Návod na perfektní jarní detox: Dopřejte si medvědí česnek i pampelišky a buďte svěží
26. 4. 2021 Životní styl
Aprílové počasí si s námi letos pěkně pohrálo. Slunečné dny střídaly déšť, teploty kolem nuly a dokonce i sněhové vánice. Nakopněte organismus, dopřejte tělu detox a připravte se na opravdové jaro.
Medvědí česnek je všelék
Dostihla vás jarní rýma nebo jste se nachladili z neustálých proměn aprílového počasí? Nevadí! To pravé, teplé jaro už se blíží. Nakopněte tělo a připravte se. Jak na to? Určitě si dopřejte alespoň 7 hodin spánku denně. Pijte nejméně 1,5 litru vody a zbytek denního příjmu tekutin doplňte ideálně bylinkovým čajem. Uklidní vás heřmánek, kdo trpí na žaludek, tomu pomůže máta, nervákům zachutná odvar z třezalky. A na jarní chřipečky je zase skvělá šalvěj. Zvýšenou teplotu utlumí lípa. Bylinný čaj si nejlépe oslaďte medem od včelaře, anebo bylinným medem, který si sami vyrobíte:
Mohlo by vás zajímat
Skvělou variantou svěžího pitného režimu, která potěší i děti, je domácí limonáda.
Mohlo by vás zajímat
Pro přípravu domácích limonád je často potřeba mít vlastní domácí sirup. Klasikou je bezinka, ale zkuste třeba rakytník nebo levanduli. Výroba je snadná, finančně přijatelá a chuť nedostižná, samozřejmě v porovnání s kupovanými, průmyslově vyráběnými sirupy plnými chemie. Léčivé vlastnosti pak má tymiánový sirup proti kašli, dále sirup z kopřiv nebo ze smrkových výhonků.
Pohybem ku zdraví
Tělo potřebuje pohyb. Pravidelné procházky jsou základ jarního detoxu - zkuste každý den vyrazit ven alespoň na 30 minut. Pokud toužíte letos na jaře kromě čerstvých bylinek zasýt také potomka, dopřejte si cvičení podporující plodnost. Krásnou postavu na letní promenádování v plavkách vám zajistí dřepy i jízda na kole. Co jíst před a po civčení, aby byl trénink co nejefektivnější?
Mohlo by vás zajímat
Mohlo by vás zajímat
V plném proudu je rovněž sezóna českého chřestu. Tato vynikající zelenina platí za jeden z našich v zahraničí nejpopulárnějších produktů a pojem, který je zárukou kvality. Pokud s chřestem při vaření nemáte zkušenosti, nevadí. Jak ho uvařit a s čím jej podávat se dozvíte tady:
Mohlo by vás zajímat
Jaro si můžete pozvat do těla i do kuchyně skrze netradiční jarní recepty. Zkuste napříkald dietní cuketové placičky. Cena cuket z dovozu klesla, takže touto skvělou zeleninou můžete nahradit například aktuálně drahé okurky v salátech, polévkách a dokonce i při pečení.
Vsaďte také na čočku. Luštěnina bohatá na vlákninu a vitamíny vám v dietě skvěle poslouží. Už jste ji někdy jedli v kombinaci s blahodárnou pampeliškou?
Právě pampeliška je skvělá také pro přípravu detoxikačního smoothie, hodí se skvěle do salátů a výborně doplní svěží pomazánku z tvarohu a ředkviček.
Proč pěstovat vlastní bylinky a jak je správně zpracovat v kuchyni se dozvíte tady.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké houby do kuby. Ideální jsou hřiby, jde to však i bez nich
Sušené hřibovité houby Nejčastěji používáme sušené tmavší hřibovité houby. Obvykle to bývá směs, kterou jsme si sami nasbírali. Pokud máme nasušené… Číst více
Tradiční pokrmy na vánočním stole: Milujeme rybí polévku, kapra se salátem a vánočku
Stolování o vánočních svátcích je dominantou všeho dění, stůl je krásně prostřený vánočním ubrusem, doplněný svíčkou, dekorací, případně adventním… Číst více
Velikonoční nádivka podle redaktorky Hanky: Dokonale vláčná a vonící uzeným masem
Snad žádná jiná tradiční velikonoční specialita… Číst více
Velká houbová mapa 2023: Kde v září rostou hříbky, kde bedly a kam vyrazit na zdravé kozáky a křemenáče
Snad žádný jiný měsíc v roce si nespojujeme s… Číst více
Lékařka radí, co dělat při otravě houbami: Pomůže aktivní uhlí, v určitých případech ale jeďte hned do nemocnice, varuje
Pokud patříte k těm, kteří zásadně sbírají jen… Číst více
Základní symboly Velikonoc v kuchyni: Pečeme zajíčky, beránky, kuřátka a zdobíme kraslice
Proč je symbolem zajíček Zajíček byl už v pohanství symbolem štěstí a je spojován s Matkou Zemí, protože si nory a hnízda staví pod zemí. Zajíček… Číst více
Co se tradičně vaří na Štěpána? Na druhý svátek vánoční pečeme pernatou drůbež
I na druhý svátek vánoční se pokračuje v hodování. Podle tradice by se měla péct drůbež např. kachna či husa. V některých krajích se připravuje… Číst více
Jak na to, aby mazanec při pečení nepopraskal: Pomůže naříznutí i správné propracování a kynutí těsta
Mazanec se na první pohled zdá být jednodušší než… Číst více
Jak připravit tradiční hubník? Kouzlete se sušenými houbami a se starším pečivem
Hubník je velmi sytým pokrmem, proto se podává jako hlavní chod, samostatně nebo s malým zeleninovým salátkem. K jeho přípravě lze použít houby nejen… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem
Jak připravit pampeliškový med nebo salát z mladých lístků. Jednoduché využití oblíbené bylinky v kuchyni
7 způsobů použití medvědího česneku. Jak z něj připravit pesto a další oblíbená jídla
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 3 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 6 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 8 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 10 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 11 hodinami