Co to je kuchyňská sůl?
7. 10. 2008 Vaření
Kuchyňská sůl je chemická sloučenina, chlorid sodný. V přírodě se nachází jako nerost halit (sůl kamenná), ale většina je jí rozpuštěna v mořské vodě. V jednom litru je možné rozpustit téměř 360 gramů soli.
Mořská voda obsahuje asi 3,5% různých solí, ale existují i vodní zdroje s mnohonásobně vyšším obsahem solí, jako například Velké solné jezero v USA (27%) a Mrtvé moře v Izraeli (přes 30%). Nerostná forma soli vznikla pravděpodobně také ze soli rozpuštěné v mořské vodě, která před 250 miliony let zaplavovala Evropu.
Podle formy, v jaké se sůl nalézá se také liší její těžba. Sůl se získává buď těžbou v solných dolech nebo odpařováním mořské vody.
Trocha historie
Sůl se používala již od pravěku, ale jejím původním zdrojem pro člověka bylo zejména maso ulovených zvířat. Prví písemná zpráva o získávání soli odpařováním vody a těžbou je stará asi 4700 let a pochází z Číny.
Podle archeologických nálezů se v Evropě těžila sůl již ve starší době kamenné. Nejznámější stará naleziště se nachází v Rakousku v okolí Hallstattu.
Sůl byla významnou obchodní komoditou a ve starém Římě se používala i jako platidlo. Odtud pochází i v angličtině používaný výraz pro mzdu – salary.
Do Čech se sůl dopravovala z Hallstattu karavanami soumarů po takzvané „solné stezce“, vedoucí přes Linec, Freistadt, Kaplici, České Budějovice a Týn nad Vltavou až do Prahy. Ztezka byla později rozšířena na silnici, po které v 18. století bylo trvale v provozu kolem 400 formanských vozů. Tyto formanské vozy se solí jezdili až do roku 1832, kdy byla zprovozněna konězpřežná dráha z Lince do Českých Budějovic.
Čím nám sůl prospívá a jak může škodit
Sůl je zdrojem sodíků a chloridových jontů, které jsou nepostradatelné pro organizmus.
Lidské tělo obsahuje asi 250 g soli.
Sůl se podílí na regulaci množství vody v těle, na jejím zpětném vstřebávání v ledvinách a při metabolických procesech. Sodík je jedním ze stavebních prvků kostí a podílí se také na přenosu signálů ze svalů do nervů.
Kromě solení potravin z důvodu ochucení a potřeby složek soli pro organizmus se sůl také používá jako konzervační přípravek.
Protože sůl napomáhá zadržování vody v těle, musí její množství v potravě omezovat lidé s vysokým krevním tlakem, u kterých je riziko poškození cév. Nadměrné množství soli škodí ledvinám a játrům.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Jak připravit lahodný čerstvý sýr. Můžete ho ochutit bylinkami nebo kořením
Jak připravit čerstvý kozí sýr? Jednoduchý postup zvládne každý
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 6 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Časté chyby při přípravě polévkových nudlí: Problémem je málo vypracované, přeschlé nebo vlhké těsto
Jak a kdy správně osolit maso na guláš. Důležité je postupné přidávání soli
Komentáře