Královnou italských chlebů je focaccia. Upečte si ji podle originálního receptu!
19. 9. 2021 Vaření
Pokud je něco typické pro italskou kuchyni kromě těstovin, rizota a pizzy, je to jejich placatý chléb focaccia. Dělá se samotná jen posypaná solí i různě ochucená. Podává se rovněž rozříznutá a plněná jako sendvič. Původně byla jídlem pro chudé, dnes vám ji nabídnou třeba k salátu i v luxusní restauraci. A to zcela právem.
S focacciou od snídaně až do večeře
Na první pohled na focaccie není nic zvláštního – jde o klasický chléb z bílé mouky a droždí. Pokud na něj ale použijete prvotřídní ingredience, vytvoříte hotovou delikatesu, kterou si vychutnáte úplně samotnou. Trochu by se dala připodobnit pizze, ale těsto na focacciu je mnohem nadýchanější a má dokonalou vůni po olivovém oleji. Na rozdíl od pizzy také mívá focaccia většinou tvar obdélníku. Italové focacciu přímo milují a pokud by na to přišlo, klidně by jen s ní přežili celý den. Ráno si ji máčejí i do snídaňového cappuccina, na svačinku si ji dají jako sendvič, k obědu či k večeři zastane roli přílohy a když je chuť na něco sladkého, i to focaccia zvládne, jen ji posypete cukrem a skořicí. Pokud byste zatoužili po něčem extra, dozdobte si focacciu nakrájenými rajčátky, paprikami, cibulí a bylinkami a popusťte trochu uzdu své fantazii. Když vytvoříte ze zeleniny různá kvítka a z bylinek stonky, vše krásně nazdobíte a takovouto focacciu předložíte návštěvě, všichni vás budou vychvalovat až do nebes.
Mohlo by vás zajímat
S olejem, se solí nebo dokonce s bramborami?
Podobný placatý chléb se pekl podle webu Italiantourism.com již v dobách starověkého Říma. Říkalo se mu panis focacius, což odkazovalo k faktu, že se pekl na ohni. Jak uvádí Oxford Latin Dictionary slovo focus totiž znamená „ohniště, místo pro pečení“. Uvádí se ovšem i to, že původní recept pochází od Etrusků, kteří sídlili na území dnešního Toskánska a někdy se také dává do souvislosti se sousední Ligurií. V každém případě má focaccia mnoho krajových variant. Na severozápadě Itálie si třeba rádi pochutnávají na sladké focaccii, tzv. focaccia dolce, která se sype cukrem, případně se do těsta přidávají rozinky a med. Nejzákladnější je janovská focaccia (focaccia alla genovese), která se jen pokape olivovým olejem, případně posype solí. V dalších regionech dávají na focacciu olivy, rozmarýn, šalvěj, ančovičky, rajčata, ale třeba i brambory. V Jižním Tyrolsku se podle webu Familien-feiern-feste.net doprostřed těsta umísťují barevná vajíčka a takováto focaccia je tradičním velikonočním dárkem kmotrů pro jejich kmotřence. Focaccia dokáže zahnat i větší hlad během dne. Stačí, když ji rozpůlíte a vytvoříte sendvič. Obložit jej můžete sušenou šunkou, rajčaty, mozzarellou, rukolou i dalšími dobrotami.
Focaccia podle Itala
Chcete-li upéct focacciu podle pravého italského receptu, pusťte se do toho společně S Italem v kuchyni Emanuelem Ridim. Na pravou italskou základní focacciu potřebujete 500 g hladké mouky, 1 lžíci mořské soli, půl kostky droždí, 400 ml vlažné vody a olivový olej, přibližně 50 ml. V míse nejprve smíchejte vlažnou vodu a droždí a počkejte, až se droždí rozpustí. Postupně přisypávejte mouku, až vznikne hladké těsto. Mísu přikryjte utěrkou, aby těsto neoschlo a nechte je na teplém místě ideálně při teplotě 30 °C vykynout. Mezitím si předehřejte troubu na 220-250 °C. Až bude těsto nakynuté, posypejte je trochou mouky, aby se nelepilo a vypracujte z něj dva bochánky, ze kterých pak rukou vytvoříte dvě placky o tloušťce asi 2 cm. Vzniklé placky polijte olivovým olejem, posypejte mořskou solí. Rukama olej dobře rozetřete a prsty udělejte v těstě důlky, díky nimž se olej a sůl dostanou dobře do těsta. Obě placky přendejte na plech vyložený pečícím papírem a ihned vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 10-12 minut dozlatova. Hotovou focacciu nejprve nechte vychladnout na mřížce, teprve pak ji nakrájejte na kousky. Focaccia je výborná teplá i studená.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v… Číst více
Kuřecí „čína“ po česku podle šéfkuchaře: Za pár minut může být parádní večeře na stole
Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Libeček je skvělé aromatické koření, které… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Den kukuřice
Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více
Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vybrat kuchyňský dřez
Italský chléb focaccia: Poradíme, jak si připravit tuto lahůdku nejen k vínu
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 5 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 17 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 18 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 20 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Už jste se setkali s pojmem "krém Chantilly" a nevíte, co se skrývá za honosným názvem? Hned vám to vysvětlíme
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Itálie ve vaší kuchyni: Jednoduchý a levný způsob, jak upéct dokonalou pizzu