Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobrá myčka na nádobí by měla talíře, hrnky a hrnce kvalitně umýt a vysušit. Přitom by měla ušetřit vodu i energii a neměla by být příliš hlučná. Nicméně moderní myčky poskytují různé bonusy v podobě speciálních funkcí a programů, které vám mytí nádobí ještě víc usnadní. Zjistili jsme, co všechno tyto spotřebiče umí.

Zabrání vytopení bytu

Systém, který hlídá hladinu vody v myčce a při úniku vody přeruší mycí cyklus, zavře přívodní ventil a vodu vyčerpá, sice není horkou novinkou. Je však jednou z nejdůležitějších funkcí, která zajistí, že při mechanické poruše myčky nevytopíte sebe, ani sousedy. Tato funkce bývá výrobci označována různě. Nejčastěji to je Aquastop nebo Aquasafe.

Nádobí dokonale vysuší

Při vyndávání nádobí už nebudete potřebovat látkovou utěrku, abyste „doladili“ nedostatky myčky při finálním sušení nádobí. Díky moderním funkcím, které se nazývají AirDry, PowerDry, TotalDry nebo SušeníPlus se po dokončení mycího cyklu dvířka myčky automaticky pootevřou, aby mohla odejít zbytková pára. Dojde tak k přirozeně rychlému sušení při nízké spotřebě energie.

Už žádné bakterie

Hygienický program, kdy se voda se ohřeje na teplotu 70 až 75 stupňů Celsia, se postará o zničení většiny bakterií. Výrobci garantují odstranění až 99,9 procent bakterií ze špinavého nádobí. Označují ho například jako HygienaPlus nebo Antibakteriální funkce. Podobně také funguje Parní program, který navíc změkčí a odstraní mastné skvrny a zaschlé zbytky jídla na nádobí. Má vyšší účinnost, což znamená, že tento program je kratší.

Nezapomíná na životní prostředí

Jako u většiny moderních spotřebičů, tak i u myčky na nádobí najdete Eco program, při kterém se nádobí myje při nejnižší možné spotřebě energie. Tím se však bohužel prodlužuje doba mytí, proto je nejlepší ho využívat v noci. Tuto nevýhodu vám však vynahradí příjemný pocit, že jste ohleduplní k naší planetě.  

Zvolí různé způsoby mytí během jednoho cyklu

Střídavé mytí, Pulzní mytí, Poloviční mytí, Half Load, Multizone – to všechno jsou podobné funkce, které umožňují mýt nádobí v horním nebo dolním koši nebo regulování proudů vody pro každý koš zvlášť. Zlepšuje se tak nejen kvalita mytí, ale sníží se i hlučnost spotřebiče, protože jednotlivá ramena nepoužívají zároveň všechny trysky.

Automaticky přizpůsobí intenzitu mytí špinavému nádobí

Pokud však chcete spotřebič, který vám zajistí větší komfort, měl by být vybavený funkcemi s názvem QuickSelect, Fuzzy Logic či 6. smysl. Tyto funkce samy vyhodnotí, jaký program a teplota jsou nezbytné pro umytí nádobí a také automaticky přizpůsobí mycí cyklus úrovni znečištění nádobí. Ušetříte tak až 30 procent energie, vody i času. Některé myčky jsou vybavené také automatickým dávkováním mycího prostředku. Jedná se například o systém PowerDisk, který vydrží zhruba 20 umývacích cyklů. Vy se nemusíte o nic starat, stačí jen naskládat nádobí do myčky a spustit tlačítko AutoStart.

Jděte na to chytře

Chytrá domácnost je v posledních letech skloňovaná ve všech pádech. Ideální je, když pomocí této technologie propojíte všechny domácí spotřebiče, a to nejen myčky, ale i chladničky, trouby, varné desky, kávovary, nebo i pračky a sušičky. Myčku s konektivitou jednoduše připojíte k vašemu mobilnímu telefonu či tabletu prostřednictvím aplikace konkrétního výrobce, jako jsou například Google Assistant, Home Connect nebo My AEG Kitchen. Pomocí chytré aplikace nastavíte základní funkce myčky nádobí, jako je tvrdost vody, úroveň použití oplachového prostředku nebo zvukové či světelné oznámení o průběhu mycího cyklu. Myčka vás sama bude informovat o všem podstatném. Dá vám vědět, až bude mycí cyklus u konce nebo že je potřeba doplnit sůl či leštidlo. V případě nečekané havárie vám odešle výstrahu o úniku vody. Myčku můžete ovládat odkudkoliv. Pokud si tedy během odpolední procházky vzpomenete, že potřebujete mít po příchodu domů nádobí čisté pro další použití, myčku jednoduše spustíte několika dotyky na svém chytrém zařízení. Výrobci přitom nezapomínají ani na ekologii. Aplikace vás bude informovat také o spotřebě vody a energie v závislosti na zvoleném programu a času mycího cyklu. Některé myčky můžete kontrolovat a ovládat nejen pomocí chytrého telefonu či tabletu, ale také prostřednictvím hlasové asistentky Amazon Alexa nebo chytrých hodinek.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více