Elvis Presley: Slavný zpěvák miloval banánový pudink i smažené kuře. Známe recept na jeho oblíbený koláč!
13. 3. 2022 Historie a zajímavosti
Slavný zpěvák gurmán rozhodně nebyl a jeho jídelníček byl jednotvárný. Elvis Presley celý život dával přednost klasické „jižanské“ kuchyni, kterou mu připravovala jeho matka Gladys.
Slanina, klobásy a smažené kuře
Podle portálu kitchenproject.com matka Elvise, Gladys, připravovala všechny tradiční jižanské speciality. Vařila kukuřičnou kaši, světlé fazole s názvem „black-eyed-bean“ (druh fazolí, které mají černou skvrnu – černé oko). Na stole byly šunka a slanina, nechybělo smažené kuře, kukuřičný chléb, makaróny se sýrem, bramborová kaše a domácí omáčky i podmáslové sušenky. Jednou z věcí, které si Presley rád dopřával, byly snídaně. Jak ve své knize Elvis uvádí Albert Goldman, zpěvák často žádal personál kuchyně rozhlehlého sídla Graceland v Memphisu nebo domu v Beverly, aby mu připravili „snídaňovou hostinu“. A jak podle Elvisových představ vypadala? Pečená klobása a slanina, vejce na různé způsoby, smažené brambory, doma pečené rohlíky a káva. Jak v knize Davida Adlera Život a kuchyně Elvise Presleyho popsala jedna z jeho kuchařek Pauline Nicholsonová, půl kila klobásy nebo slaniny bylo pro Elvise „jen“ jídlo. Na exotická nebo cizokrajná jídla si Elvis příliš nepotrpěl. Ostatně ani svatební menu, které se podávalo 2. května 1967, v den Elvisovy svatby s Priscillou, nebylo nijak výjimečné. Šunka s vejci jako předkrm, následovalo smažené kuře, ústřice Rockefeller (podávané se směsí dušené cibule a špenátu), nechybělo pečené selátko, kandovaný losos (pečený s omáčkou z cibule, octa a tmavě zkaramelizovaného hnědého cukru), humr a vejce Minnette (vařená vejce plněná směsí ze žloutků, hořčice a olivového oleje). Sladkou tečkou byl šestipatrový dort.
Mohlo by vás zajímat
Co vždy bylo v ledničce?
Jak píše web cheatsheet.com, Presley měl rozsáhlý seznam oblíbených jídel, která musela být v lednici Gracelandu neustále po ruce. Na prvním místě ale byl banánový pudink! Tento dezert z vanilkových oplatek, pudinku, banánů a šlehačky se připravoval každý večer čerstvý. Další pochoutkou připravovanou každý večer čerstvě byl i čokoládový pudink. V oblibě měl sendvič s arašídovým máslem a banánem. Elvis vyžadoval, aby personál měl vždy čerstvé, libové, nemražené mleté maso, ingredience na hamburger a hamburgerové housky, okurky, brambory, cibule, čerstvé ovoce, jogurt, kysané zelí, párky, mléko, smetanu a slaninu. Na seznamu ještě byla hořčice, arašídové máslo, čerstvě vymačkaný pomerančový džus a zmrzlina.
Sladký bramborový koláč
Tento Elvisův oblíbený moučník, který mu pekla jeho matka Gladys, je chuťově podobný dýňovému koláči. Co budete potřebovat? Na těsto 1 hrnek polohrubé mouky, ¼ lžičky soli, ⅓ šálku tuku (olej nebo rozpuštěné máslo), 1 ½ lžičky bílého octa, 2 až 3 lžíce mléka. Na náplň si připravte ½ kg sladkých brambor (batáty), ½ šálku změklého másla, 1 šálek bílého cukru, ½ šálku mléka, 2 vejce, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, ½ lžičky mleté skořice, 1 lžička vanilkového extraktu, nepečená koláčová kůrka. A jak na to? Sladké brambory vařte ve slupce vcelku 40 až 50 minut nebo dokud nejsou hotové. Mezitím si připravte těsto. V malé míse smíchejte mouku a sůl; vmíchejte tuk, dokud se směs nestane drobivou. Pokapejte octem. Postupně přidávejte mléko a promíchávejte a vytvořte kouli. Přikryjte a nechte v chladničce 30 minut odpočinout. Těsto rozválejte na lehce pomoučeném prkénku a přeneste těsto do koláčové formy a zarovnejte okraje. Sladké brambory přelijte studenou vodou a odstraňte slupku a rozmačkejte v míse. Přidejte máslo a dobře promíchejte v mixéru. Vmíchejte cukr, mléko, vejce, muškátový oříšek, skořici a vanilku a nechcete v mixéru,dokud směs nebude hladká. Nalijte náplň do koláčového korpusu. Pečte při teplotě 175 °C 55 až 60 minut.
Zdroje informací:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
10 snídaní slavných: Královna Alžběta I. si dávala černé pivo, Einstein smažená vejce a Mozart kapouna!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete vypadat jako španělská královna Letizia? Tohle byste měli mít ve svém jídelníčku!
Kukuřičná kaše polenta je skvělá příloha. Dá se ochutit mnoha způsoby a jdou z ní udělat i netradiční hranolky
Vyrobte si domácí arašídové máslo. Můžete mít rázem zdravý základ pro svačinku i do cukroví!