaly na… Číst více
Desatero rad na téma cuketa: Jak ji nejlépe využít a zpracovat do výtečných pokrmů
Letní měsíce jsou skvělé období pro cukety, které se hojně na zahrádkách vyskytují. Jejich pěstování je snadné, a proto si můžeme bez většího úsilí… Číst více
Nejlepší recepty z cukety: Zkuste cuketové placky, tatarák nebo matjesy!
Cuketa je letos hit a není divu. Tahle… Číst více
Netradiční ovoce českých zahrádek: Josta připomíná rybíz a připravíte z ní tenhle delikátní likér
Když jostu uvidíte někde na keříku, snadno můžete… Číst více
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Sirupy plníme do dobře vymytých šroubovacích lahví (např. od alkoholu), nejlépe z čirého skla. Po vymytí láhve na pár minut vložíme do vyhřáté trouby… Číst více
Nechybí vám na zahradě arónie? Hvězda domácích sirupů se vejde do každé zahrádky a pěstování snadno zvládne i začátečník
Možná nemáte rozlehlou zahradu, ale přece jen… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 4 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 7 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat drožďové knedlíčky do polévky a jak je zmrazit. Jejich příprava se vyplatí!
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky