Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové
7. 6. 2021 Vaření
Sezóna třešní je tady! Sladké bobule patří k symbolům léta, a i když je stejně ze všeho nejlepší trhat je a rovnou zobat, tradičním způsobem zpracování třešní v české kuchyni je upéct z nich lahodnou bublaninu. Tu vykouzlila i Stella Zázvorková v české komedii Jak utopit doktora Mráčka. Ukážeme vám, jak to také zvládnout snadno a rychle - a ani tu ušatou mouku potřebovat nebudete!
Bublanina jako od babičky
... Anebo jako od paní Mráčkové, postavy z české komedie Jak utopit Dr. Mráčka anebo Konec vodníků v Čechách. Ve slavné scéně najde paní Mráčková (hraje ji Stella Zázvorková) na ulici ležet pytlík polohrubé mouky s ušima. Přijde jí to zvláštní, ale považuje to za reklamu, a protože je to praktická žena, se svým typickým prohlášením: „To se může hodit!“ mouku vezme domů. Tam z ní upeče bublaninu, kterou ve filmu sice nikdo neochutná, ale vypadá krásně! Chcete rodině nebo návštěvě nabídnout taky takovou? Naučíme vás, jak na to i bez ušaté mouky.
Mohlo by vás zajímat
Bublanina je třená buchta, která se nejčastěji dělá s třešněmi nebo s jahodami, ale je možné dát do ní také meruňky, maliny, borůvky nebo rybíz. Určitě by šla i s jablíčky a možná by snesla také banán, ačkoliv to by byl už hodně sladký moučník bez výrazného chuťového kontrastu. Svůj název má podle toho, že těsto během pečení doslova probublá a koláč je pak nádherně nadýchaný a vláčný.
Těsto na bublaninu zvládnete připravit za 15 minut, koláč se pak peče na 180°C asi 30 minut. Je to tedy opravdu rychlá záležitost. A zároveň jednoduchá a zvládnou ji s vámi třeba i děti. Co budete potřebovat?
- 430 gramů polohrubé mouky
- 300 gramů třtinového cukru nebo cukru krystal
- 6 vajec
- 150 ml oleje
- 150 ml vlažného mléka
- pytlík vanilkového cukru
- pytlík prášku do pečiva
- trochu citronové kůry
- ... a samozřejmě ovoce podle vaší volby a chuti
A jaký je postup? Nejprve musíte celá vejce důkladně vyšlehat s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Dejte si záležet - čím nadýchanější pěna, tím nadýchanější bublanina. Do pěny pak pomalu přilijte olej, dále mléko a až nakonec po částech přisypávejte prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Stále míchejte metličkou, dokud nevznikne těsto. Tip! Pro extra dávku vláčnosti do těsta místo části mléka kápněte trochu plnotučné smetany. Připravený pekáč nebo plech vymažte máslem, vysypte moukou, posypte jednou vrstvou ovoce, tu zalijte těstem a na vrch dejte další vrstvu ovoce. Nechte upéct a máte hotovo!
Tip! Hrnková bublanina
Pokud buchtu pečete třeba na chalupě u známých nebo někde, kde není váhu a máte jen omezené množství surovin, udělejte ještě snadnější hrnkovou bublaninu - to znamená, že si přísady odměříte pomocí hrníčku. Na tu vám budou stačit dvě vejce, dva hrnky mouky, jeden hrnek mléka, jeden hrnek cukru, půl hrnku oleje a po jednom sáčku vanilkový cukr a prášek do pečiva. Do mouky vyklepněte vejce, přidejte jednotlivé přísady, všechno rozmixujte mixérem a těsto je hotové. Pak jej už stačí jen vylít do vymazaného a moukou vysypaného plechu, přidat vybrané ovoce a péct dozlatova.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit domácí zmrzlinu. Osvědčené tipy, rady a vychytávky na přípravu nejoblíbenějších osvěžujících pochoutek
Původ zmrzliny sahá až k starověkým Egypťanům a Řekům, také ČÍňanům a Mongolům. Do Itálie recept na ni zřejmě z Číny přivezl Marco Polo. Krémovou… Číst více
Recenze pražských minipivovarů: Brutálně pálivý Prosecký masakr od Beznosky je pivo pro otrlé
Beznoska je prvním z vybraných pražských… Číst více
Sorbet, šerbet, dřeň nebo tříšť? Ledové osvěžení jako z luxusní restaurace připravíte během pár minut
V horkém létě je ochlazení spojené s lahodným… Číst více
Ledové pochoutky: V čem se od sebe odlišují zmrzlina, gelato, sorbet, šerbet a granita?
Zmrzlina je tím nejlepším ochlazením v horkých… Číst více
Recenze pražských minipivovarů: Kyseláč z Hostivaru H1 patří ke skutečným pivním hvězdám
Pivovar Hostivar H1 založený v roce 2013 stojí na… Číst více
Jak si doma vyrobit ledovou tříšť. Osvěžující nápoj plný ovoce a ledu je skvělý během parných dnů
Ledová tříšť je velmi studený nápoj s rozmixovanými kusy ledu a různými ovocnými příchutěmi. Podobně jako ovocný sorbet neobsahuje mléčnou složku,… Číst více
Melounová zmrzlina nebo tříšť se dají připravit rychle a jednoduše. Poradíme vám, jak na to
Zmrzlina z melounu je tak snadná na přípravu, že s ní mohou pomoci i malé děti. Po vykrojení ze zelené slupky je totiž nutné vydloubat z dužiny černá… Číst více
Granizados aneb Osvěžující ledová tříšť: Snadno ji vyrobíte z čerstvých jahod, důležité je směs během mražení několikrát promíchat
Horké letní dny si žádají pořádně ledové osvěžení… Číst více
Osvěžující melounová limonáda je královnou léta. Její příprava není vůbec složitá ani pro děti
Meloun je tykvovitá zelenina, ale většina lidí ho zařazuje mezi ovoce. Jeho sladká šťavnatá dužina je přímo předurčena k tomu, aby se z něj… Číst více
Jak připravit melounovou tříšť, která vás perfektně osvěží? Videonávod vám poradí
Meloun nejčastěji jíme jen tak samotný, ale dá se připravit na různé způsoby. V létě je velmi oblíbená ledová tříšť z melounu, která perfektně osvěží… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma bublanina. Jak upéct tu nejlepší bublaninu s ovocem
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 19 hodinami