Toskánský salát panzanella byl původně jídlem pro chudé dělníky. Dnes se považuje za lahůdku!
18. 8. 2021 Vaření
Původně byla panzanella typickým pokrmem italské chudiny. I když by to možná na první pohled člověk o jídle, jehož hlavní ingrediencí je chleba, neřekl, je to hotová delikatesa. Hlavně však jde o dokonale svěží letní salát, který vás ale i dostatečně zasytí.
Půvab opečeného chleba
Salát panzanella je založen stejně jako další italská jídla na dobrých surovinách – čerstvé zelenině, kvalitním olivovém oleji a octu a samozřejmě křupavých kostičkách opečeného chleba, do něhož se tak dokonale vsákne šťáva z rajčat. V tom spočívá i popularita oblíbeného italského předkrmu bruschetta neboli opečených topinek pokapaných olivovým olejem. I ty se v originální podobě podávají právě obložené nakrájenými rajčátky.
Mohlo by vás zajímat
Toskánské jídlo chudiny
Panzanella se spojuje hlavně s Toskánskem, tento salát je ale oblíbený téměř po celé střední Itálii. Konkrétně je jeho původ v italské Florencii, kde byla panzanella téměř každodenním pokrmem místní dělnické třídy. Salát se skládal z levných surovin, byl rychle hotový, pracovníci se díky němu vydatně najedli a sacharidy z chleba jim dodaly sílu na dlouhé a náročné dny v práci. Zkrátka značka ideál. Navíc v Toskánsku panují v létě poměrně velká vedra a nikomu se nechtělo stát u rozpálené trouby. Nakrájet zeleninu a chleba zvládla ale během chvilky každá hospodyňka.
Mohlo by vás zajímat
Óda na cibuli
Název Panzanella vznikl spojením dvou slov: pane (chléb) a zana nebo zanella, což je toskánský výraz pro oválnou nádobu, v níž se salát tradičně podával. Původ tohoto chlebového salátu úplně známý není, jisté je jen to, že první zmínka o panzanelle pochází ze 16. století, jak se píše na stránkách Tasteatlas.com. A jde rovnou o zmínku přímo oslavnou. Tehdy napsal italský manýristický malíř Agnolo di Cosimo, známý jako Bronzino, žijící ve Florencii, báseň In lode delle cipolle (Óda na cibuli), v níž velice vychvaloval pokrm, který se výrazně podobal dnešní panzanelle, ovšem dominovala v něm cibule. Malíř v básni vychvaluje cibulky, které považuje za lepší ingredienci, než je sůl či sádlo. Popisuje různé způsoby, jakými lze tyto cibulky jíst, a prozrazuje, že jsou obzvláště chutné s olivovým olejem, octem a chlebem nebo nakrájené s okurkami a bylinkou s mírně nakyslou chutí a názvem šrucha zelná, známá též jako purslane. Bronzino ovšem nevyzdvihuje všechny druhy cibule, ale jen tu červenou (rubínovou), která je podle něj mnohem lepší než žlutá či bílá. K těm už se totiž moc pochvalně nevyjadřoval. Na cibuli byla panzanella podle webu Rareitalian.com založena až do 20. století. Vzhledem k tomu, že nešlo o nějakou specialitu, připravovala se původně ze starého chleba, který se namočil do vody a pak se vymačkal do sucha.
Mohlo by vás zajímat
Trochu si to vylepšete
Moderní recepty pojímají přípravu salátu panzanella kreativněji a jejich cílem je vytvořit z něj zajímavější jídlo přidáváním dalších ingrediencí. Chléb se také před přípravou salátu nenamáčí, ale naopak se ještě opeče v troubě nebo i na pánvi na oleji, takže se do salátu přidává ve formě krutonků. Díky tomu se docílí dokonalé křupavosti. Krutonky pak mají schopnost nasávat tekutinu ze salátu, ale úplně se nerozmočí. Puristé sice tvrdí, že do pravé panzanelly patří pouze chléb, cibule, rajčata a okurka, ale vy si ji můžete vylepšit, jak budete chtít. Často se přidává pro vůni bazalka, někdy i petržel, oregano a máta, dále se salát vylepšuje česnekem, olivami, ančovičkami, kapary, mozzarellou či tuňákem. K již zmiňované zelenině lze přidat i mrkev, řapíkatý celer nebo papriky. Rozhodně ale nesmíte zapomenout na kvalitní červený vinný ocet a extra panenský olivový olej. To jsou totiž v tomto případě pověstné "třešničky na dortu", neboli na salátu!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Lehká letní jídla: Která jsou nejoblíbenější
Chutě jižní Itálie: Speciální žebrácká klobása pezzente vznikla jako jídlo pro chudé
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 1 hodinou
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 2 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 13 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19