Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl má hygroskopické vlastnosti - to znamená, že na sebe ve vlhkém prostředí navazuje vodu. Čím více je vlhko, tím rychleji se sůl rozpouští, což je nepříjemné třeba při podzimním grilování. Jak tomu zabránit?
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je gumové a mokré. Sůl dokonce rozpouští sníh na vozovce, slanou vodou se odstraňuje led z mrazáku.
Mohlo by vás zajímat
Jak předejít vlhnutí soli
Některé způsoby jsou už známé a používáme je, některé vám poradíme:
- Vlhkou sůl z obchodu nasypte na plech a nechte při mírné teplotě přesušit za občasného promíchávání.
- Koupenou sůl uskladněte v dózách nebo sklenicích s těsným víkem a dózu nenechávejte otevřenou.
- Do slánky přidejte pár zrnek rýže, která absorbuje vlhkost a udržuje sůl sypkou.
- Venku nepoužívejte slánky s otvory, ani když v ní máte rýži - pořiďte si slánku s víčkem.
- Do dózy se solí vložte pár bílých suchých fazolí a pořádně protřepejte. Fazole do sebe absorbují vlhkost.
Mohlo by vás zajímat
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 17 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 18 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 20 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 21 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře