Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Připravili jste aspik, zalili s ním šunkové závitky nebo rybu a aspik neztuhnul? Uvařili jste maso a kosti, udělali jste sulc a máte místo něj polévku? Nezoufejte - poradíme vám, jak chybu napravit.
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm pokazíme. Nevadí, všechno se dá napravit. Poradíme vám, jak se vyvarovat zřídnutí aspiku nebo vad v jeho povrchu.
Mohlo by vás zajímat
Časté chyby při přípravě aspiku
Vysvětlíme, jak vznikají nejčastější chyby, a poradíme, jak se jich vyvarovat, případně jak je napravit.
- Aspik neztuhne, zůstane tekutý - směs v misce opatrně zahřejte (na pár sekund v mikrovlnce) a slijte přes cedník nebo přes plátýnko, abyste si nepomíchali obsah. Připravte si novou želatinu nebo agar (to samé, co jste už použili), nechejte nabobtnat, rozehřejte a smíchejte s nálevem. Zalijte obsah v miskách a nechte ztuhnout.
- Aspik z vývaru je řídký jako polévka - rozehřejte znovu vývar, slijte ho přes cedník do hrnce a nechte ho redukovat. Pokud tekutina, nalitá na talířek, ztuhne, můžete maso zalít vývarem a dát do ledničky. Někdy nelze tekutinu redukovat, protože už má hodně výraznou chuť. Použijeme želatinu, kterou necháme nabobtnat v nálevu a po rozehřátí ji přimícháme do vývaru. Zalijeme maso a necháme vychladnout.
- Aspik nejde vyklopit na talíř - formičky nebo misky obalíme utěrkou, namočenou v horké vodě. Pokud aspik ještě někde drží, uvolníme ho nožem a vyklopíme.
Na co si dát pozor při přípravě aspiku
Maličkosti, které mohou ovlivnit výsledný pokrm
- Nemíchejte měkké a tvrdé suroviny, zeleninu je vhodné krátce povařit (mrkev).
- Aspik nepatří do mrazničky, po rozmrazení se rozteče.
- Suroviny, které vkládáte do misek, by se neměly dotýkat stěn nádoby, aspik by neměl hladký povrch.
- Aspik i sulc musíte sníst co nejdříve, rychle se kazí.
- Použijete-li kyselý nálev, nepolévejte aspik octem, překyselíte ho.
Podívejte se na video, jak se dá připravit sulc z vývaru:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 5 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 8 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 10 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 13 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 13 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dostat masopust do vašeho obýváku? Připravte si tradiční zabijačkový sulc!
Jak připravit báječné rybí škvarky. Pochoutka je lehce pikantní a voní po česneku
Jak připravit skvělý domácí sulc a jak zajistit, aby zůstal krásně čirý: Zásadní je pomalý var, chuti prospějí zelenina a správné koření
Komentáře