Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem
23. 4. 2021 Životní styl
Jaro a bylinky jdou ruku v ruce. Jak využít pampelišku, mátu nebo třeba lipový květ v kuchyni? Nejsnadnější je vyrobit si z nich skvělý med. Ten je sám o sobě zdraví prospěšný, květy a listy léčivek mu ale přidají extra dávku blahodárných vlastností. Poradíme, jak na to.
Blahodárný med
Med je nejen skvělé přírodní sladidlo, ale také nedílná součást přírodní domácí lékárny. Ne nadarmo se přidává do čajů, když člověka bolí v krku nebo jej zlobí hlasivky. Med obsahuje vitamíny C, A, B1, B2, B6, B12, D, K a E, dále flavonoidy a karotenoidy, z minerálních látek pak draslík, vápník, sodík, železo, křemík i hořčík. Kromě toho je antibakteriální a umí desinfikovat. Je lepší kupovat tmavý, nebo světlý?
Mohlo by vás zajímat
Obecně platí, že především je důležité nakupovat přímo u včelařů. Med si ale můžete vyrobit i doma. Nebo alespoň něco medu podobného; takový bezinkový med je například výborný, i když o něco tekutější, než ten klasický.
Vsaďte na bylinky
Bylinky a med, to je vůbec velmi dobrá kombinace. Když necháte listy nebo květy léčivek dostatečně dlouho vylouhovat, předají květiny medu svoje léčivé látky, vitamíny, minerály a v některých případech i chuť a vůni. Platí to například o mátovém medu, který stačí sámotný zalít horkou vodou a vyrobíte si tak chutný nápoj, který pomůže na podrážděný žaludek. Skvělý je například i lipový med, ten zase pomůže srazit horečku.
Jak vidíte, vyrobit bylinný med je opravdu snadné. Pokud propadnete jeho kouzlu, můžete na podzim zpracovat do medu i úrodu hrušek. Hruškový med se vaří z celého ovoce včetně jádřinců a doplňuje se ananasem a zázvorem. Je výborný jako lék při nahlachlazení a rýmě, nebo jen tak pro chuť a na zahřátí přidaný do čaje.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit pampeliškový med nebo salát z mladých lístků. Jednoduché využití oblíbené bylinky v kuchyni
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 30 minutami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 13 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 18 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 21 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kynuté Maruščiny koláčky: Nadýchané a vláčné pečivo neodolatelně voní máslem. Důležité je správně pracovat s droždím
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
Byliny v kuchyni: Vyrobte si blahodárný med z krásné pampelišky