Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláčů se dělá po celé naší republice spousta, dalo by se říct, že skoro každý kraj má nějaké své speciální. Některé jsou známější, jiné méně. Třeba ty doudlebské, které upekl Josef Maršálek v pořadu Buchty po ránu, patří k těm poměrně neznámým, určitě se ale vyplatí je vyzkoušet.

Koláče s oušky

Doudlebské koláče jsou jednou z mnoha krajových specialit jižních Čech. Doudleby jsou malá obec ležící jižně od Českých Budějovic, koláče ale mají úžasné a hlavně takové, které nikde jinde nenajdete. Jsou sice z kynutého těsta, ale nemají klasické okraje, jen malé přehnuté rohy/ouška, kvůli nimž se jim říká ušaté koláče.

Navíc jsou nádherně nazdobené, neboť je na nich hned několik druhů náplní. V minulosti se na ně zkrátka dávalo vše, co bylo doma, a tak se náplně na koláč aspoň nanesly pěkně ozdobně

Jednoduché těsto na záraz

Koláče se připravují z kynutého těsta, Josef Maršálek zvolil jednodušší těsto tzv. na záraz. To znamená, že se nepřipravuje předem kvásek, ale všechny ingredience (kromě soli a tuku) se dávají najednou do mísy. Klidně si ale můžete na těsto předem udělat omládek. Jako tuk použil Josef Maršálek máslo, můžete je ale bez obav nahradit sádlem, jak bylo v minulosti běžné.

Doudlebské koláče z Buchet po ránu

Pokud máte v oblibě klasické české nebo moravské koláče, můžete vyzkoušet i ty doudlebské podle receptu Josefa Maršálka. Jak na to? 

Budete potřebovat: 300 g hladké mouky, 160 g mléka, 1 g muškátového oříšku, 60 g měkkého másla, 10 g droždí, 4 g soli, 1 vejce M, 1 citron, 40 g cukru krupice. Na makovou náplň si připravte: 200 g mletého máku, 3 g perníkového koření, 120 g mléka a 45 g medu. Na tvarohovou: 250 g tvarohu, 1 citron a 30 g cukru krupice. Na ořechovou: 200 g mletých vlašských ořechů, 30 g medu, 15 g rumu, 40 g mléka, 2 g skořice. Na povidlovou: 200 g povidel a 20 g rumu. Na dokončení: rozinky v rumu, vlašské ořechy, plátky mandlí a 1 vejce M. 

  1. Do mísy nejprve nasypejte mouku (nejlépe tu na kynutá těsta, z níž těsto lépe kyne), přidejte cukr, citronovou kůru, mléko, muškátový oříšek, droždí (nebo třetinu množství sušeného) a vejce. V robou vypracujte těsto, nejprve jen 2-3 minuty, poté přidejte máslo pokojové teploty a sůl. Pak hněťte 5-6 minut, dokud se těsto nepřestane lepit na mísu i na hák. 
  2. Těsto dejte do mísy, zakulaťte, přikryjte fólií nebo mokrou utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě na dvojnásobný objem. Doba kynutí může být až jednu hodinu. 
  3. Připravte si náplně tak, že na každou jen smícháte všechny potřebné ingredience v míse. Makovou je ale nutné uvařit. Mléko nalijte do hrnce, přidejte med nebo pikantní džem, mák a perníkové koření. Na mírném ohni a za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí asi 1-2 minuty. Nechte vychladnout.  Připravené náplně pak dejte do cukrářských sáčků odpočinout. 
  4. Vykynuté těsto rozdělte na dvě poloviny. Na lehce pomoučeném vále pak z každé poloviny vyválejte válečkem tvar čtverce o hraně asi 25x25 cm. Těsto můžete doválet na pečicím papíru. Koláče opatrně přeneste na plech. Náplně nastříkejte v kružnicích na koláče. Začínejte od středu ke krajům. Volné okraje pak přehněte dovnitř, aby vznikly tzv. uši. Koláče dozdobte – na tvaroh dejte rozinky, na povidla plátky mandlí. Uši, případně okraje, pak potřete rozšlehaným vajíčkem.
  5. Koláče vkládejte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte jen 7-8 minut. Nakonec potřete koláče rozpuštěným máslem s rumem. 

Náš tip: Další tradiční české koláčky jako od babičky si můžete upéct podle našeho videoreceptu

Na přípravu doudlebských ušatých koláčů z pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii.

Fotogalerie - Buchty po ránu - doudlebské ušaté koláče

Ukázat 11 fotografií

Buchty po ránu

Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.

První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli